WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in huis vol kleur in Amsterdam

Eigenlijk wilden Maartje en Dirk een opknapper, maar toen ze tegen dit kant-en-klare huis net buiten hun geliefde Jordaan aanliepen, konden ze het niet weerstaan. Eén ding ontbrak alleen nog: kleur. Gelukkig was dat makkelijk op te lossen en zit hun knusse huis er vol mee.

De kunstwerken zijn uitvergrote posters voor Holiday Magazine van kunstenaar George Giusti via Etsy. De zwarte kist verhuist al jaren met Maartje mee. Schaal op kist Household Hardware, mand en plant Green Stories, bijzettafel en lamp Westwing, bank Fest Amsterdam, lila plaid Crisp Sheets.
Muurverf Poedergrijs, mengkleur van Praxis. Wijnrode bank Clay van Fest Amsterdam, kunstwerk boven bank Enkel Art Studio. Plant en mand Green Stories, bijzettafel, tafellamp en dressoir Westwing, mok en langwerpige vaas HKliving, paars kussen Madam Stoltz via Deens, oranje kussen via De Weldaad in Amsterdam. Groen vloerkleed The Souks, oranje fauteuil Ligne Roset Togo opnieuw bekleed met stof van de Noordermarkt. Tafel Marktplaats, eetkamerstoelen Casa Gitane, gele vaas Leen Bakker, groene hanglamp Rockett St George, rieten kinderstoel Archive Store. Raambekleding Kwantum, fiets Veloretti.

Opknapper

Maartje en Dirk waren eigenlijk op zoek naar een huis dat ze helemaal konden strippen en opknappen. Maar toen ze dit huis tegenkwamen, hebben ze die wens toch geparkeerd. Het huis was precies wat ze zochten en de vorige eigenaren hadden het net compleet opgeknapt, helemaal naar hun smaak. Ze namen voor lief dat het geen opknapper was, omdat het wél een tuin had, op de begane grond lag, een stuk ruimer was en aan de rand van de Amsterdamse Jordaan lag. Maartje: ‘Het eerste huis dat we samen kochten lag in de Jordaan en we wilden graag in die buurt blijven. Vooral voor Dirk was dit een vereiste. De avond nadat ik het huis had bezichtigd zijn we door de buurt gaan fietsen. Hij zei, wat huis betreft geloof ik jou wel, zolang de buurt maar leuk is. Toen de buurt zijn goedkeuring kreeg hebben we toegehapt. Dit huis voelt volwassen. Het is niet mega, maar het is ook geen holletje. Vito kan op een fietsje rondrijden en we kunnen een bal overgooien in de keuken.’

Vaas bruin glas HKliving, vaas groen glas via Deens, vaas gezicht Things I Like Things I Love.
Muurverf Poedergrijs, mengkleur van Praxis. Keuken en wandplank waren al aanwezig en zijn op maat gemaakt, apparatuur Smeg. Wandtegels in Gris Rose Designtegels. Servies Dille & Kamille en Villeroy & Boch, houten snijplanken verzameld door de jaren, kruik gevonden op een vintagemarkt in Frankrijk, oranje kunstwerk Atelier Andrea.
Kunstwerk Cate Adriana, glazen tafellamp en eetkamerstoelen Casa Gitane met kap van HKliving, rotan bankje Westwing, speelgoedauto gekregen, rode kinderstoel Stokke, tafel Marktplaats, gele vaas Leen Bakker, groene lamp Rockett St George.
Muurverf Poedergrijs, mengkleur van Praxis. Keuken en wandplank waren al aanwezig en zijn op maat gemaakt, apparatuur Smeg. Wandtegels in Gris Rose Designtegels. Servies Dille & Kamille en Villeroy & Boch, houten snijplanken verzameld door de jaren, kruik gevonden op een vintagemarkt in Frankrijk, oranje kunstwerk Atelier Andrea.

Tegeltjesdrama

De enige miniverbouwing die ze zijn aangegaan, was een badkamer-update. Maartje: ‘Die was écht lelijk. Het was duidelijk een nieuwe badkamer, maar het was totaal niet mijn smaak. Alles was wit. Hoewel wit mooi kan zijn vind ik het een zwakke kleur om te gebruiken. Per toeval stuitte ik op een tegelpartij die Designtegels verkeerd had besteld: de tint groen lag net tussen twee groenen uit hun collectie in. Die kon ik voor een prikkie overnemen. Dirk vond het maar onzin om een prima badkamer te verbouwen. Dus ik dacht de perfecte oplossing te hebben gevonden door goedkope spullen te regelen en de verbouwing te plannen terwijl wij op vakantie waren. Zo zou hij er nauwelijks iets van merken. Helaas verliep dat niet helemaal vlekkeloos… De nieuwe douchekraan bleek een andere aansluiting te hebben paste niet. De klusjesman moest de hele muur openbreken waarbij hij per ongeluk een leiding kapotmaakte. Dacht ik het zo slim te hebben geregeld, eindigde ik alsnog met een hoge rekening én een boze echtgenoot. Uiteindelijk is hij blij met het resultaat, hoor.’

Wijnrode bank Clay Fest Amsterdam, oranje kussen van De Weldaad in Amsterdam, groen vloerkleed The Souks, bijzettafel en tafellamp Westwing, salontafel Marktplaats.

“Ik baalde een beetje van de kleur van onze bank. Maar met oranje en paarse kussens

vind ik hem weer mooi”

Huis vol kleur

Net als in de mosgroene badkamer zitten alle ruimtes in dit huis vol kleur. Tinten die in theorie misschien vloeken, zoals fuchsia, mintgroen en feloranje, gaan hier moeiteloos hand in hand. Die harmonie vindt Maartje door te kiezen voor ‘viezige kleuren’ en primaire varianten te laten voor wat ze zijn. Maartje: ‘Ik werk niet met een kleurpalet maar met een kleurtoon. In de woonkamer is alles een beetje vaal, in de kinderkamer helder.’ Zo creëer je een soort ton sur ton combinatie en past alles bij elkaar.’ Het stel doet inspiratie op tijdens hun reizen. Maartje: ‘We kopiëren elementen niet één op één uit andere culturen, maar leren van wat we zien. Een souk in Marrakech loopt over van schitterende kleuren, mooie kleden, zelliges en fijne stoffen. Daar houden we van.’

Kijk binnen in een appartement in Edenburgh vól uitgesproken kleuren.

Behang Arte Walls, muurverf French Grey van Farrow & Ball, raambekleding Numero 74, vloerkleed The Weavery, bed Petite Amélie, stoel Sissy-Boy, kussen in stoel The Souks, blauw beddengoed Garbo & Friends, zachtgroen beddengoed Petit Sheets, rood beddengoed onbekend, wandplank Ikea, kunstwerk links naamposter van Fleur des Fleurs, kunstwerk rechts foto van hond Willem door Daan Brand. Opgezette vogel van de rommelmarkt, luchtballon Anna + Nina, spiegel bloem gekregen, bankje Karwei.
Behang Arte Walls, wandkast waarschijnlijk via Van Dijk & Ko, spiegel Westwing. Items in kastje: trouwfoto in een messing lijstje van De Weldaad, zilveren geboortebeker van Vito, roze sieradendoosje van keramiek cadeau gekregen, oranje haarband van Antropologie, doosje op het kastje A La, vogeltje van een rommelmarkt.

nog meer: binnenkijken