WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waarom gordijnen onmisbaar zijn

Gordijnen geven je huis instant comfort, net als vloerkleden. En zorgen ook voor isolatie. Maar het moet er natuurlijk wel fraai uitzien! We geven handige tips waarom gordijnen in huis onmisbaar zijn. (promotie)

Privacybeschermers

Dé raamdecoratietrend van 2016: houten jaloezieën of lamellen. En die voldoen uitstekend om de grootste woonergernis van Nederland tegen te gaan. Uit onderzoek van Millward Brown blijkt namelijk dat Nederlanders inkijk in hun huis als grootste woon-irritatie beschouwen. Met de jaloezieën kun je je (woon)kamer goed afschermen wanneer dat nodig is. Ook rolgordijnen hebben dit jaar een comeback gemaakt. Voordeel van deze raamdecoratie is dat ze vaak neutraal van stijl zijn, zodat ze bijna in elk interieur passen.

Lekker stil

Geluidsoverlast wordt door veel Nederlanders ook irritant gevonden. Dikke, geplooide gordijnen zijn geluidsisolerend waardoor je minder last hebt van lawaai buiten. Kies bijvoorbeeld voor velours exemplaren. De plooien in de gordijnen breken de geluidsgolven, waardoor er demping ontstaat. Bijkomend voordeel: het maakt de akoestiek in de ruimte mooier, waardoor muziek bijvoorbeeld nog beter klinkt.

Minder stoken

Open je gordijnen overdag in de winter, zodat de zon je huis kan verwarmen. ’s Avonds sluit je ze weer en blijft de warmte lekker binnen. Zo hoeft je cv-ketel minder hard te werken en bespaar je energie. In de zomer doe je juist het omgekeerde: houd de gordijnen overdag dicht om de warme lucht buiten te houden. Let er wel op dat je gordijnen niet voor je radiator hangen. Anders blijft de warme lucht daartussen hangen en moet je harder stoken om de ruimte warm te houden.

De isolatie van je huis maak je nog optimaler door bijvoorbeeld voor spouwmuurisolatie te kiezen. Hierbij wordt er in kleine gaatjes in de wand isolerend materiaal gespoten. Of laat dubbel glas zetten. In combinatie met de gordijnen dringt er zo geen nare tocht meer je kamer binnen.

Bron: in samenwerking met Essent.

Advertisement

nog meer: Comfortabel wonen