Veel bloemen, weinig werk: de voordelen van een kant-en-klare prairieborder

beeld vtwonen Beeld

Een bloeirijke, klimaatvriendelijke tuin die nauwelijks onderhoud vraagt: volgens tuinblogger Kristel zijn het de borders van de toekomst. Voor haar eigen voortuin koos ze ook voor dit concept: de kant-en-klare prairieborder.

Lees verder onder de advertentie

Tuin zonder onkruid graag

‘Kunnen we niet gewoon een grindtuin maken?’ vroeg mijn vriend toen ik dit voorjaar een balletje opgooide over de voortuin. Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht; ik ben nota bene groenjournalist! Ik wil bloemen en groen zien, geen grind. En wat dacht je van de biodiversiteit die je mist bij een grindtuin? Maar ik begreep zijn punt wel: welke dertiger heeft nu zin en tijd om op regelmatige basis onkruid te wieden?

Prairiebeplanting is onderhoudsvriendelijk

Prairiebeplanting. Met een voortuin op het zuiden en een dikke laag klapzand, was het al vrij snel duidelijk dat het die kant op moest gaan. Met dit soort beplanting hoef je amper te sproeien en wordt onkruid wieden een zeldzaamheid, zeker wanneer de planten in lavasplit (gruis van lavagesteente) staan. Eigenlijk was ik na de aanleg van de achtertuin niet van plan om een groot budget opzij te zetten voor een beplantingsplan. ‘Ken je Lageschaar?’ vroeg Carrie Preston, de tuinontwerper aan wie ik tijdens een interview terloops mijn gedachten blootgaf. Nee dus. Nooit van gehoord.

Fotografie Josef Bieker Beeld
Lees verder onder de advertentie

“Tot een paar jaar geleden verkochten we nooit rode bloemen, nu gaan ze de pasteltinten voorbij.”

Prairie als concept

Na een korte Google-sessie was ik al een stuk wijzer. Lageschaar Vaste Planten levert onderhoudsarme, kant-en-klare borderconcepten die per vierkante meter besteld kunnen worden. Het Lageschaar Prairiegarden-concept is geïnspireerd op planten uit de Noord-Amerikaanse prairies, waar tachtig procent van de beplanting uit siergrassen bestaat. Nu is dit voor de gemiddelde tuinier wat aan de ruige kant, daarom hebben zij die percentages omgedraaid: circa tachtig procent is bloeiend en ongeveer twintig procent siergras.

Laagdrempelige planten

Dáár was ik naar op zoek! ‘Ooit zijn we begonnen met enkel authentieke prairieplanten,’ vertelt eigenaar Laurens Lageschaar. ‘Inmiddels bestaan de mengsels uit planten uit alle windstreken. Er zaten tussen de prairieplanten uitzaaiers, waardoor we mensen toch met werk opzadelden. Dat past niet bij ons concept. We willen plantenmixen aanbieden die nauwelijks onderhoud vergen.’ De naam Prairiegarden duidt dus vooral nog een sfeer aan waarbij de mengsels van vroeg in het voorjaar tot diep in het najaar bloeien.

Lees verder onder de advertentie

Tuintrends

Op de Lageschaar website kan ik kiezen uit 31 Prairieconcepten. Een-en-dertig, halleluja! Plaatjes met namen als ‘Opal’, ‘Sapphire’, ‘Silver’ en ‘Ruby’ maken me enthousiast. Na lang wikken en wegen kiezen we voor ‘Opal’, een mengsel met lage planten waarin paarse en gele bloemen de hoofdrol spelen. ‘Wat opvalt,’ zegt Laurens, ‘is dat mixen met rood en geel erin een aantal jaar geleden nauwelijks verkocht werden, maar nu lopen ze de pastelkleurige mengsels voorbij.’

Makkelijk aanplanten, die border

We prepareerden de tuingrond met een acht centimeter dikke laag lavasplit. Met een meegeleverde plantschep konden we de planten eenvoudig in de lava zetten, zonder dat de grond met de lava vermengde. Binnen twee uur was het aanplanten gepiept, blij dat we waren!

beeld vtwonen Beeld
De border van Kristel ziet er nu nog wat karig uit, maar volgende zomer zal het volop bloeien. Beeld

Minder sproeien door lavasplit

De tuin is kort geleden aangeplant en het resultaat is nog summier. Volgend jaar zullen de planten al rijkelijk bloeien. We kunnen niet wachten! Of het concept echt zo onderhoudsvriendelijk is als beloofd, durf ik nog niet te zeggen. Wat wel opvalt, is dat de lavasplit na een regenbui lang nat blijft, waardoor we minder vaak hoeven te sproeien. Ik geloof ook dat het onkruid in de split minder kiemkracht heeft – al kan ik daar volgend jaar pas echt iets nuttigs over zeggen.

Lees verder onder de advertentie

Duurzame tuin

Met oog op natuurbehoud schreef ik vorige week al over de alternatieven voor een tegeltuin: dit is er dus één van. De mengsels zijn bloeirijk, trekken vlinders en bijen aan en het split buffert regenwater. Bij een aantal prairiemengsels dat je per vierkante meter online kunt kopen krijg je de aangepaste hoeveelheid lavasplit meegeleverd. Laagdrempeliger kan bijna niet! De mengsels van Lageschaar zijn wat mij betreft de borders van de toekomst.

Kristel Engelen

beeld vtwonen Beeld

Beukennootjes rapen en sprinkhanen vangen in het hoge gras; de liefde voor groen zat er al vroeg in bij Kristel Engelen. Voor haar werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights deelt met vtwonen lezers. Ook thuis experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken en snijbloemen (en kinderknutsels). Meer lezen over de tuin? Hier vind je alle blogs van Kristel.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Tekst Kristel Engelen | Fotografie Kristel Engelen, Josef Bieker en Lageschaar