kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Eerlijke gebreide knuffels

Laatst bezocht ik vakbeurs Kleine Fabriek. Op deze beurs kopen winkels nieuwe collecties kinderkleding en accessoires in. Mijn aandacht werd getrokken door de prachtige foto hieronder. En het verhaal achter deze foto maakte me helemaal enthousiast.

Gebreide knuffels van Kenana Knitters | foto door Paulina Arcklin Gebreide knuffels van Kenana Knitters | foto door Paulina ArcklinHet verhaal achter Kenana Knitters

De knuffel op de foto is van Kenana Knitters. Dit bedrijf is opgericht door Patricia Nightingale. Zij ontmoette in Kenia vrouwen die geen afzetmarkt hadden voor hun gesponnen garens. Samen met hen ontwikkelde ze een commerciële collectie knuffels en home accessoires. Patricia wilde nog meer vrouwen helpen. Dit deed ze door hen te leren breien. Stijlvolle biologische producten, gemaakt van lokale duurzame bronnen.

De breisters hoeven niet iedere dag naar de fabriek te komen. Als er een nieuw product ontwikkeld is, krijgen de vrouwen betaald bijscholing. Als ze het nieuwe patroon onder de knie hebben, nemen ze het materiaal mee naar huis om daar nieuwe knuffels en dekens te breien. Als ze klaar zijn, brengen ze de producten naar de werkplaats. Daar krijgen ze na een kwaliteitscontrole betaald.

Kenana Knitters helpt de vrouwen zo om economisch zelfstandig te zijn. Ze kunnen hun eigen uren bepalen en krijgen een eerlijk loon. En ze maken ook nog eens prachtige producten. Inmiddels werken er meer dan 500 breisters voor Kenana Knitters. Wow!

Wil je ook zo’n eerlijke knuffel kopen? Dat kan onder andere bij Mashed Concept store, Milagros Mundo en Pikanini.

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven. Wel groen, geen gedoe. Daarom deelt Laura altijd de achtergrondinformatie, dan hoef je dat zelf niet meer uit te zoeken. Je kunt haar ook volgen op haar blog Laura en James.

Bron: fotografie Paulina Arcklin | tekst www.lauraenjames.com

 

nog meer: bloggers