WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

In 11 stappen een energiezuinig jaren ’30 huis

Mensen schrikken of denken dat we gek zijn. Een jaren ’30 huis energiezuinig maken, dat kan toch niet? Wij denken van wel. En zo gaan we dat doen: van energielabel G naar A (in samenwerking met Energie besparen doe je nu)

Stap 1. Kijk wat bij jouw huis past

‘Ha’, dacht ik, ‘we nemen lekker spouwmuurisolatie. Makkelijk en relatief goedkoop.’ Bleek ons huis geen spouw te hebben… Via de website ‘Energie besparen doe je nu’ ontdek je energiebesparende maatregelen die wél bij jouw huis passen.

Stap 2. Vraag experts om advies

We vragen veel experts om langs te komen. Van aannemer tot architect. Iedere keer leren we weer van alles. Daarnaast hebben we een technisch adviseur die precies weet wat er nodig is om van energielabel G naar A te gaan. Trouwens: de echte experts zijn mensen die iets vergelijkbaars hebben verbouwd. Vraag of je eens binnen mag kijken en wat hun tips & tricks zijn.

Stap 3. Combineer kennis

Van het gas af is nog een vrij nieuw concept. Het is moeilijk om iemand te vinden die er echt alles van af weet. Daarom schakelen wij een architect en een aannemer in, beide met veel ervaring in jaren ’30 renovaties. En die kennis combineren we met de input van een technisch adviseur  over goed isoleren en warmtepompen.

Stap 4. Goed isoleren

Is je budget beperkt en moet je keuzes maken? Isoleren is altijd de eerste stap. Je merkt het effect meteen. Je wooncomfort neemt toe én je verdient isolatiemaatregelen snel terug. Goede muur, vloer- en dakisolatie is onmisbaar net als minimaal HR++ glas.

Stap 5. Check je ventilatie

In veel huizen is de ventilatie onvoldoende. Dat is slecht voor je gezondheid. Verbeter dit met een ventilatie-unit in de woonkamer die warmte terugwint.

Stap 6. Controleer je radiatoren

Een warmtepomp verwarmt je huis met een lagere temperatuur dan een cv-ketel. Veel radiatoren zijn daar niet geschikt voor. Er zijn speciale lagetemperatuur-radiatoren. Nog comfortabeler is vloerverwarming. Dus mocht je toch gaan verbouwen, dan is dat een goede investering.

Stap 7. Kook elektrisch

Koken zorgt voor 2 tot 3% van je gasverbruik. Neem je een nieuwe keuken of ga je verbouwen? Neem dan meteen een inductiekookplaat.

Stap 8. Van het gas af

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, kan de gaskraan dicht. Als alternatief voor je cv-ketel neem je een warmtepomp. Check eerst of jouw gemeente plannen heeft voor een warmtenet, want dan heb je geen warmtepomp nodig.

Stap 9. Zonnepanelen

Zonnepanelen kun je op elk moment plaatsen. Is je budget beperkt? Dan heeft isoleren voorrang. Ga je je dak van buitenaf isoleren of binnenkort vernieuwen? Wacht dan met zonnepanelen tot de renovatie.

Stap 10. Maak een realistisch kostenplaatje

De website ‘Energie besparen doe je nu’ geeft een kostenindicatie van verschillende maatregelen. Misschien heb jij spaargeld, fijn!  Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zoals verschillende subsidies, de Energiebespaarregeling of een extra lening via je hypotheek.

Stap 11. Maak een meerjarenplan

Wij gaan rigoreus verbouwen en in één keer van het gas af, omdat de huidige staat van het huis slecht is. Maar veel isolatiemaatregelen kun je ook prima als losse projecten oppakken. Iedere stap die je zet levert meer wooncomfort en energiebesparing op.

Onze plannen liggen klaar en we hebben er zin in. Dus aan de slag en op naar energielabel A!

Bron: in samenwerking met Energie besparen doe je nu

Fotocredits | foto huis voor: poppenhuis Ferm Living, blauwe verf kleur Walvis van Mommy Paint, grijze verf kleur Poes van Mommy Paint. | foto huis: poppenhuis Ferm Living, blauwe Métisse wandisolatie katoen, grijze iCel vloerisolatie van oude kranten, alle isolatie via Eco-bouwmaterialen, HR triple glas Glaswacht Den Haag, terracotta zonnepaneel Exasun, houten poppenmeubels Petit Amélie, houten auto Floris Hovers voor Ikonic Toys, houten bomen Grimm’s, blauwe verf kleur Walvis van Mommy Paint, grijze verf kleur Poes van Mommy Paint.

 

nog meer: bloggers