vtwonen

Eetbare bloemen in de moestuin

Toen ik een aantal jaar geleden hoorde dat je ook bloemen kunt eten, geloofde ik het niet. Het leek me eigenlijk ook echt niet lekker, want ik had verwacht dat het naar gras of iets dergelijks zou smaken. Eigenlijk smaken sommige bloemen nergens naar, terwijl andere weer een hele aanwezige smaak hebben. Bloemen voeg je niet altijd toe aan een gerecht omwille van de smaak, maar soms gewoon om hoe ze eruitzien. Een gerecht maak je soms helemaal af met een bloemetje.

diverse eetbare bloemeneetbare bloem komkommerkruid

Hoe kun je een eetbare bloem herkennen?

Je hebt zo ongelofelijk veel soorten bloemen, maar hoe weet je of je ze wel kunt eten? Je kunt dit eigenlijk niet echt zien aan de bloem of de plant zelf. Gelukkig zijn er superveel natuurboeken van opa’s en oma’s tijd, die aangeven dat bepaalde bloemen gewoon eetbaar zijn. Dit is pas weer de laatste jaren herontdekt. Vooral doordat mensen zich weer meer gaan richten op de natuur om te leren wat er allemaal groeit en wat er allemaal eetbaar is.

Eetbaar of giftig?

Voordat je zomaar een bloem in je mond stopt, moet je eerst opzoeken of een bloem te eten is. Er zijn namelijk ook veel bloemen die echt heel erg giftig zijn. Van een bloem van een tomaat bijvoorbeeld word je niet blij als je deze binnen krijgt. Hieronder vind je een aantal eetbare en giftige bloemen.

Eetbare bloemen

  • Bloem van de suiker- en doperwt
  • Oost-Indische kers
  • Lavendel
  • Bloem van de bieslook
  • Dahlia
  • Komkommerkruid (Borage)
  • Zonnebloem
  • Madeliefjes
  • Eetbare viooltjes
  • Bloem van de rozemarijn
  • Daglelie
  • Bloem van de courgette
  • Paardenbloem
  • Stokroos
  • Witte en paarse dovenetel
  • Vlijtige liesjes
  • Bloem van de Rucola
  • Bloem van de Rode klaverzuring

Giftige bloemen

  • Bloem van een tomatenplant
  • Bloem van de Iris
  • Lobelia
  • Narcissen
  • Rhododendron
  • Anemoon

Oost indische kers eetbare bloem

Mijn favoriet: Oost-Indische kers

Een van mijn favoriete bloemen in de moestuin is de Oost-Indische kers. Dit plantje zaai je eenmalig in de moestuin en komt ieder jaar weer terug. Dit komt namelijk omdat hij zelf zaden maakt aan het einde van het moestuinseizoen en zichzelf eigenlijk uitzaait. De plant is echt een kruiper/klimplant die veel zon nodig heeft en kun je dus het beste op een zonnig plekje zaaien.

Een leuke bijkomstigheid is dat je de hele plant kunt eten. Je kunt dus niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren en de zaden eten. De bloemen kun je eten in een salade of inmaken in azijn, zoals ik ieder jaar doe. De bladeren kun je gebruiken om super lekkere pesto mee te maken voor door de pasta of de salade heen. De zaden kun je, als ze nog groen zijn en niet gedroogd, inmaken tot een soort kappertjes. Hoe leuk is het dat dit allemaal van één plant komt? Of je nu een moestuin hebt of niet, iedereen zou een Oost-Indische kers in de tuin moet hebben.

Floors Moestuin

Floors MoestuinFloor heeft een passie voor moestuinieren. Twee keer per maand neemt ze je mee haar moestuin in, waar ze groente en fruit kweekt. Ze deelt handige tips en laat je zien hoe makkelijk het is om in je eigen achtertuin een moestuin te starten. Wat is er fijner dan supervers koken met eigen groenten uit de tuin? Je kunt haar ook volgen op haar eigen blog Floors Moestuin voor nog veel meer inspiratie, recepten, tips en leuke verhalen.

Bron: tekst en fotografie Floor Korte.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties