De ideale keuken volgens deze designer

beeld vtwonen Beeld

Jens Erik Nielsen is concept- en productontwikkelaar bij Kvik en weet als geen ander waar een keuken aan moet voldoen. Hij bedacht het concept ‘conversatiekeuken’, dat in 1999 op de markt kwam. Dankzij dit concept werd de keuken het kloppende hart in huis. Meer over deze ideale keuken lees je in dit interview. (in samenwerking met Kvik)

Lees verder onder de advertentie

Wat is de perfecte keuken?

“Eén perfecte keuken bestaat eigenlijk niet. Maar er zijn wel richtlijnen om je keuken zo in te richten dat het dagelijkse leven in de keuken eenvoudiger en effectiever wordt. Een voorbeeld daarvan is de zogenaamde ‘keukendriehoek’. Deze werkdriehoek bestaat uit de spoelbak, de oven/kookplaat en de koelkast. Als die goed zijn ingedeeld, hoef je minder afstand in de keuken af te leggen. Zo optimaliseer je de functionaliteit.

Bij Kvik houden we rekening met dit soort algemene regels, maar de keuken is veel meer dan een effectieve werkplek. Wij geloven dat de keuken ook een rol speelt als ontmoetingsplek in huis. Daarom kijken we ook naar de sociale aspecten van de keuken.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“In de praktijk betekent het bijvoorbeeld dat je de gootsteen op een spoeleiland in de keuken plaatst. Je besteedt tijdens het koken veel tijd bij het spoelgedeelte. Het meeste eten bereid je in (de buurt van) de gootsteen. Door een paar barkrukken rond het eiland te plaatsen, creëer je een gezellige plek voor familie en vrienden. Ze kunnen helpen bij het koken, huiswerk maken, een tijdschrift lezen of gewoon genieten van de kok in actie.”

Hoe kwam je op het idee voor de conversatiekeuken?

“We keken naar de geschiedenis van de keuken om te begrijpen waarom keukens er zo uit zagen als ze deden. Daarnaast hebben we met veel klanten gesproken om erachter te komen hoe een keuken eigenlijk gebruikt wordt. Daardoor ontstond het idee achter de conversatiekeuken. Qua look & feel is het uitgangspunt de Deense designtraditie.”

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Hoe kies je tussen wat je mooi vindt en wat praktisch is?

“Bij het ontwerpen is functionaliteit voor ons altijd het startpunt. Dat geldt eigenlijk altijd voor Deens design. Een keuken moet praktisch zijn en goed functioneren in je dagelijkse leven. Vorm volgt functie en dat leidt vaak tot een minimalistisch ontwerp.

Maar esthetiek is ook belangrijk. Mensen willen een keuken die matcht met de rest van het interieur. Denen kennen een lange traditie als het gaat om het toepassen van hout in hun ontwerpen. Ook wij gebruiken veel hout, vooral voor de keukenfrontjes en aanrechtbladen. Het materiaal voegt warmte en gezelligheid toe aan het ontwerp.

Bij Kvik kun je altijd kiezen uit verschillende frontjes, aanrechtbladen, gootstenen, kranen, etc. Of je nu van minimalistisch, industrieel of romantisch houdt. Je vindt altijd iets naar je smaak, een mooie én functionele keuken.”

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn de laatste trends?

“De conversatiekeuken was oorspronkelijk bedoeld voor gezinnen. En dat is nog steeds belangrijk. Ouders en kinderen maken lange dagen, gevuld met werken, school, sporten. Als we thuis komen, willen we een fijn ontmoetingspunt.

Maar er komen ook meer en meer huishoudens die uit één persoon bestaan. Ook die mensen zien hun keuken als centraal punt in huis. Maar wat als je beperkt de ruimte hebt? We hebben gezocht naar nieuwe mogelijkheden om een kleine keuken te ontwerpen, die nog steeds uitnodigend is om samen te koken en te kletsen.”

beeld vtwonen Beeld

Heb je tot slot nog tips voor het kiezen van de ideale keuken?

“Vergeet de keuken die je nu in huis hebt. Het is een veelgemaakte fout dat een nieuwe keuken een kopie moet zijn van de oude. Een nieuwe keuken is juist de perfecte gelegenheid om de lay-out en functionaliteit te verbeteren.

Lees verder onder de advertentie

En ga naar de winkel, de keukenexperts zijn er om je te helpen. Zij begeleiden je bij het ontwerp van je droomkeuken. Zo ben je er zeker van dat je altijd eindigt met de perfecte keuken, die past bij jouw behoeften.”

Bron: in samenwerking met Kvik

Lees verder onder de advertentie