kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

DIY: hangplant met waterreservoir

Hangen, drinken en stralen, meer doen deze groene hangende beauty’s niet. Wij zijn fan. Weet je waarom? Omdat planten water geven met dit zelf te maken reservoir nog nooit zo makkelijk is geweest. (promotie)

Woonplant van de maand september

Lange ranken, wilde sprieten, fonteinvormen – je vindt ze allemaal terug onder groene, bloeiende hangplanten. Ze zijn Woonplanten van de maand september. Heb je geen zin om elke week de keukentrap te pakken om ze water te geven, dan is dit reservoir de oplossing van de eeuw. Je laat de plant doen wat ie het beste kan (hangen) en gunt hem de vrijheid om op eigen initiatief net zoveel water te tanken als hij nodig heeft. Op de foto is het lint gematcht met de kleuren van de plant, dat kun je natuurlijk ook doen als je een hanger met rode of witte accenten hebt.

Dit heb je nodig

  • groene, bloeiende hangplant (op de foto zie je een Gynura)
  • (glazen) pot met een gat aan de onderkant
  • kleiner potje, bijvoorbeeld van conserven
  • T-shirt van 100% katoen
  • stokje
  • schaar, draadschaar / tangetje
  • rolletje draad
  • dikke draad voor het ophangsysteem

Zo maak je het

Stap 1
Maak met draad een stevige ring rond de grootste pot en draai daar drie lussen in, waar straks het lint door kan. Maak ook voor het kleine potje een ring met lussen; het draad moet zo strak zitten dat de potten niet door de ring kunnen zakken.

Stap 2
Knip van het T-shirt vier linten van ongeveer 1,5 – 2 cm breed en minimaal 40 cm lang (afknippen kan altijd nog) en knoop er drie aan de lussen. Knoop de uiteinden van de linten aan elkaar. Knip nog eens drie linten om het kleine potje mee aan het grote te bevestigen, ook 1,5-2 cm breedte en zeker 25 cm lang.

Stap 3
Duw met het stokje het vierde lint voorzichtig diep in de kluit van de plant, zet de plant in de pot en trek het lint aan de onderkant door het gat.
Hang de grote pot op, hang het kleine potje eronder door de linten daarvan aan de ring van de grote pot vast te maken.
Het potje moet ongeveer 10 cm onder de grote pot hangen, het lint uit de grote pot mag ruim in het kleine potje liggen. Zorg dat er altijd voldoende water in het kleine potje zit, dan neemt de plant het vocht op via het lint. Over zelfredzaamheid gesproken!

hangplant

hangplant

hangplant

Bron: in samenwerking met mooiwatplantendoen.nl.

nog meer: Botanisch wonen