WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een voormalig ziekenhuis in Stockholm

Aan de rand van Stockholm bewonen architecten Camilla en Harald een appartement met hoge plafonds in een voormalig ziekenhuis. Hun woonstijl is licht en fris, met tal van Scandinavische snufjes. 

vtwonen binnenkijk special 12-2020 | voormalig ziekenhuis zithoek in de woonkamer
Fauteuil J361 van Erik Ole Jørgensen, plaid Serax, kruk Sisman, tafellamp Flos, bijzettafel en kandelaar Zeta, poster rechts is gekocht bij het Röhsska Museum, de twee kunstwerken zijn van Camilla.

Lichtinval

Als inwoners van Zweden, waar de winters donker zijn en het in sommige delen zelfs helemaal niet licht wordt, zijn Camilla en Harald extra gevoelig voor licht. En laat dát bij dit appartement met z’n hoge plafonds nou volop aanwezig zijn. ‘Vanaf zonsopkomst kun je de zon via alle ramen volgen’, vertelt Camilla. En omdat het glas van de enorme ramen oud en ongelijkmatig is, zijn de schaduwen zacht. ‘Dat maakt het licht magisch.’

vtwonen binnenkijk special 12-2020 | voormalig ziekenhuis oude meubels
vtwonen binnenkijk special 12-2020 | voormalig ziekenhuis witte keuken
De keuken zat al in het appartement toen ze er kwamen wonen. Camilla: ‘Ik had zelf niet voor zo’n aanrecht van zwart graniet gekozen, omdat het zo hard is. Aan de andere kant is het wel praktisch, en het is ruim genoeg om met z’n vieren te koken. In de hoge kasten kun je veel kwijt en ze ogen rustiger dan kleintjes. De deuren hebben randen van donker eikenhout.’ Keukenkasten Marbodal. Eettafel Kartell, stoelen Eames, hanglamp Vipp. 
vtwonen binnenkijk special 12-2020 | voormalig ziekenhuis woonkamer met fotomuur
Stoel Ethnicraft, kussen H&M, papieren lamp
Ikea, XL-meetlat en kast kringloop, zwart sculptuur Pepe Heykoop, kandelaars Granit, houten kantoorstoel van Harolds vader, washi tapekunst van Camilla. Kleed Bolia, puzzelbox Miller Goodman, tafel Kartell, stoelen Vita, hanglamp Vipp, kachel Jøtul.
vtwonen binnenkijk special 12-2020 | voormalig ziekenhuis werkkamer

Scandinavische stijl

Het appartement bevindt zich in een pand dat onderdeel was van een voormalig psychiatrisch ziekenhuis. Het huis was ingericht in de Amerikaanse Hamptons-stijl, met rood, wit, blauw, sterren en een donkere vloer. Een stijl die totaal niet overeen kwam met de geschiedenis van het huis, aldus Camilla. ‘We wilden de oorspronkelijke, lichte stijl terugbrengen. Een fris interieur, dat typisch Scandinavisch is. Met Zweedse vloeren erin: gebleekt grenen, geschuurd en behandeld met een speciale zeep en een beetje witpigment erin. Door de muren wit te houden, worden lichtpatronen vloeiender. In de woonkamer kozen we voor offwhite, een tint die op de keuken is afgestemd en die niet helemaal tot aan het plafond doorloopt. Dat is een gebruikelijke Zweedse manier om het contrast tussen muur en plafond te verzachten. Bovendien lijkt het plafond dan hoger.’

Stylen met oude items

Camilla: ‘Het liefst kiezen we oude items, die brengen meer warmte en persoonlijkheid dan nieuwe meubels. Bij een versleten stoel kun je zien dat hij een verhaal heeft, zo’n stoel nodigt meer uit om op te zitten. Ik houd van design en kunst, dat zet mijn eigen creativiteit in gang. Maar een goed grafisch ontwerp op bijvoorbeeld een bonnetje kan mij net zoveel inspireren als een klassiek kunstwerk van een grote meester. Naast kunst en design kiezen we voor budgetvriendelijke meubels, zoals van Ikea. Daar geef ik dan een eigen draai aan door het te schilderen, stofferen of andere grepen te geven. Zo zocht ik dunne zwarte lijsten, maar ik vond ze alleen in andere kleuren. Die spoot ik daarom zwart. Met eenvoudige en betaalbare items is het leuk experimenteren en extra bevredigend als het lukt om er een meerwaarde aan te geven.’

Binnenkijken in de mooiste huizen met een schat aan wooninspiratie. Bekijk het hier.

vtwonen binnenkijk special 12-2020 | voormalig ziekenhuis kinderkamer
vacht H&M, geelzwarte kussens Lagerhaus, beddengoed Gant Home, grijs kussen zelfgemaakt van een oud tafelkleed van H&M. Klamboe zelfgemaakt, lichtslinger Granit, bed van Ellos, poster van Museum Röhsska, mand van een vlooienmarkt.
vtwonen binnenkijk special 12-2020 | voormalig ziekenhuis bureau met schaakspel

nog meer: binnenkijken