WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5x stijlvol wonen met kleine kinderen

Herkenbaar? Dat je zo’n prachtig interieur ziet en denkt: ‘Hmm, daar wonen zeker geen kinderen?’ Lichte vloer, geen limonadevlekken op tafel en nergens speelgoed. Toch kan het, een mooi interieur waar ook gespeeld wordt. Hoe? Ik deel 5 tips. (in samenwerking met Forbo)

1. Ga voor praktisch

Kies voor een interieur waar jij blij van wordt én waar geleefd mag worden. Nee, maak je geen zorgen. Praktisch staat niet gelijk aan saai en degelijk. Er is genoeg te kiezen. En goed nieuws: minder poetsen is meer tijd voor jezelf.

Een houten tafel behandeld met was of olie geeft makkelijk kringen. Neem liever een gelakte tafel, doekje erover en klaar. Een stoffen bank vraagt veel onderhoud en vlekken verwijderen is een lastige klus. Een leren bank afnemen daarentegen is zo gepiept. Of kies voor een bank met wasbare hoes.

2. Wees niet bang voor lichte kleuren

Lichte tinten hebben een ruimtelijk effect: je woonkamer lijkt dus groter. Daarnaast geeft het een fris gevoel, een mooie tegenhanger voor al dat schreeuwerige speelgoed. Als je de juiste materialen kiest, is ook een licht interieur prima schoon te houden.

En ja, ook voor de vloer kun je best een lichte kleur kiezen. Droom jij van zo’n gave gietvloer? Kijk eens naar Marmoleum. Een stevige vloer en veel makkelijker te onderhouden dan een gietvloer. Marmoleum kan tegen een stootje: krassen zijn nauwelijks zichtbaar. Ook fijn: Het materiaal is antistatisch en trekt daardoor weinig stof en vuil aan. Dat maakt ‘m makkelijk schoon te houden én allergiearm.

3. Kasten, dozen, kisten…

Opbergruimte heb je nooit genoeg met kleine kinderen in huis. Een dichte kast toont opgeruimder dan een open exemplaar. De spullen waar veel mee gespeeld wordt stop je in bakken. Aan het eind van de dag ruimen de kinderen die zelf weer op. Maak er een spel van: zet de kookwekker en verbreek het snelheidsrecord opruimen.

Handig: opbergbankjes, een klepbureau of speelgoedkist. Daar kun je weer wat spullen in kwijt én je kind kan er ook mee spelen. Tekenen aan het bureau of een garage bouwen op de speelgoedkist.

4. Een eigen plek

Juist door genoeg speelruimte te maken, is het makkelijker om je woonkamer opgeruimd te houden. Het speelgoed slingert niet overal, maar alleen in de speelhoek. En: hoera voor vloerverwarming, weg met de radiator. Ook dat geeft meer rust en ruimte. Goed om te weten: die handige Marmoleum vloer is geschikt voor vloerverwarming. Maar ook zonder neemt de vloer de warmte van de omgeving aan. Lekker behaaglijk als je kinderen op de vloer spelen.

5. Maak je eigen mini-museum

Al die kinderknutsels, wat doe je daar mee? Door ze te groeperen ziet het er rustiger uit en hebben ze toch een plek in je interieur. Maak bijvoorbeeld een wand van kurk waar je steeds een wisselende expositie op prikt. Niet zo’n fan van kurk? Forbo heeft bulletin boards in 15 kleuren: prikborden die je kunt blijven gebruiken.

Weet jouw kleine kunstenaars van geen ophouden? Schilder dan een wand of kast met krijtverf. Kunnen ze zich daar lekker uitleven. Wel even duidelijk maken dat op de rest van het interieur niet getekend mag worden…

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven.

Bron: in samenwerking met Forbo | Fotografie 1. 2. en 4. Mr. & Mrs. Interior 3. Forbo

nog meer: bloggers