WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo geef jij je boeket een lang leven

Een boeket is een stukje klein woongeluk in een vaas. Een bos bloemen in huis maakt je interieur helemaal af. Daarom wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je boeket. Dat je de stelen schuin moet afsnijden weet je waarschijnlijk wel, maar er zijn veel meer tips en trucs om de houdbaarheid van je bloemenbos flink te verlengen. Wij zetten ze voor je op een rij. (promotie)Geef je bloemen een lang leven

Schone vaas = langer leven

Bacteriën zijn funest voor je verse bloemen. Begin daarom wanneer je je bloemen gaat schikken met een schoon werkblad en zorg voor een schone vaas. Door de vaas in de vaatwasser te zetten maak je hem wel schoon, maar niet bacterievrij en dat laatste is juist zo belangrijk voor het behoud van je boeket. Maak de vaas daarom schoon met chloor. Doe een paar druppels op een schuurspons en schrob de vaas aan de binnenkant goed schoon. Na het schrobben spoel je de vaas om met water. Vul hem vervolgens voor 1/3 met water om je boeket in te zetten.

Ook nadat je je boeket in de vaas hebt gezet is het belangrijk om het water regelmatig te verschonen. Dat doe je ongeveer om de 3 dagen, of als het water troebel is. Een druppel chloor in het water voorkomt dat het water snel vertroebelt.

Niet hakken, maar snijden

Voordat je de bloemen in de vaas zet, is het belangrijk om aan de onderkant van de stelen een à twee centimeter schuin af te snijden. Dit doe je met een scherp en schoon mes. Verwijder ook de onderste bladeren van de steel en besjes van bijvoorbeeld de Ilex zodat deze niet in contact met water komen. Leg de bloemen tijdens het snijden niet neer. Als je op die manier de onderkant van de steel afhakt, krijg je een rafelige onderkant die het water niet goed opneemt en dit zorgt voor bacteriegroei. Zet de afgesneden bloemen direct in het water, anders drogen de stelen in. Door ze meteen in het water te zetten nemen de bloemen het beste het water op. Snijd de stelen steeds opnieuw af als je het water hebt verschoond.

In deze video zie je precies hoe de pro’s dit doen.

De beste bloemenplek

Is je boeket klaar? Het klinkt misschien als een open deur, maar denk na over de beste plek om je boeket neer te zetten. Verse bloemen zijn nogal kieskeurig wanneer het aankomt op de plek waar ze het fijnst en langst staan.

• Plaats de bloemen niet te dicht bij de verwarming, daar houden ze niet van.
• Net als andere kunstwerken zijn snijbloemen geen fan van direct zonlicht.
• Laat ze niet in de kou staan of op de tocht staan.
• Een plek vlakbij een fruitschaal doet de bloemen ook geen goed.

Geef je bloemen een lang leven

Hoe lang blijft een bos bloemen goed?

Wanneer je met verse bloemen werkt en alle verzorgingstips opvolgt, kun je gemiddeld zeker tien dagen van een boeket genieten. Sommige bloemen staan zelfs twee weken of langer, en die zijn weer leuk om los in kleine vaasjes te zetten. De bloemen van bloomon zijn zo vers als het maar kan, omdat ze direct bij de kweker vandaan komen. Zo heb je er extra lang plezier van.

Bron: in samenwerking met bloomon.

nog meer: bloomon