WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Maak je eigen lounge-bed van hout, wat een luxe!

Wat een luxe: je eigen, verstelbare lounge-bed gemaakt van duurzaam Douglashout dat in de loop van de tijd vergrijst en er alleen maar mooier op wordt. Leg op het lounge-bed van hout een lekker dik matras en je hebt een comfortabel ligbed voor buiten.

Je eigen lounge-bed maken

Lounge-bed van hout

Douglas is een houtsoort die onbehandeld buiten gebruikt kan worden. Een lounge-bed maken van hout kun je zelf met dit stappenplan.

Deze materialen heb je nodig

Bestel alle materialen voor een lounge-bed van hout online bij Karwei. Handig: je kunt hier je hout op maat laten zagen

Bekijk de werktekening voordat je aan de slag gaat.

Daybed maken

Het is een flinke klus, maar een lounge-bed maken loont wel. Achteraf kun je heerlijk uitrusten op je eigen creatie! Lees hier alles over de voordelen van een daybed.

 1. Begin met het bevestigen van de eerste houten plank van 1950 mm met de schroeven van 5.0 mm x 50 mm gelijk aan de bovenkant van de balk. Doe dit door middel van het voorboren van de gaten en deze te verzinken. Het voorboren doe je op de plek waar de plank komt, 2 centimeter aan elke kant naar binnen en ongeveer 1 centimeter van de kant af.
 2. De tweede houten plank bevestig je op 6 mm afstand van de vorige plank, dit doe je ook met de derde plank.
 3. Bevestig nu de balk aan de andere zijde zodat je op twee balken kijkt die door middel van drie planken van 1950 mm bij elkaar worden gehouden.
 4. Herhaal stap 1 t/m 3 nog een keer zodat je twee zijdes hebt.
 5. Bevestig nu de planken die tussen deze zijdes komen evenwijdig aan de andere planken, zodat ze op een lijn doorlopen.
 6. Doe dit bij beide zijkanten.
 7. Draai het frame zodat de onderkant naar boven steekt.
 8. Hierna begin je met het bevestigen van de planken van 25 x 120 x 750 mm, deze vormen het liggedeelte. Hierbij maak je gebruik van de schroeven van  5.0 mm x 50 mm. Bevestig de eerste strak tegen de poten, hou bij de volgende plank 4 centimeter afstand. Herhaal dit tot je er nog maar vier moet plaatsen. Hier komt de opklapbare rugleuning.
 9. Leg de vier planken voor de rugleuning op hun plaats, meet goed uit hoe ze in het midden zitten en allemaal een evenwijdige en gelijke afstand hebben. Leg hierna de houten balken 25 x 32 x 500 mm op de rechtse en linkse kant en bevestig deze op de vier planken. Dit vormt het rug-element.
 10. Bevestig dit element aan de laatste plank van het liggedeelte door middel van de scharnieren.
 11. Hierna bevestig je de latten van 32 x 25 x 400 aan het uiteinde aan een vlinderscharnier die aan de tweede plank van het rug element komt. Dit om het rug-element omhoog te klappen.
 12. Deze twee latten worden door middel van de schuifslotjes aan de latten die haaks op de rugleuning zitten bij elkaar gehouden zodat je de rugleuning eenvoudig weer naar beneden kan klappen.
 13. Zorg dat in de binnenkant van het rug-element twee blokjes zitten geschroefd waar het element op kan leunen als het niet is uitgeklapt.
 14. De stand van het bed vastzetten doe je door middel van de net geschroefde lat in de juiste positie te zetten, een streep te zetten op de zijkant die overeenkomt met de hoek van de lange kant en de onderkant van deze lat. Hier bevestig je ook twee blokjes waar dus precies de lat in te plaatsen is als je de leuning omhoog klapt.
 15. Herhaal dit aan de andere zijde.
 16. Draai het bed om en begin met het bevestigen van de bodem zoals bij het liggedeelte ook al is gedaan. Hou hier ook steeds dezelfde tussenruimte aan.
 17. Hierna draai je hem om en schuur je het liggedeelte.
 18. Klaar.

Naast een lounge-bed kun je nog veel meer zelf maken met vtwonen. Bekijk ook de andere vtwonen zelfmaakplannen.

Shop kant-en-klare lounge-bedden

Liever niet zelf aan de slag? Shop deze kant-en-klare items.

nog meer: DIY