WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Is jouw dak nog van deze tijd?

Zo’n 80% van de huizen heeft een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn maar matig geïsoleerd. En dat is jammer, want goede isolatie houdt je huis warm in de winter én koel in de zomer. (in samenwerking met: Energie besparen doe je nu)

Nu we sokken en een jas voor ons huis gekozen hebben, is het nog tijd voor een muts. Want ook het dak heeft isolatie nodig. Dat scheelt honderden euro’s aan stookkosten. Waarschijnlijk kun jij ook flink besparen.

Van binnen of van buiten

Dakisolatie is mogelijk met platen aan de binnenkant van je dak, tussen de balken op zolder. Doe je het zelf, dan bespaar je kosten. Maar let op: je zolder wordt er lager door – reken op zeker 15 centimeter. Je kunt de klus mooi combineren met het opknappen van de zolder. Maar ook als dat niet op de planning staat, is het geen grote verbouwing. Het duurt één tot vier dagen en je hebt binnen weinig rommel.

Isolatie van buitenaf werkt nog beter. Het isolatiemateriaal wordt niet onderbroken door de balken van het dak én je hebt genoeg plek voor een flinke laag. Als je binnenkort je zolder verbouwt of dak renoveert, is het perfect te combineren. Ook fijn: na isolatie via de buitenkant liggen al je pannen weer netjes recht.

Wij gaan ons hele dak aanpakken

Ons huis staat er sinds 1920 en de keramische dakpannen liggen dus al bijna 100 jaar op het dak. De pannen zijn broos en ook het dakbeschot is aan vervanging toe. Dat klinkt dramatisch, maar is in dit geval een voordeel. Alle pannen en ook het dakbeschot moeten er toch af, dus we kunnen het in één keer goed doen, inclusief dakisolatie van buitenaf.

Een deel van de dakpannen vervangen we voor terracottakleurige zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Die zijn duurder dan grote standaard zonnepanelen, maar er hoeven geen dakpannen onder, wat weer wat kosten bespaart. En door de terracottakleurige panelen behouden we de jaren ’30 uitstraling van het dak.

Ook je dak aanpakken? Op de site van Energie besparen doe je nu lees je wat je bespaart, hoe je het kunt financieren en vind je praktische tips.

Aandachtspunten bij dakisolatie

  • Kies voor een isolatiewaarde ofwel Rc van minimaal 4. Dat is bij glaswol en steenwol zo’n 13 centimeter, bij kunststofschuim PIR 8 centimeter en bij natuurlijke materialen als katoen, houtvezel en hennep 14 tot 16 centimeter.
  • Isolatie van buitenaf maakt je dak hoger. Daarom is een nieuwe aansluiting op je dakgoot nodig en misschien moeten ook andere details worden aangepast.
  • Je verwacht het misschien niet, maar het isoleren van een plat dak is extra ingewikkeld. Er is namelijk een grote kans op vochtproblemen en schimmel. Schakel voor het isoleren van een plat dak altijd een specialist in.

Goede isolatie = comfortabel wonen

We kijken er naar uit ons huis warm aan te kleden. Het bespaart ons veel energie, maar het zorgt ook voor extra wooncomfort. Zo zitten we er warm bij in de winter, waar nu de gordijnen nog heen en weer bewegen als het waait. En in de zomer blijft het huis lekker koel. Fijn!

Bron: in samenwerking met Energie besparen doe je nu

Fotocredits | foto huis: poppenhuis Ferm Living, blauwe verf kleur Walvis van Mommy Paint, grijze verf kleur Poes van Mommy Paint, dakisolatie thermo Jute en Hemp, isolatie via Eco-bouwmaterialen, houten poppenmeubels Petit Amélie,| moodboard: grijze verf kleur Poes van Mommy Paint, bruine dakisolatie thermo Jute en Hemp, blauwe Métisse wandisolatie katoen, grijze iCel vloerisolatie van oude kranten, alle isolatie via Eco-bouwmaterialen.

 

nog meer: bloggers