kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo pas je Deens design toe in de keuken

Minimalistisch, ingetogen, tijdloos… zo zou je Deens design wel kunnen omschrijven. Waarom zijn Scandinaviërs zo goed in het ontwerpen van de mooiste meubels en producten? Je leest hieronder meer over dé kenmerken van Deens design. En je ontdekt ook hoe je het zelf toepast in de keuken. (in samenwerking met Kvik)Deens design in de keuken

Functioneel

Deense ontwerpers gaan vaak uit van simpele, functionele producten. Meubels en producten zijn in eerste instantie gebruiksvoorwerpen. Functionaliteit staat voorop. Dus een bank moet lekker zitten, een lamp moet ook echt voldoende licht geven en een keuken moet zo zijn ontworpen dat je er gemakkelijk je maaltijd klaarmaakt. Schoonheid komt op de tweede plek. Lekker praktisch, daar houden we in Nederland ook wel van.

Een mooie keuken is functioneel en afgestemd op jouw specifieke wensen en behoeften. Iedereen heeft weer andere eisen waar een keuken aan moet voldoen. Bekijk deze 10 handige tips, voordat je begint met het ontwerpen van je keuken.

Tijdloos

Denen zijn goed in mooie spullen maken die een leven lang mee kunnen. Hoe komt dat nou? Denemarken was rond de Tweede Wereldoorlog een tijd volledig afgesloten van de rest van de wereld. Daardoor moesten ze het doen met wat ze zelf konden maken. Ze namen de tijd om hun ontwerpen steeds verder te verfijnen en in te zoomen op elk detail. Alle overbodige designelementen lieten ze achterwege. Daardoor is Deens design zonder opsmuk en tijdloos.

Kvik keukens vallen zeker onder de noemer van Deens design. Zij doen niet mee aan grillige modetrends, maar houden vast aan een solide basis waar je jaren mee vooruit kunt. Een ontwerp waar je niet snel op uitgekeken raakt. Daarom kies je uit verschillende tinten, wit, grijs, zwart of keukens van houtfineer of massief hout.

Vakmanschap

Traditioneel handwerk is in Scandinavië erg belangrijk. Kijk maar eens naar Wishbone Chair van ontwerper Hans J. Wegner. Hij werkte voor het vervaardigen van zijn wereldberoemde stoel samen met meubelfabrikant Carl Hansen & Son. Deze klassieker oogt simpel, maar schijn bedriegt. Er zijn meer dan 100 stappen nodig om één stoel te maken. Alle houten onderdelen zijn handwerk en de zitting bestaat uit meer dan 120 meter handgeweven snoer.

Hout

Bij Deens design wordt graag gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Vooral hout is een enorme favoriet bij veel ontwerpen. Niet zo gek, want de Vikingen gebruikten bij het bouwen van hun schepen al essenhout.
Essen is ideaal voor meubels en keukens. Het is een harde, maar flexibele houtsoort. Over duurzaamheid en slijtvastheid hoef je je dus geen zorgen te maken. Er wordt niet alleen gebruik gemaakt van blanke houtsoorten. Ook donkere houtsoorten als teak en palissander worden vooral in Denemarken vaak gebruikt.

Betaalbaar

Omdat er bij Deens design zoveel handwerk komt kijken, is het vaak duur. De laatste jaren zijn er echter enkele merken die moeite doen om het toegankelijk te maken voor een breder publiek. Dat geldt ook voor Kvik. Zij vinden dat een coole keuken betaalbaar moet zijn. Dat doen ze o.a. door slim en groot in te kopen (ze hebben 130 winkels in 10 landen), een uitgekiend assortiment en door meer ruimte te bieden voor je geld (je hebt 15% meer opbergruimte dan met andere keukens).

Bron: in samenwerking met Kvik.

nog meer: Deense keuken