WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een bovenetage op het KNSM-eiland in Amsterdam

Dankzij een uitgekiende mix van vormen, lijnen en retro design baadt het huis van Aart en Greetje in serene rust. Maar nooit voor lang. ‘Dan gooit Greet alles door elkaar en beginnen we opnieuw.’

vtwonen binnenkijken 03-2020 | binnenkijken Amsterdam zithoek met zelfgemaakt kleed
Tafel van Isamu Noguchi (Vitra), draadstoel van Harry Bertoia (Knoll), Mosquito stoel van Arne Jacobsen (Fritz Hansen), bank Daley van Montis, staande lamp AJ van Arne Jacobsen (Louis Poulsen), kunst van Bram van Velde, kruk en tot kleed genaaide lopers Ikea.

KNSM-eiland

Toen Aart en Greetje 23 jaar geleden naar het KNSM-eiland verhuisden, was het nog een afgelegen gebied, vertelt Aart. ‘Er waren nauwelijks winkels en bomen, alleen wat oude havengebouwen, en twee nieuwe, immense complexen.’ Waaronder het beroemde Piraeus-gebouw van Kollhoff en Rapp, met zijn kenmerkende schuine daklijn – toen nog een noviteit. Aart en Greetje kregen er noodgedwongen twee bovenetages toegewezen, omdat hun woning in Oost werd gesloopt. Een voltreffer, bleek later.

vtwonen binnenkijken 03-2020 | binnenkijken Amsterdam wit met grijze keuken
Keuken Ikea. Kraai Vitra. Op keukenblok lamp JWDA Concrete van Menu.
vtwonen binnenkijken 03-2020 | binnenkijken Amsterdam openslaande deur naar balkon

Schuin glazen dak

Ze vielen direct voor de hoogte, de openheid en het licht. Om het open, speelse karakter te versterken haalden ze alle deuren weg. De rust werd hersteld met wit gestucte muren die ze bewust niet verfden (‘tegen die zanderige wittint kan geen verf op’), het schuine houten plafond lieten ze ongemoeid. ‘Anders werd het té licht, en dat noestige hout geeft karakter; het voelde, ook door al het water rondom, een beetje als een vakantiehuis’, zegt Greetje.

Designmeubels verzamelen

Een liefde voor design ontstond voor het stel in 1976 met de aanschaf van een buizenfauteuil van Gispen, vertelt Aart. ‘We trokken hem weg tussen de huisraad bij het Leger des Heils; hij viel op door zijn klare lijn en zat heerlijk. Sindsdien hebben we ons interieur langzaam opgebouwd uit meubels en lampen van designers als Noguchi, Eames, Jacobsen, Saarinen, Colombo en Castiglioni. Simpele, functionele, vaak ranke ontwerpen, met strakke of juist vloeiende lijnen.’ Dure designaankopen compenseert het stel deels met Ikea-spullen en andere slimme vondsten.

vtwonen binnenkijken 03-2020 | binnenkijken Amsterdam eetkamer met schuin dak
vtwonen binnenkijken 03-2020 | binnenkijken Amsterdam schilderijen aan de muur
Houten Nelson bankjes Vitra.

Flexibel interieur

Een groot voordeel is dat Greetje als ex-modeontwerpster handig is met de naaimachine. Ze stikte smalle lopers aan elkaar tot royale vloerkleden, naaide zelf de gordijnen en bekleedde de standaard bedombouw met een stof met speels motief. Ondanks de veelheid aan vormen, patronen en markante ontwerpen, hangt in het huis een serene rust. Wat helpt is dat alle ontwerpen uit dezelfde periode komen, denkt Aart. ‘Je voelt dat ze iets met elkaar te maken hebben. En verder is het trial-and-error. Ik zie een interieur als een bonk klei die je aan alle kanten indeukt en uittrekt, net zolang tot er iets ontstaat dat ruimtelijk, elegant en uitdagend is, in balans met elkaar.’ Nu, na 23 jaar, is de inrichting volgroeid, vinden ze. ‘Niet dat er geen beweging meer in zit. Af en toe gooit Greet alles door elkaar, en beginnen we opnieuw.’

vtwonen binnenkijken 03-2020 | binnenkijken Amsterdam slaapkamer met rode muur
Bed Vispring, bekleed met stof van Ikea. Kussens Zara Home. Tafeltje en vloerkleed Ikea, tafellampen Sirrah. Muurkunst van El Gato en een onbekende kunstenaar (de komma). Kasten Kewlox.
nog meer: binnenkijken