WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nieuwe gordijnen in no-time

Ons huis is geweldig. Op slag verliefd waren we toen we haar (inderdaad, ons huis is een zij) zagen. Maar zoals dat ook bij relaties gaat: ze heeft ook minpunten waarmee we moesten leren leven. Niet in de categorie ochtendhumeur, lui of rommelig, maar ons huis heeft dakkapellen. En dus ook schuine wanden. Dat betekent dat de kamers op onze eerste verdieping behept zijn met enorme contrasten: veel licht bij het raam en duisternis waar de schuine wand begint. (promotie) Knip en klaar

Knip en klaar

Knip en klaar

Knip en klaar

Gordijnen voor de werkkamer

Het uitzoeken van goede gordijnen voor de kamers op de oostkant bleek nog niet zo’n probleem. Vooral de kamer waar ik werk is een uitdaging met een hoofdletter U. De kamer ligt op het westen en alleen in de zomer wil er een beetje helder daglicht binnenkomen. In de winter werk ik praktisch in mijn persoonlijke doka. Wie mijn woonavonturen al een tijdje leest weet dat de bewuste kamer alle kleuren van de regenboog heeft gehad en even zoveel gordijnen. Ergo: deze kamer is voor mij als woonblogger mijn persoonlijke eindbaas.

Licht in huis

Er kwam wel wat wijsheid met de jaren, dat wel. Want om een lang verhaal kort te maken: inmiddels schortte het in mijn werkkamer vooral nog aan een goed, licht filterend, (vouw)gordijn. Je leest het goed: licht filterend. Dat heeft dan weer te maken met het contrast dat ontstaat tussen mijn beeldscherm en het raam als ik foto’s bewerk. Maar laat ik je verder niet vermoeien met technische details.

Door de schuine wanden in de kamer viel de keuze voor reguliere gordijnen (tot op de grond) vrijwel meteen af. De kamer zou er alleen maar donkerder door worden. Er moest een vouwgordijn komen, besloot ik. Als kers op de taart die mijn inmiddels naar tevredenheid ingerichte werkkamer is.

Een nieuw probleem wierp zich op. Voor het bestellen en maken van gordijnen heb ik tot nu toe steeds schaamteloos mijn eigen moeder ingezet. Ik kan op het gebied van gordijnen namelijk vrij weinig. Zeg maar gewoon niks. Zelfs het opmeten van een raam kan je beter niet aan mij overlaten. En, zo zal aan het eind van dit verhaal blijken, ook het bestellen ervan niet. Maar daar kom ik zo op.

Knip en klaar gordijn

Gelukkig is het 2016 en bestaan er nu bedrijven zoals Knip en Klaar gordijn waar je alleen maar genoeg stof naartoe hoeft te sturen, waarna je na een week een kant en klaar gordijn thuis gestuurd krijgt. Vouwgordijnen worden daarbij geleverd met een kettingsysteem, wat meer bediengemak (en veel minder ergernis) oplevert ten opzichte van koordbediening. Het klonk me allemaal als muziek in de oren.

Bij Knip en Klaar begrijpen ze niet alleen dat mensen stammend uit generatie Y geen zin/tijd/vaardigheden hebben om zelf gordijnen te maken, ze begrijpen tevens dat er zelfs bij het opmeten van een raam iets mis kan gaan. Daarvoor hebben ze meetgarantie in het leven geroepen. Bij een eventuele miscalculatie kan hun atelier het gordijn vermaken of opnieuw maken in de juiste maat.

De bestelprocedure op hun website is verder fool proof: je meet de maat van het raam, vult die in in de gordijncalculator en het systeem berekent hoeveel stof je nodig hebt voor het gekozen soort gordijn en wat het gordijn gaat kosten. Het enige wat je nu nog moet doen, is zelf de juiste hoeveelheid stof kopen en het bij jou thuis laten ophalen of de stof via een Knip en Klaar deelnemer in je woonplaats naar Knip en Klaar laten versturen.

XL vouwgordijn

Je bent nu natuurlijk benieuwd naar die enorme cliffhanger van een alinea geleden. Dat zit zo. Bij het bestellen van mijn vouwgordijn is het me op fabelachtige manier gelukt om het dubbele aantal centimeters gordijn te bestellen. En het is me ook gelukt om dat een keer of 5 over het hoofd te zien. Totdat er een niet-over-het-hoofd-te-zien gordijn werd afgeleverd. In plaats van een vouwgordijn van 189 centimeter breed, kreeg ik – zonder morren van Knip en Klaar overigens – een vouwgordijn van 378 centimeter thuisgestuurd. Dat is een heel erg groot gordijn, mensen. En dan is het fijn dat een bedrijf meetgarantie hanteert. Knip en Klaar heeft het grootste vouwgordijn van Nederland weer opgehaald en vermaakt, zonder dat er nog maar iets van te zien is.

Zo kan Knip en Klaar wat mij betreft niet alleen meedingen naar meest klantvriendelijke bedrijf van het jaar, maar zouden ze, mochten ze daar zin in hebben, ook nog mee kunnen doen aan een volgende recordpoging in de categorie gordijnen. De vaardigheden hebben ze er in ieder geval voor in huis. (Benieuwd naar de stof die ik koos voor dit gordijn? Het is de stof ‘stad’ van Tas-ka, ik koos voor een iets zwaardere variant, van 210 gram.)

Oh Marie

Oh MarieMarlous Snijder heeft een neus voor kringloopschatten. Wat een ander weg doet, is voor haar een bron van inspiratie. Op vtwonen.nl/ohmarie deelt ze haar recente vondsten én hoe je ze integreert in je interieur. En beloofd: het zijn kringloopschatten die iedereen vinden kan. Anders is de lol er al gauw af natuurlijk. Marlous is hoofdredacteur van Oh Marie!, hét tegendraadse weblog voor de creatieve geest. Op dit weblog vind je wekelijks inspiratie op het gebied van styling, vintage, fotografie en lifestyle geleverd door Marlous in samenwerking met stylisten, fotografen, illustratoren en ontwerpers.

Bron: Tekst en fotografie Marlous Snijder. In samenwerking met Knip en Klaar.

nog meer: raamdecoratie