Binnenkijken in een jaren 30 woning in Eindhoven

Bij de verbouwing van hun 84 jaar oude woning volgen Rob en Irene niet de trends van de moderne tijd, maar luisteren ze naar hun gevoel. Twintig jaar later wonen ze nog altijd met veel plezier
in hun geliefde huis vol originele elementen, sfeer en warmte.

Goed verstopt

Rob en Irene treffen een nagenoeg authentieke jaren 30 woning aan met nog veel van de karakteristieke elementen die dit soort huizen zo bijzonder maakt. ‘De originele keuken zat er nog in, we vonden prachtige granito vloeren in de keuken, hal en het toilet en ook de marmeren schouwen in de kamer en suite waren bewaard gebleven. We hadden geluk dat het pand zo lang verhuurd is geweest en de voormalige eigenaar weinig behoefte had dingen aan het huis te veranderen.’ Toch is de woning niet helemaal onaangeroerd gebleven. Rob en Irene ontdekken dat er flink wat oude elementen ‘creatief ’ aan het oog zijn onttrokken. ‘De paneeldeuren waren betimmerd met platen triplex om ze vlak te maken, net als de kozijnen en een deur in de voorkamer, deze was compleet weggewerkt achter platen. Dit was allemaal nog wel terug te brengen in de oude staat, maar de originele glas in lood schuifdeuren die er ooit in hadden gezeten, ontbraken helemaal.’ Na lang zoeken vond het stel mooie vervangers in Boxtel.

XL-puzzel

‘We zijn allebei groot voorstander van het behoud van de oorspronkelijke sfeer in een woning, dus we waren er vrij snel over uit hoe we het wilden hebben. De basis was er al, de architect heeft ooit een goed afgewogen ontwerp gemaakt, het zou toch zonde zijn om daar met een verbouwing iets aan te verprutsen?’ In de afgelopen jaren hebben Rob en Irene met hulp van buren en vrienden veel zelf kunnen doen. ‘Eigenlijk hebben we alleen het tegel- en stucwerk uitbesteed aan professionals, een voormalige buurman deed alles op het gebied van elektriciteit, water en leidingen, zelf hakten we het grove granol van de wanden, maakten we nieuwe architraven voor de deur in de voorkamer en verbouwden we eigenhandig de zolder.’ De schuur met royale overkapping is het klusproject waar ze het meest trots op zijn. ‘Klusproject is een groot woord, het was eigenlijk een bouwpakket dat we als soort puzzel in elkaar moesten zetten. De huiskamer is erg gezellig, maar met een huis vol soms wat aan de kleine kant. Het buitenverblijf is een verlenging van de woonkamer geworden, compleet met riante loungebank, sfeerverlichting en veel groen. Een heerlijke buitenkamer waar we graag een feestje geven, de dag beginnen met een kop koffie of de avond afsluiten met een glas wijn.’

Meer foto’s en tekst vind je in vtwonen 09-2018.

Shoppen in de stijl van…


Bron: vtwonen 09-2018 | Fotografie Peggy Janssen

nog meer: binnenkijken