WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 tips voor een duurzaam interieur

Is jouw huis goed geïsoleerd? En heb je zonnepanelen of een warmtepomp? Mooi. Maar vergeet je de binnenkant van je huis niet? Ook daar is het slim om duurzame keuzes te maken. Waarom? Nou, de lucht in veel Nederlandse huizen bevat schadelijke stoffen. (in samenwerking met Forbo)

Maar liefst 60 procent heeft last van zwevend fijnstof. En in 50 procent van de woningen bevat de lucht ongezonde vluchtige organische stoffen zoals benzeen en formaldehyde. Van deze stoffen kun je gezondheidsklachten krijgen, zoals vermoeidheid, lusteloosheid, verminderde concentratie en geïrriteerde ogen of slijmvliezen. Yikes. Maar hoe zorg je ervoor dat deze stoffen buiten de deur blijven? Ik deel 5 tips voor een duurzaam interieur.

1. Een veilige basis: je vloer

• Bezuinig niet op een veilige, goede vloer. Het is de basis van je interieur. Een goede vloer gaat tientallen jaren mee, je kinderen groeien er mee op. Eerst kruipen ze erover en later spelen ze erop. Investeer dus in een veilige vloer van goede kwaliteit.
• Marmoleum is een duurzame keuze in alle opzichten. De vloer is gemaakt uit natuurlijke materialen: lijnolie, hars, houtmeel en jute. Marmoleum gaat lang mee én wordt CO2 neutraal geproduceerd. Niet onbelangrijk: het is in verrassend veel kleuren verkrijgbaar. Naast dit alles is het gewoon een hele comfortabele vloer: warm aan je voeten en makkelijk te onderhouden. Win-win voor jou, je gezin en het milieu dus.

2. Duurzame meubels

• Kies liever geen meubels van spaanplaat: daar zit veel formaldehyde in, een schadelijke vluchtige stof. Vermijd ook meubels met plastic, deze kunnen schadelijke weekmakers bevatten.
• Ga voor meubels van massief hout. Deze zijn niet-giftig en makkelijk te repareren. Kun je even vooruit. Bescherm het hout met een vernis, olie of was op waterbasis of van natuurlijke stoffen.
• Tweedehands is ook een goede optie. Deze meubels zijn al ‘ontgast’ – de schadelijke stoffen uit het meubel zijn grotendeels vervlogen.

3. Groen poetsen

• Maak het niet te moeilijk: een allesreiniger heet niet voor niets een ALLES-reiniger. Voor de meeste klussen prima.
• Gebruik liever geen middelen met fosfaten, chloor, bleek en desinfecteermiddel. Heftig voor jouw gezondheid en voor het milieu.
• Snelle check: moet je hoesten van een schoonmaakmiddel? Dat is alarmfase 1 voor de aanwezigheid van ongezonde stoffen.
• Die schoonmaaktips van oma zijn zo gek nog niet. Met citroen, azijn en bakingsoda klaar je ook veel klussen.

4. Veilig verven

• Helaas, alleen verf op waterbasis is nog niet genoeg. Daar zitten vaak parabenen in of vluchtige stoffen. Die komen vrij tijdens het verven of bij het uitharden van de verf.
• Kies liever voor verf met natuurlijke pigmenten en op basis van kalk of gips. Fairf, Mommy Paint, Aquamaryn, Amazona en Auro zijn merken die veilig zijn, tijdens het opbrengen en daarna.

5. Groen behang in alle kleuren

• Sommige soorten behang hebben gevolgen voor de luchtkwaliteit in huis. Zo lijkt afwasbaar vinylbehang handig, maar dit bevat PVC en weekmakers. Zeker niet handig in de baby- of kinderkamer. Maar ook niet in de rest van je huis.
• Zoek naar behang dat vrij is van formaldehyde en andere vluchtige stoffen. Een goede keus is het behang van Studio Ditte, Janneke Ursem en Majvillan.
• Keuze gemaakt? Gebruik dan ook veilige behanglijm. En dat is niet van die kant-en-klare of extra sterke lijm. Deze bevatten vaak toevoegingen die de behanglijm minder veilig maken. Kies gewoon zo’n pakje behanglijm wat je zelf moet aanmaken. Acryl behanglijm, dit bevat geen schadelijke stoffen.

Laura en James

laura-en-jamesLaura de Jong is dé groene curator. Je kunt haar volgen op haar duurzame blog Laura en James. Ze schrijft hier over duurzame kleding, natuurlijke verzorging en biologisch eten. Voor jou en je kind. Op vtwonen.nl vind je haar wekelijkse expositie, met de leukste, mooiste en meest inspirerende duurzame alternatieven.

Bron: in samenwerking met Forbo | Fotografie 1. en 3. Mr. & Mrs. Interior 2. en 4. )ntwerp door KAW Architecten.

nog meer: bloggers