WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een voormalige zuivelfabriek in Nijeveen

Stijlen mogen best een beetje clashen als het aan interieurontwerpster Marieke Rusticus ligt. Komt goed uit, want haar fabrieksloft midden in de Hollandse klei is alles behalve standaard.

vtwonen 09-2019 | Bohemien woonkamer en een tikkeltje hippie
Boek op ezel Kate Moss by Mario Testino. Het schilderij van René van der Hoofd is aangeschaft toen Marieke en Eddy gingen samenwonen. Bank en zwart-wit kussen van HK Living via Mariekes shop. Lichtroze kussen House Doctor, kleurige kussens beiden Aai Made with love. Lamp House Doctor, rond bijzettafeltje en vloerkleed HK Living, daybed en vierkant tafeltje BePureHome. Het blauwe schaaltje is gemaakt door Mariekes moeder. Bureau en oude deur van De Jutter in Ruinerwold, object op bureau van HK Living. Het jasje was een cadeau van Mariekes moeder en komt uit India, Mees heeft het nog aangehad toen ie klein was.
vtwonen 09-2019 | Zuivelfabriek in Nijeveen op een zonnige dagzuivelfabriek
Het voor- en buitenaanzicht van de oude zuivelfabriek.
vtwonen 09-2019 | Hal van het Zuivelhuis gevuld met posters en decoratie
Hoekje bij de trap naar boven. De kast is oud, gekocht bij Houdt van hout, en was vroeger gevuld met trekker-onderdelen. Eromheen wordt de verzameling privéfoto’s afgewisseld met spiegels en prints van Via Martine (zwart witte vrouwenportretten) en HK Living (bloemen). Lamp HK Living via Mariekes shop Dames van Rusticus Styling. In de Eames Lounge Chair (Vitra) een plaid van NADeesighn, kussen gekocht bij een groothandel.

De plek, het pand, de rust en

de natuur…

Van vinex-wijk naar Zuivelfabriek

‘Het was nog best spannend of we hier wel zouden gaan wonen’, vertelt Marieke Rusticus. Een huis als dit was voor de interieurontwerpster altijd al een grote wens, maar man Eddy vond het best lastig om daarvoor zijn geliefde Zwolle te verlaten. ‘Onze vorige woning stond in een Vinex-wijk, heel anders dan dit. We hebben het er heerlijk gehad en het paste bij de levensfase waarin we toen zaten, maar na twaalf jaar was ik het persoonlijk wel een beetje ontgroeid.’

vtwonen 09-2019 | rvs keuken in de zuivelfabriek
De zwarte lades zijn eigenlijk bakken met wieltjes. Ze zijn zo gemaakt dat ze precies onder de rvs keuken passen. Koelkast Smeg, kleur lambrisering achterwand Kiezelgrijs van Flexa. Keramieken schaal op tafel gemaakt door Mariekes moeder.
vtwonen 09-2019 | keukentafel woonkeuken in de Zuivelfabriek
De vier meter lange leeftafel komt uit een klooster en werd op de kop getikt door Eddy. Bankje getimmerd door Mariekes vader, kussentjes Xenos. Draadstoel via Vintage Lab, hangstoel en rotan lampenkap van HK Living via Marieke’s shop, print My Deer. Vaas van Serax.
vtwonen 09-2019 | Woonkeuken in de Zuivelfabriek
De rvs keuken zat er al in. Het keukenblok werd aan de zijkant door Marieke betegeld. Beeld gemaakt door Mariekes moeder, plank via De Jutter, weegschaal van Mariekes opa geweest, kruk gemaakt door studenten van Hogeschool Windesheim Zwolle. Zwart hangkastje uit Mariekes shop.
vtwonen 09-2019 | werkkamer in de Zuivelfabriek
De unieke kastenwand bestaat uit oude deuren die Marieke overal en nergens op de kop tikte. Broertje Tjeerd timmerde er een frame op maat omheen. Stoel vooraan Wishbone chair via Vintage Lab, stoel erachter van House Doctor.

Door het grote dakraam is de lichtinval hier altijd

mooi puur

Hoekjestruc

De basis van het huis was goed, maar zo’n grote open ruimte vraagt ook om een goed doordachte indeling. Omdat er beneden geen tussenmuren zijn, heeft Marieke sfeer aangebracht met hoekjes. Door lage meubels als een daybed of verrijdbaar keukenblok te gebruiken als roomdivider is een natuurlijke verdeling ontstaan, zonder dat het hokkerig aanvoelt. ‘Met materialen als rotan, hout en textiel maak ik het allemaal wat zachter, het is de warme tegenhanger van het wat ‘killere’ staal en beton.’

vtwonen 09-2019 | slaapkamer in de Zuivelfabriek hippie style
De master bedroom met een bed van Jorg steigerhout. De deken is van Piet Hein Eek, de klamboe werd online besteld. Sterretjes decoratie van NAdesign, poef Evenaar Eigenwijs wonen, print vooraan van HK Living via Mariekes shop. Vloer van underlayment platen.
vtwonen 09-2019 | Badkamer imet rvs en hout n de Zuivelfabriek
In de badkamer werden alle wanden en de vloer behandeld met beton ciré. De spiegel is van Ikea, het wastafelmeubel is op maat gemaakt van rvs. Houten kistjes van Xenos. Badmat HK Living, weegschaal Dille & Kamille, ladder Hübsch. Oude mand van Mariekes moeder gekregen, hamamdoek en tas van grooothandel Tica.
vtwonen 09-2019 | Kledingkamer met plaid in de Zuivelfabriek
De kast werd op maat gemaakt door Tjeerd, het broertje van Marieke. Kleed komt van de kringloop, de stoel is van HK Living, de vloer is van underlayment.
vtwonen 09-2019 | Tienerslaapkamer in de Zuivelfabriek
De slaapkamer van Mees met ook hier een dakraam voor extra veel daglicht. Bed van Jorg steigerhout, kleedje van Evenaar Eigenwijs wonen. Print boven bureau NADesign, herkomst andere muurhanger onbekend. Bureau Woood, stoelen en kastje HK Living. De underlayment vloer lag er al.

Stoere basis

Inspiratie haalt Marieke vooral uit mensen en hun bezigheden. ‘Als ik voor Dames van Rusticus Styling samen met collega Myrle een interieurplan maak, staat het kennismakingsgesprek altijd centraal. We grappen weleens dat het meer op een diepte-interview lijkt, omdat we zoveel vragen. Toch is het belangrijk, want ik geloof er heilig in dat een interieur een afspiegeling is van de persoon die er woont. Iemand goed leren kennen is daarom een must voor ons.’ Op de vraag of ze zichzelf inmiddels al een beetje kent, antwoordt ze: ‘Kijk maar om je heen. De basis is stoer, zo zie ik mezelf ook, maar de spullen die erin staan zijn zacht, toegankelijk en aardig.

Bron: vtwonen 09-2019 | Styling Sabine Burkunk, Buro Binnenhuis| Fotografie Hans Mossel

nog meer: binnenkijken