WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 tips voor jouw woonkeuken

Een woonkeuken is een multifunctionele kook- en leefruimte. De keuken wordt niet meer alleen gebruikt om te koken, maar ook om te kletsen met vrienden en familie en is zelfs inzetbaar als werkplek. Hoe zorg je voor zo’n veelzijdige plek in huis, waar alles gebeurt én een fijne sfeer hangt? Ontdek het met deze 5 tips. (in samenwerking met Kvik)Kvik woonkeuken

De verschillende ruimtes in huis smelten steeds meer samen. We werken waar we wonen en we wonen waar we koken. Iedereen gebruikt de keuken, dus deze mag ook steeds meer gezien worden. Het is geen louter functionele ruimte meer, waardoor de trend ‘one room living’ is ontstaan. De keuken vormt het decor voor een groot gedeelte van het dagelijks leven in huis.

1. Veelzijdigheid in het hart van het huis

Doordat we ruimtes samenvoegen en één ruimte op verschillende manieren gebruiken, moet ‘het hart van het huis’ gezellig en functioneel zijn. Dat houdt in dat een kookeiland in dezelfde ruimte staat als bijvoorbeeld je zithoek of thuiswerkplek. Richt je woonkeuken efficiënt in met slimme oplossingen, zoals een in de keukenladen verborgen uittrektafel. Ideaal wanneer je een extra werkplek of een plek voor je kinderen nodig hebt. En is die extra plaats niet meer nodig, dan schuif je de lade weer in en heb je geen storend element meer in het zicht.

2. De keuken past bij de rest

Om van een keuken een echte woonkeuken te maken, laat je de look van je keuken aansluiten bij de meubels in de rest van je huis. Denk aan lage kasten (kies voor extra grote onderkasten en laat de bovenkasten weg) en apparaten die zoveel mogelijk geïntegreerd zijn in de meubels.

Vervang bijvoorbeeld die logge afzuigkap voor een stijlvol exemplaar of werk ‘m weg in de wand. De koelkast en vriezer integreer je in de keuken en bovenkastjes laat je weg.

Bedenk ook welke apparaten een must voor jou zijn. Ben je een echte koffieleut? Dan is een espressomachine weggewerkt in de keuken voor jou misschien veel stijlvoller en praktischer, dan een los apparaat op het aanrecht.

3. Opbergen 2.0

Ook al maken we de keuken eenvoudiger, we hebben nog steeds een heleboel keukenspullen nodig. Slimme opbergmogelijkheden helpen je hierbij. Denk aan een keukenbank die dienst doet als handig opbergmeubel.

Meer opbergruimte op minder vierkante meter creëer je ook met XXL kasten. Deze grote kasten met lades bieden evenveel ruimte als een standaard boven- en onderkast. Dat zorgt voor een veel luchtigere keuken en je houdt toch dezelfde opbergruimte. Bovendien zijn lades handiger in gebruik dan kasten. Een lade biedt overzicht, omdat hij eenvoudig helemaal kan worden uitgetrokken.

4. Uitnodigend in jouw smaak

Stem je keuken qua kleur en inrichting af op de rest van de woonkamer. Laat kleuren en materialen terugkomen. Meubelseries zoals Manu, Modu en Veda kunnen overal worden gebruikt. In de keuken, maar ook in de garderobe of slaapkamer. Zo zorg je voor eenheid in huis.

Binnen de Modu serie zijn er bijvoorbeeld verschillende mogelijkheden voor iedere smaak. Ga voor een witte basis of kies een keuken met lichtgrijze deuren een wit frame.

5. Persoonlijke touch

In een woonkeuken mag je laten zien dat er geleefd wordt. Zet die houten broodplank of fruitschaal daarom gerust in het zicht. Met een mooie bos bloemen op tafel maak je van je huis een thuis.

Heb jij geen woonkeuken, maar juist een kleine keuken? We delen tips om een kleine keuken zo efficiënt mogelijk in te delen.

Bron: in samenwerking met Kvik

nog meer: Deense keuken