WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nieuwe gordijnen in de slaapkamer

Het verhaal achter onze slaapkamer is best leuk om te vertellen. Daarvoor moet ik eerst terug naar het moment dat we ons vorige huis verkochten. (Promotie)Slaapkamer 1
Slaapkamer 4
Slaapkamer 8
Slaapkamer 9

Verkoop

Op de muur in de slaapkamer van ons vorige huis zat namelijk het sloophoutbehang van Studio Ditte. Op dat moment nog super hip en extreem duur. Toen we het huis verkochten en de nieuwe bewoners wat maten op kwamen nemen, liet de nieuwe eigenares onomwonden weten wat ze van dat behang vond. Die mening was niet mals. Licht gekwetst besloten we het behang mee te verhuizen. Het kwam – oh wonder! – heel van de muur waarna we het in ons nieuwe huis weer op dezelfde plek achter ons bed hingen. De nieuwe bewoners bedankten ons nog voor de moeite. Tja.

Smurfen gordijnen

Daarna moesten er gordijnen op de nieuwe slaapkamer komen. Ik koos voor zware, blauw velours gordijnen tot op de grond. Een kleur blauw die, zo bleek toen de gordijnen klaar waren, wel erg veel overeenkomst vertoonde met de huid van een smurf. Je kunt ze hier bekijken op (heel erg oud) archiefbeeld. Ik vond deze blogpost op mijn blog terug door te zoeken op ‘smurf’. Dat zegt genoeg.

Ach, die slaapkamer was goed voor het moment. Sinds 2010 zijn de andere kamers ontelbare keren geshuffeld, veranderd, opgeruimd, geschilderd en behangen, maar de slaapkamer bleef zoals hij was. Het zal de wet van de remmende voorsprong wel zijn. Het was de eerste kamer die na de verbouwing af was en áls we er waren was het er toch donker door die dikke smurfgordijnen.

Vakantie in Scandinavië

Tijdens onze vakanties in Scandinavië ontdekten we echter hoe prettig het eigenlijk is om met het vroege ochtendlicht wakker te worden. Niet dat dat van harte gaat – ik ben slechts een soort van ochtendmens geworden door mijn dochter – maar wakker worden gaat wel gelijkmatiger als het licht op je slaapkamer minder gelijkenis vertoont met een kelder. En als we de gordijnen dan toch gingen veranderen, dan maar meteen de hele kamer.

Nieuw kleurenpalet

Er kwam een plan en een kleurenpalet. En het voornemen om met kleine ingrepen een groots effect te bereiken. Twee factoren moest ik opnemen in deze plannen: het bed en de tafeltjes ernaast zouden blijven. Het bed is een oudje van Lundia, maar heel praktisch door de bergruimte die eronder zit (en lekker hoog, want in mij schuilt een oma die van een hoge instap houdt). De tafeltjes van Ikea zijn ook al stokoud, maar de enige die hoog genoeg waren naast het bed. Never change a winning team.

Nieuwe gordijnstof

Voor de gordijnstof koos ik (weer) stof van Tas-ka. In eerste instantie de grijze 210 grams variant van Lommer, maar omdat ik meer meters nodig had dan Tas-ka op voorraad had, uiteindelijk voor de roze versie. Dik genoeg om het felste licht te filteren, maar niet geheel verduisterend.

Zelfs de nieuwe vlinderplooi gordijnen vielen onder het credo ‘kleine ingreep, groots effect’. Ik zette er de gordijnmaakservice van Knip en Klaar weer voor in. (Dat ging deze keer in één keer goed!) Lees hier hoe ik eerder het grootste vouwgordijn van Nederland bij Knip en Klaar bestelde.

De bestelprocedure bij Knip en Klaar is simpel: je kiest het soort gordijn dat je wil laten maken en vult de maten van het raam in, in de gordijncalculator. De calculator berekent vervolgens hoeveel stof je nodig hebt en wat de maakkosten ervan zijn. Daarna koop je de juiste hoeveelheid stof en laat het bij jou thuis ophalen of via een Knip en Klaar deelnemer in je woonplaats, naar Knip en Klaar versturen. Je krijgt de gordijnen na een week kant en klaar thuisgestuurd. Wat ik daar onder meer een groot voordeel aan vind, is dat je niet afhankelijk bent van de stoffencollectie van de gordijnmaakservice en dat je het allemaal vanuit huis kunt regelen. Je kunt dus zelf stof kopen waar je maar wilt en Knip en Klaar maakt er dan gordijnen van. De gordijnen zijn prachtig en kreukloos opgeleverd.

De verandering

Het behang verdween, de muur werd weer wit. Achter het bed staat nu een rek uit de tijdelijke Bråkig collectie van Ikea uit 2014. Ik vond hem via Marktplaats. De lampjes van karton zijn van Seletti, ik verving hun groene snoer met grijs snoer van Stoersnoer. De geslepen vijftigerjaren spiegel met oranje gloed komt ook van Marktplaats. Sprei, bordeauxrood kussentje en beddengoed van HEMA. De foto naast het bed maakte ik zelf, net als de blokjeshanger. Verder verving ik de saaie knopjes op het bed met houten knoppen van de bouwmarkt die ik roze verfde.

Tot slot schoven we het bed een halve meter van het raam af. Het geeft aan de raamkant niet alleen meer ruimte, de kamer lijkt er ook groter door. En, ook niet onbelangrijk, we stoten onze hoofden nu niet meer steeds aan de schuine wand. Zes jaar heeft het geduurd om tot een slaapkamer nieuwe stijl te komen. Zes jaar lang hoofden stoten en moeilijk wakker worden. Dat is blijkbaar wat ‘de wet van de remmende voorsprong’ met een mens doet.

Oh Marie

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: in samenwerking met Knip en Klaar | Tekst en fotografie Marlous Snijder

nog meer: bloggers