kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Het effect van een betonvloer zonder koude voeten

Oh wat ziet dat er prachtig uit. Zo’n strakke vloer in één kleur. Makkelijk te combineren met iedere stijl, van Scandinavisch tot industrieel. Ja, zo’n betonvloer lijkt me wel wat. Alleen dat kille gevoel, brrr. (in samenwerking met Forbo)

Voordelen van een betonvloer

• Het prachtige grote oppervlak. Zo goed als naadloos, daardoor heb je geen last van vuil tussen de voegen.
• Een neutrale uitstraling. Als je wil. Of juist gewaagd, door de vloer te kleuren of te lakken. Zo is er een betonvloer voor ieder interieur.

Nadelen van een betonvloer

• Een cleane look is fijn, maar een kil gevoel minder. Beton voelt koud aan je voeten, wat een minder huiselijk gevoel geeft. Heb je kinderen? Die rollen, kruipen en spelen over de vloer. Ook voor hen is een betonvloer minder geschikt.
• Vloerverwarming is mogelijk. Maar een betonvloer is gevoelig en zet makkelijk uit, waardoor je scheuren krijgt. Dus zorg dat er uitzetvoegen zijn. Plus: er moet genoeg ruimte zijn om de vloerverwarming nog onder de vloer te leggen. Je hebt minimaal 10 centimeter en soms wel 18 centimeter nodig.
• Het is onmogelijk om een betonvloer 100% vlak te krijgen. Meestal is dit niet met het blote oog te zien, een vaak gebruikte foutmarge is 5 millimeter per 200 centimeter.
• Soms is de afwijking groter. Zo kan er bij het afkoelen van de vloer schotelvorming ontstaan: een lichte bolling. Dat is vooral onhandig als dit in de buurt van deuren of ramen tot de grond gebeurt, die kun je soms niet meer openen omdat de vloer in de weg zit. De hoeken zijn ook moeilijk te vullen, waardoor er zinken kunnen ontstaan. Dat zijn juist weer lagere stukken in de vloer.

De looks van beton zonder koude voeten

Een betonvloer is dus prachtig, maar niet altijd praktisch. Goed nieuws: er is een vloer met de looks van een betonvloer, alle voordelen en zonder de nadelen. Marmoleum! Je kent deze vloer misschien nog van vroeger uit je schooltijd met de gemarmerde patronen. Maar ze maken tegenwoordig ook minimalistische uni-vloeren.

Comfortabel en warm

Heb je vloerverwarming? Dat kan prima gecombineerd worden met Marmoleum. Maar het fijne is dat deze vloer van zichzelf al een warm gevoel geeft, door de goede warmtegeleiding. Een ideale blote-voeten-vloer dus.

In veel kleuren en stijlen

Net als een betonvloer kun je Marmoleum kiezen in diverse kleuren en stijlen. De populairste kleur in Nederland is de Walton Cement 171. Het woord cement zegt het al: dit is de perfecte betonvloer lookalike. De Walton Alloy 3367 is iets donkerder en Walton Titanium 3369 juist wat lichter. Op de website van kun je gratis Marmoleum stalen aanvragen, zo kun je ze rustig eens bekijken.

Fun fact: deze collectie heet Walton. Dat is de naam van de uitvinder die linoleum bedacht, meer dan 50 jaar geleden. Marmoleum wordt nog altijd op dezelfde manier gemaakt. Symbolisch dus, voor deze tijdloze vloer.

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven.

Bron: in samenwerking met Forbo | Fotografie: Marij Hessel

nog meer: bloggers