WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een herenhuis in Amsterdam-IJburg

Zelf een woning laten bouwen? Niks voor ons, dachten Eline en Jeroen. Tot ze op IJburg terechtkwamen en werden meegezogen in de nieuwbouwdrift. Binnen een jaar was hun droomhuis met uitzicht over het water en de skyline van Amsterdam een feit.

binnenkijken IJburg - vtwonen 09-2019
binnenkijken IJburg - vtwonen 09-2019
binnenkijken IJburg - vtwonen 09-2019

Good vibes

Sfeerloos, saai, kaal… Zoals bijna elke Amsterdammer hadden Eline en Jeroen hun bedenkingen bij IJburg. Maar na een jaartje huren in deze nieuwbouwwijk wilden ze er niet meer weg. ‘Voor jonge gezinnen is IJburg echt heerlijk’, vertelt Eline. ‘Het is ruim en groen, er zijn verschillende sportclubs en scholen en er hangt een goeie vibe.’ Dus toen er vijf jaar geleden veel kavels beschikbaar kwamen, begon het stel zich achter de oren te krabben. ‘Misschien toch een huis laten bouwen? Het leek ons vooral ingewikkeld en heel veel gedoe. Via via ontmoetten we een architect die ons vertelde dat zelfbouw juist heel leuk en financieel aantrekkelijk is. Toen waren we om. We hebben ons verschillende keren ingeschreven voor een kavel en in 2017 was het raak!’

binnenkijken IJburg - vtwonen 09-2019
binnenkijken IJburg - vtwonen 09-2019
binnenkijken IJburg - vtwonen 09-2019
binnenkijken IJburg - vtwonen 09-2019

‘Een huis bouwen? Ik zou het zo

weer doen’

Slimme doorkijkjes

Voor de bouw schakelden ze dezelfde architect in, Rik Alkema van Ontwerpplaats. ‘We hadden een klik en omdat Rik ook interieurdesigner is, kon hij goed meedenken over kostenbewuste oplossingen.’ Wensen genoeg; het stel wilde graag een woonkamer en keuken op de begane grond, een aparte tv-kamer, meerdere terrassen, het liefst een eigen verdieping voor de kinderen, en als het kon ook nog een kantoorruimte voor haar én een logeerkamer. ‘Rik integreerde al die verschillende wensen heel knap in het ontwerp en kwam met verrassende ideeën en slimme vondsten, zoals verborgen kastruimtes en veel lichtinval door slimme doorkijkjes, en glazen taatsdeuren.’ Eyecatcher van het huis werd de enorme boekenwand in de woonkamer, met vintage brandtrap uit New York.

Bron: vtwonen 09-2019 | Styling Esther Loonstijn | Fotografie Louis Lemaire | Tekst Amber van Rijn

nog meer: binnenkijken