Binnenkijken in een nieuwbouw-dijkwoning in Amsterdam-IJburg

‘Als jij de buurt kiest, kies ik het huis.’ Het werd een woning op Amsterdam-IJburg, maar wel iets bijzonders: volledig ecologisch en experimenteel gebouwd, aan het water, met een kunstenaar als architect, en… de nodige problemen. Maar blij dat ze nu zijn. ‘Alles in dit thuis is met liefde en aandacht gemaakt.’

bewoner(s): Annemiek, Erik, Eden en Olivia
soort huis: nieuwbouw-dijkwoning uit 2009
woonoppervlakte: 195 m²
trefwoorden: nieuwbouw, Amsterdam, binnenkijken

Lekkende kozijnen

Voor de verbouwing nam het stel de kunstenaar in de arm die het huis had gebouwd en bewoond. ‘Een risico ja, want hij was er niet voor opgeleid. Maar op die manier wisten we zeker dat alles de oorspronkelijke stijl zou houden.’ Gelukkig kon hij zich goed vinden in de constructie van glas en staal die Annemiek had bedacht. Zo zou het belangrijkste idee van het huis niet verloren gaan: vanuit elke ruimte doorkijk op het water.’ Ook met de nieuwe indeling van de begane grond, met twee slaapkamers en een extra badkamer, kon hij leven. ‘Hij heeft de verbouwing samen met een stel bevriende kunstenaars gedaan. Dat heeft originele ideeën opgeleverd, met mooie experimentele materialen. Zoals de stalen kozijnen in de achterpui die zijn gemaakt door een voormalig decorbouwer. En de badkamertegels in betonlook, die officieel helemaal geen vloertegels zijn’ Nadeel is dat de verbouwing ellenlang heeft geduurd en dat niet alles goed uitpakte. De stalen deur bij de douche beneden begint bijvoorbeeld al te roesten. En de kozijnen van onbehandeld cederhout lekken nog steeds – een constructiefout. Dat los je niet op met creatieven. Uiteindelijk hebben we een ingenieursbureau moeten inschakelen.’

Bosachtig & bohemian

Ondanks die tegenslagen is Annemiek ongelooflijk blij met haar kunstenaarshuis. Behalve de glazen vide en de begane grond is bijna alles in de oorspronkelijke staat gebleven. De leemstucwanden, de betonnen vloeren en plafonds, de trap van Canadees hout, niks is bewerkt of geverfd. ‘Qua sfeer en stijl was het huis al helemaal af en goed, het zou zonde zijn daar iets aan te veranderen. Door alle natuurlijke materialen en het uitzicht op het water voel je je hier een met de natuur. Dat gevoel moest ook terugkomen in de inrichting. Eerst wilde ik een strandsfeer, met veel wit en naturel, kleuren die we ook in ons vorige huis hadden. Maar dat idee vervloog toen we hier gingen wonen: het paste gewoon niet. Gaandeweg is het eerder bosachtig en bohemian geworden, met veel planten, zachte tinten, natuurlijke materialen en handwerkspullen. Alles wat we voor het huis hebben gekocht is met aandacht en liefde gemaakt, zoals de Marokkaanse zelliges en de lamp boven de eettafel. Net als het huis zelf.’

Meer foto’s en tekst vind je in vtwonen 05-2019. Meer binnenkijkers? Bekijk hier alle vtwonen binnenkijkers.

Shop in de stijl van de nieuwbouw-dijkwoning in Amsterdam-IJburg

Bron: vtwonen 05-2019 | Fotograaf Henny van Belkom

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties