WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Twee-onder-één kap-woning in Bussum

Hij gaat als rode draad door de woning van Bjørke en Harm, die fijne Scandinavische no-nonsense sfeer. En die is allesbehalve kil en afstandelijk, daar zorgen de tere pastellen, unieke vondsten en blondhouten details voor.

Keer op keer fietst ze er voorbij: de witte twee-onder-een-kap woning in Bussum met oude potterie aan de voorzijde. Bjørke: ‘Misschien waren het de handgebakken lettertjes op de gevel, maar ik heb altijd een zwak gehad voor dit huis. Als dochter Noor tijdens haar ritje naar school een te koop bord in de tuin ziet staan is een verhuizing snel beklonken.

Grondige aanpak

‘We woonden op dat moment al negentien jaar met heel veel plezier in onze jaren 30 tussenwoning in een ander deel van Bussum. Een fijne wijk met leuke buren, veel kinderen en weinig auto’s. De ietwat kleine tuin zagen we nooit als een probleem, maar als echte buitenmensen is de lap grond rondom dit huis toch een stuk aantrekkelijker.’ Hoe leuk de buitenkant ook is, binnen is de staat van het huis een stuk minder. ‘De ramen waren rot, op de vloer lagen lelijke tegels die nodig aan vervanging toe waren, om over de uitbouw nog maar te zwijgen, hiervan was het complete dak nodig aan vervanging toe.’ Omdat er zoveel moet gebeuren pakt het stel meteen alles grondig aan.

What’s in a name

Hoewel haar naam anders doet vermoeden is Bjørke oer-Hollands. ‘Mijn ouders vonden de klank mooi, vrij vertaald uit het Zweeds betekent het ‘berk’. Best een bijzondere vondst voor die tijd. Al komt ie nog niet veel voor, ik ken maar één iemand met dezelfde naam en die is vernoemd naar mij. Misschien verklaart het ook mijn liefde voor Scandinavië. Of het nu uit het Deense woonblad Bolig Liv komt waar ik een abonnement op nam, of van de straten van Stockholm en Kopenhagen, het Hoge Noorden inspireert mij enorm. Het leuke is dat Harm er net zo over denkt.

Shoppen in de stijl van

shoppen in de stijl van

Bron: vtwonen 5-2016 | Fotografie Hans Mossel | Styling Sabine Burkunk | Tekst Seline Steba

nog meer: binnenkijken