WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een kleurrijke woning in Denemarken

Camilla is een selfmade kleurenspecialist die net zo lang speelt en mengt, totdat ze de perfecte mix heeft gevonden. In haar huis resulteert dat in een uitdagende combinatie van kleuren.

vtwonen 06-2020 | twee-onder-een-kapwoning Denemarken slaapkamer met zelfgemaakt roze bed
vtwonen 06-2020 | twee-onder-een-kapwoning Denemarken eikenhouten keuken van Ikea
Sidetable van tegels gemaakt door Camilla’s broer, vaas kringloop. Vintage filmposter van Marcelina Amelia. Betonvloer van microcement.
vtwonen 06-2020 | twee-onder-een-kapwoning Denemarken eikenhouten keuken van Ikea en wandplank
Standaard Ikea-keuken met eikenhouten fronten, aanrechtblad en koperen handgrepen van Reform. Kraan Vola. Tegels Mosaikhjørnet, gelegd in een visgraatpatroon met zwarte voegen. Berkenfineer lampen Tom Rossau.

Scandinavische eenvoud

Een ingetogen kleurenpalet, met af en toe een knallende uitschieter en altijd voorzien van een persoonlijke touch. Het interieur van Camilla is warm, sober, eigenzinnig en kidsproof. Hier mag gedanst, gespeeld en gesprongen worden, zowel in de keuken als in de woonkamer. De inrichting is een bonte mix van design en kringloop die tegen een stootje kan. ‘De kinderen mogen veel. Hier een rondje skaten of hutten bouwen met de kussen op de bank? Ga je gang!’

Altijd samen

Het gezin woont sinds drie jaar in een twee-onder-een-kapwoning in Odense, een stad op het eiland Funen in Zuid-Denemarken. Camilla: ‘Het huis was precies wat we zochten, het zat goed in elkaar qua indeling en er hoefde niet veel aan te gebeuren. We hebben de keuken bewust bij de woonkamer betrokken, zodat het open is en allemaal in elkaar overloopt. Of we nu koken of eten, de kinderen kunnen spelen en staan tegelijkertijd met ons in verbinding.’ Ook in de slaapkamer op zolder wilden ze dat gevoel van samenzijn voorop zetten. Het hele gezin slaapt er samen in een extra groot bed, dat ze daarvoor speciaal op maat hebben laten maken. Het is voor hen de perfecte setting – in een verrassende ‘Mad Men-meets-nu’-stijl, met weelderig behang en houten schrootjes op de muur – om samen lekker te cocoonen.

vtwonen 06-2020 | twee-onder-een-kapwoning Denemarken eetkamer houten stoelen
Tafel Handvärk, stoelen Hans Wegner CH33, hanglamp Trombone van Jo Hammerborg, tentoonstellingsaffiche Arne Jacobsen via Vintage Cph, muurkleur Soft Mint van Jotun.
vtwonen 06-2020 | binnenkijken in een kleurrijke twee-onder-een-kapwoning mintgroene muur vintage vaas deens design stoelen
Vaas vintage
vtwonen 06-2020 | twee-onder-een-kapwoning Denemarken bank met blauwe kussens
Bank Børge Mogensen, kussens zelfgemaakt, staande lamp dba.dk. Ruw behang Tapetforum. Herkomst posters en illustraties – in uitgekiende geeltinten – onbekend.
vtwonen 06-2020 | twee-onder-een-kapwoning Denemarken lamp en schilderijen aan de muur
Plafondlamp Ebay.

Blauw statement

Werken met kleur, vorm en compositie is wat Camilla het liefste doet. Kleur is essentieel, zegt ze. ‘Ik heb al eindeloos veel kleuren gemixt en gematcht, en zie het bijna als een kunstvorm om zelf variaties te bedenken. Dat doe ik in de kelder, waar ik dan gerust tot ’s avonds laat zoet ben met experimenteren en tinten mengen.’ Favoriete kleuren heeft ze niet, maar soms is ze aangenaam verrast over een kleurencombinatie die is ontstaan door een samenloop van omstandigheden. ‘In onze woonkamer koos ik ervoor om de atypische blauwe Børge Mogensen-bank neer te zetten, en dat bood opeens tal van mogelijkheden. Blauw is nu de eyecatcher in de kamer, maar komt nog beter tot z’n recht naast het complementaire geel eromheen.’

Lichtfeestje

Een andere passie van Camilla zijn lampen uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Ze speurt daarvoor de Duitse Ebay of Deense marktplaats af en let daarbij op uitgesproken vormen en of ze een toevoeging zijn voor de spullen die er al staan. Wat dat laatste betreft mag het best een beetje botsen. Haar favoriete aankoop is een Jo Hammerborg Trombone plafondlamp uit de jaren zestig, die ze voor een leuk prijsje op de kop tikte. Hij hangt nu boven de eettafel en creëert met zijn strakke vorm een contrast tussen de houten bank en stoelen.

vtwonen 06-2020 | twee-onder-een-kapwoning Denemarken slaapkamer kleurrijk behang roze dekbed

”Ik heb al eindeloos veel kleuren gemixt en gematcht, en zie het bijna als een kunstvorm om

zelf variaties te bedenken.”

nog meer: binnenkijken