WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Herenhuis in Leeuwarden

Noem het geluk of het lot: als kind droomde ze er al van om in het statige pand op loopafstand van haar ouderlijk huis te wonen, nu woont Bea in een herenhuis met haar gezin. De kleuren spatten ervanaf in hun Villa Kakelbont 2.0.

Klein kasteel

Bea: ‘Ik ben opgegroeid in deze buurt, mijn ouderlijk huis stond een paar blokken verderop. Vooral de oude veranda aan de achterkant van het huis sprak tot de verbeelding: voor mij was het net een klein kasteeltje. Ik nam me voor later, als ik groot zou zijn, zelf in zo’n soort huis te gaan wonen.’ 
In 2008 is het zover. ‘Mijn ouders, die nog steeds in hetzelfde huis woonden, begonnen ouder te worden en kregen gezondheidsklachten. Remon en ik woonden verderop in Leeuwarden. Net iets te ver voor mijn gevoel, ik wilde dichter bij mijn ouders zijn.’ Het stel gaat op zoek naar een huis in de buurt en wat wil het toeval: het sprookjeshuis uit Bea’s kindertijd staat te koop.

Vergroeid met de verfkwast

‘En een sprookje was het… totdat we gingen kijken en binnen heel veel bruin en beige aantroffen. En overal tapijt. Best even slikken. Gelukkig waren de originele elementen bewaard gebleven en donkere kleuren zijn er om licht gemaakt te worden.’ Het stel maakt een plan, stap voor stap beschreven in een Excel-bestandje. ‘We trokken een maand uit voor de basis, de tijd die we nog hadden voordat we ons andere huis uit moesten. Dat was erg optimistisch: toen we over gingen was het verre van af. 
De hal had geen vloer, de badkamer was nog een bouwput. Pas na een jaar vol klusweekeinden en -avonden dachten we eindelijk: ja!’ Met de sneeuwwitte basis is Bea nog steeds heel blij: ‘Er zijn heel wat liters witte verf doorheen gegaan, ik was in die tijd vergroeid met de schilderskwast.’

Shoppen in de stijl van Bea en Remon

Binnenkijken special Leeuwarden
Bron: vtwonen binnenkijk special 2016 | Fotografie Jansje Klazinga | Styling Carolien Manning | Tekst Seline Steba

nog meer: binnenkijken