Herenhuis in Rotterdam

Bij dit herenhuis uit 1910 ging het dak eraf, de achtergevel eruit en zo eindigde de rigoureuze verbouwing met een spectaculair resultaat. Nu is het een stoer en industreel huis, met warme en kleurrijke accenten.

Herenhuis in Rotterdam

‘Toen na de verbouwing de steigers – met van dat oranje zeil – werden weggehaald, zagen we pas écht hoe spectaculair de nieuwe achtergevel is en hoe geweldig veel licht er het huis binnenvalt. Ineens was het huis óns huis geworden’, vertelt Sofie. Het pand met vier verdiepingen en een enorme tuin heeft alles wat Sofie en Hans graag wilden: een ideale ligging in hun favoriete Liskwartier in Rotterdam, alle ruimte voor woonwensen als een vide en een enorme boekenkast en niet te vergeten een tuin van 25 meter diep, uniek in de stad.

Open dak

Het honderd jaar oude huis is na de verbouwing, op een paar authentieke elementen na, van binnen nieuwbouw geworden. Meest ingrijpend was het maken van de vide, inclusief trap en boekenkast, en de gigantische glazen achtergevel die over beide verdiepingen loopt. Om dit te realiseren moest ongeveer eenderde van de eerste verdieping worden verwijderd. Sofie: ‘We wilden veel licht het huis in brengen en een industriële sfeer creëren, dat konden we op deze manier realiseren. Wat ik ook belangrijk vond, was een plek voor al mijn boeken.’ En dat zijn er veel. De boekenkast werd over de hele diepte van de vide geplaatst, deze is zeven meter hoog. Om de kast heen werd de trap gebouwd, samen vormen ze een geheel.

Beton en bamboe

Sofie en Hans kozen voor stoere materialen zoals beton, staal en glas. En voor koele kleuren, vooral lichtgrijs. Met warme materialen en kleuraccenten hebben ze sfeer ingebracht. Sofie: ‘Ik houd van strak industrieel, maar het moet ook warm en gezellig zijn. De keuken heeft bijvoorbeeld een betonnen ombouw, maar de kastdeuren en -laden zijn van hout omdat het anders te kil zou worden. De hanglampen van bamboe geven ook een warme sfeer aan de ruimtes. Verder zijn we op zoek gegaan naar vintage meubels en accessoires. Dingen met een rafelrand als het ware, als tegenwicht voor al het nieuwe in ons huis.’ Sofie: ‘Ik ben altijd met sfeer bezig, maar de basis is nu goed. Het huis is na de verbouwing geworden zoals we het hadden bedacht. We willen niets anders meer, we wonen in ons droomhuis.’

Shoppen in de stijl van

shoppen in stijl van sofie en hans

Mand van Ib Laursen, lamp van Eglo, letters van Kidsdepot, vaas van Design Letters, kussen van Lifestyle, lamp van Glasgow, bank van Modern Earth.

Bron: vtwonen april 2012 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Cleo Scheulderman

nog meer: binnenkijken