WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een veilige babykamer, zo pak je dat aan

Leuk, de babykamer inrichten. Thema kiezen, inspiratie opdoen op Pinterest en shoppen maar. Toch? Ho stop, naast de looks is de veiligheid van de babykamer erg belangrijk. En nee, dan bedoel ik niet de beveiligers op het stopcontact. Die zijn handig, maar denk je ook na over een gezonde babykamer? De longen van je mini zijn namelijk erg kwetsbaar. (in samenwerking met Forbo)

Steeds meer kinderen met astma

Astma en allergieën zijn de meest voorkomende chronische aandoeningen bij kinderen. In Nederland zijn er meer dan 100.000 kinderen met astma. Veel hè? Astma maakt de longen extra gevoelig voor rook, schadelijke stoffen, huisstofmijt en huisdieren. Het resultaat? Je kind kan moeilijker ademen, benauwd zijn of hoesten.1 Steeds meer kinderen hebben astma en allergieën. Dit komt waarschijnlijk omdat onze lucht steeds minder schoon is.

Een gezonde babykamer, fijn voor alle kleintjes

Ook als je baby geen astma heeft is het fijn om een schone, veilige babykamer in te richten. Want ook gezonde longen zijn erg kwetsbaar voor vieze lucht. Zeker babylongen, omdat die naar verhouding meer schadelijke stoffen binnenkrijgen.
Hoe je dat regelt, een gezonde babykamer? Door zorgvuldig de verf, vloer en meubels te kiezen. Ook de plek van het kamertje heeft invloed. Kies het liefst voor de rustige kant van je huis en niet langs de weg. Zo voorkom je dat er fijnstof van de uitlaatgassen van auto’s in de kamer komt wanneer je de ramen open zet.

Ga voor een gezonde vloer

Kies liever geen tapijt, maar ga voor een gladde vloer. Die kun je goed schoonhouden, zo heb je minder huisstofmijt en andere prikkels in de babykamer. Ook een vloer van natuurlijke materialen is een aanrader. Zo is Marmoleum voor 97% natuurlijk en onder andere gemaakt van lijnzaadolie, kalksteen en houtmeel. De vloer is bacteriostatisch, dat betekent dat het de groei van bacteriën remt. Daarom is Marmoleum goedgekeurd door Allergy UK, een Britse organisatie die mensen met een allergie helpt met informatie en tips.

Veilig verven

Dat je niet mag verven als je zwanger bent is niet voor niets: tijdens het schilderen en het uitharden van de verf komen er schadelijke dampen vrij. Helaas, alleen verf op waterbasis is nog niet genoeg. Ook daar zitten vaak parabenen in of vluchtige stoffen. Kies liever voor verf met natuurlijke pigmenten en op basis van kalk of gips.

Luchten & schoonmaken

Iedere dag ventileren is belangrijk om de lucht in huis schoon en veilig te houden. Zet de ramen extra vaak open als je aan het klussen of inrichten bent. Uit verf, nieuwe meubels, het matras en behang komen vaak veel schadelijke stoffen. Knuffels draaien regelmatig een rondje in de wasmachine op hoge temperatuur. Kan de knuffel daar niet tegen? 24 uur in de vriezer is ook funest voor alle huisstofmijt die erin zit. Schoonmaken doe je het liefst met natuurlijke middelen. Vermijd fosfaten, chloor, bleek en desinfecteermiddel. En nog een laatste tip: kies voor meubels en accessoires die goed schoon te maken zijn. Zo vangt een dichte kast veel minder stof dan een open exemplaar. Scheelt weer stoffen, daar hebben dus niet alleen je longen plezier van.

Bron: in samenwerking met Forbo | Fotografie door Marij Hessel

nog meer: bloggers