kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kleurige herfst in een herfsttuin

De seizoenen lijken door de jaren heen steeds meer op te schuiven. Sterker nog; de laatste jaren is het in oktober vaak nog mooier dan in augustus. Kleed je terras daarom gezellig aan met najaarsbloeiers. Dat is plezierig als je buiten zit om die late zonnestralen mee te pikken, maar ook fijn om op uit te kijken. (promotie)

herfsttuin

Zomerbloeiers eruit, herfstbloeiers erin

Eenjarige zomerbloeiers hebben hun beste tijd nu wel gehad. Tijd om ze uit hun potten te halen en er mooie herfstbloeiers in te planten. Je hoeft niet alle potgrond uit de bloembakken te halen; haal de eenjarige planten eruit, graaf nog zo’n tien centimeter extra grond weg en doe hier een laag verse potgrond bovenop. Het gaat erom dat de herfstplanten in verse grond kunnen aarden.

Aanwinst in potten

Op het moment vind je bij het tuincentrum veel verschillende najaarsbloeiers die het goed doen in potten. Heideplanten bijvoorbeeld, zijn heel dankbaar omdat ze ongestoord doorbloeien tot ver in de winter. Er zijn soorten met witte, roze en paarse aren. Let op dat deze planten van enigszins zure grond houden en het liefst in tuinturf groeien. Een plant die het niet van zijn bloei moet hebben maar enorm in opkomst is, is bergthee (Gaultheria procumbens). De rode besjes en het groenblijvende blad zijn erg sierlijk in de herfst en winter. Ook leuk om straks wat takjes vanaf te knippen en in kerststukjes te verwerken. En natuurlijk mogen viooltjes niet ontbreken voor kleur op het terras. De lieflijke bloempjes laten hun kopjes misschien heel even hangen als het vriest, maar daarna bloeien ze weer vrolijk verder. Sterker nog; soms banen ze zich een weg door een dikke pak sneeuw.

herfsttuin

Late border update

Geen langbloeiers (verwijzen naar vorige artikel) geplant dit jaar? Geef je borders een update met instant kleurmakers zoals herfstaster en struikveronica (Hebe Addenda). Herfstasters zijn vaste planten die bloeien in roze, paars, wit, lila en andere snoepkleurtjes, ideaal om je border snel mee op te fleuren. Plant de herfstasters op plekken waar gaten zijn gevallen. Struikveronica is met zijn witte, roze, paarse of lila bloemaren ook een fijne sfeermaker tot eind oktober. Mooi in de border, maar net zo decoratief in een grote pot. Ook goed om te weten is dat beide soorten gewoon overblijven na de winter.

Bron: in samenwerking met mooiwatplantendoen.nl | Beeld Bloemenbureau

nog meer: Botanisch wonen