WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De zon op je dak

Als wij zeggen: kleed je huis aan, dan zien we je direct denken aan mooie meubels en een overdaad aan fijne accessoires. Maar om je huis ‘aan te kleden’, moet je ook naar het grote plaatje kijken. Heb je bijvoorbeeld al eens aan zonnepanelen gedacht? Ze maken de toekomst nog groener én zonniger door op de lange termijn kostenbesparend te zijn. We zetten de voordelen op een rij. (promotie)

Groen, doen!

Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Daardoor ben je dus niet meer (volledig) afhankelijk van een energiemaatschappij en voorkom je gedoe met veranderende energierekeningen en tijdig overstappen. Je voorziet je eigen huishouden dus zelf van stroom. Bovendien help je het klimaat te beschermen: bij het opwekken van elektriciteit in een zonnepaneel komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij.

Waardeverhoger

Al na drie jaar elektriciteitsproductie hebben de panelen net zoveel energie opgewekt als nodig was bij de productie van het systeem. En omdat de panelen minimaal 25 jaar meegaan, betekent dit dat elke opgewekte kWh in de resterende 22 jaar netto milieuwinst is. De terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer zeven tot tien jaar. Binnen die periode heb je de investering dus terugverdiend. Bovendien voegen zonnepanelen gemiddeld 5000 euro aan waarde toe aan je huis. Mocht je je huis in de toekomst verkopen, dan is het dankzij dit voordeel wellicht sneller verkocht.

Legplan

Een mooi legplan kan een groot verschil maken. Kies voor een symmetrisch geheel. Belangrijk: ga na hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Misschien past er een bepaald aantal op je dak, maar wek je daarmee meer energie op dan je gaat verbruiken. En dat is zonde, want voor de stroom die je aan het net teruglevert krijg je een relatief lage vergoeding, waardoor je terugverdientijd langer wordt.

Steeds mooier

Gelukkig worden zonnepanelen niet alleen steeds goedkoper, maar ook fraaier. De aluminium randen zijn dunner geworden en de panelen ogen daardoor veel strakker. Veel mensen kiezen voor de welbekende blauwgetinte zonnepanelen (polykristallijne panelen) of de modernere zwarte exemplaren (monokristallijne panelen). Zonnepanelen zijn ook verkrijgbaar in andere kleuren, het nadeel daarvan is alleen dat de opbrengst van deze panelen iets lager is. Maar er wordt hard gesleuteld aan gekleurde panelen die een even hoog rendement kunnen behalen als de blauwe en zwarte exemplaren.

Bron: in samenwerking met Essent.

nog meer: Comfortabel wonen