WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Woonplant van de maand augustus: cactus

Geen plant die het hoogzomergevoel beter weet te omvatten dan de cactus. Het prikkelbare plantje doorstaat de zinderende hitte, kan zowel binnen als buiten staan en doet niet moeilijk als jij op vakantie gaat. Twee weken zonder water? Geen probleem voor deze woonplant. (promotie)

cactus

Van bloeier tot boom

De één groeit op westernachtige wijze in vlakke schijven en de ander beschikt over een oogverblindend roze bol die opgesierd wordt door opvallende bloemen. Met al die aparte vormen behoort de cactus tot een veelzijdige familie. De meeste soorten zijn bedekt met stekels; niet bepaald een aaibaar plantje dus, maar een echte ruwe bolster. Toch verschillen de soorten nogal van elkaar. Zo zijn Mammilaria bloeiende cactussen, is Echino bolvormig met prachtige, gelijkmatige ribbels en heeft Gymnocalycium een trechterbloem. Ook in de groeikracht zit nogal wat verschil; Cereus bijvoorbeeld groeit als een zuil die in het wild wel tien meter kan worden. Vind je dat al hoog? De grootste cactus ter wereld, de Sagaura, is wel een meter dik en twintig meter hoog. Een forse boom!

Stylen met cactussen

Handig is dat je nauwelijks omkijken hebt naar de cactus. Eens per maand een flinke plens water, meer heeft deze woonplant niet nodig. Of je ‘m nu binnen of buiten zet tijdens de zomermaanden maakt niet uit, als de plant maar licht staat. Zet daarom een deel van je verzameling in je woonkamer op een lichte plek en de rest op je terras. Dat past ook helemaal bij de stijltrend van nu; het samensmelten van binnen en buiten. De bijzondere vormen combineren mooi met de populaire grafische zwart-witprints, maar bieden ook tegenwicht door hun rust en onverstoorbaarheid. Het robuuste uiterlijk komt het beste tot zijn recht in gladde materialen zoals hout, gespoten kunststof en keramiek met een dessin of reliëf.

stylen met cactussen

Paspoortje

  • Volledige naam: cactus (Cactaceae)
  • Geboorteplaats: Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, zowel in koude hooggebergtes als in de tropische Cariben.
  • Uiterlijk: stekelig! Maar verder zijn ze erg verschillend. Van roze bol tot platte schijven en stekelige zuilen, de veelzijdigheid binnen de familie is enorm!
  • Karakter: Staat graag licht en heeft liever iets te weinig dan teveel water. Een voetbad kan funest zijn! Beter is om eens per maand veel water te geven dan elke week een beetje. In de zomermaanden kun je cactusvoeding toevoegen. In de winter niet; de planten zijn dan in rust, geef ook minder water.

Bron: in samenwerking met mooiwatplantendoen.nl.

nog meer: Botanisch wonen