WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een oude pastorie in Helenaveen

Na vier jaar kamperen in eigen huis is de oude pastorie van Jankees en Marjolein eindelijk verbouwd en deze kerst klaar voor een feestje. ‘Met pastel versiering in de boom en kerstornamenten uit de 3D-printer.’

vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie woonkamer kerst
De grote boom staat mooi naast de bakstenen schouw, die met plamuur en verf werd opgefrist. Elk jaar komen er een paar nieuwe versierinkjes bij voor in de boom. Bijzettafels van Xenos en Zuiver, bruine fauteuils van Kwantum, vloerkleed van Ikea.

Kamer voor kamer

Vier jaar lang ‘kampeerden’ ze in hun eigen huis. Ze hebben tijdens de lange verbouwing in de oude pastorie, kamer voor kamer aangepakt. Er waren meevallers. Zo bleek onder het lelijke tapijt boven een prachtige, oude, houten vloer te zitten. En gelukkig waren de oude suitedeuren van bijna vier meter hoog door de vorige eigenaar niet weggegooid. Andere, ooit fraaie details van de oude pastorie, zoals de gele tegelvoer in de hal, waren helaas niet goed genoeg meer. ‘Die tegels lagen los op het zand en waren verzakt, veel tegels waren kapot. De vloer is geïsoleerd en daar hebben we Portugese cementtegels op gelegd. Wel met een zwarte rand, net zoals de oude vloer.’

vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie woonkamer kerst
De oude suitedeuren vonden ze terug in de schuur. Muurverf kleur Ritueel van Histor. Bank en gouden lamp van wehkamp.nl, kleed en lijsten met prints op de muur van Kwantum, dekenkist van Marjoleins oma, tafel van De Troubadour. De tak komt in kerstsfeer met decoraties, die ze zelf maakten met een 3D-printer. Vaas van Hof Tongerlo, kandelaar cadeau gekregen, konijn zelfgemaakt, herkomst draadmand onbekend.
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie bijzettafels
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie hal
In de hal werden nieuwe Portugese cementegels van Floorz gelegd. De lambrisering is geschilderd in de originele kleur (laten mengen).
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie eetkamertafel kerstdiner
Soof en Marjolein versieren de eetkamer. Op de vloer liggen nieuwe Portugese cementtegels met een nostalgische uitstraling van Floorz. De eettafel is door de vader van Jankees gemaakt met een onderstel van de plaatselijke smid. Rond de tafel een mix en match van oude stoelen van Marjoleins oma en nieuwe stoelen van Vintage Lab. Posters via Junique, lampen van Normann Copenhagen. Kleurnaam verf onbekend.

Groene lambrisering

Sommige elementen uit de oude pastorie waren eenvoudig te herstellen. Zoals de groene lambrisering die tevoorschijn kwam onder de schrootjes in de hal en de eetkamer. Marjolein liet dezelfde kleur mengen bij de verfwinkel en herstelde die groene rand in oude luister. De oude schouw van baksteen in de woonkamer werd gestuukt en geschilderd, waardoor de oubollige uitstraling meteen was verdwenen. De statige trap, die crème was met een groene leuning, kreeg zijn oude allure terug door hem spierwit te verven en de leuning zwart te maken. Alleen de keuken en badkamer moesten compleet worden vernieuwd. Bij de keuken koos het stel voor een zwarte, strakke keuken van Tulp.

vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie keuken schouw
De schouw in de keuken moest er helemaal uit, omdat de muur geïsoleerd moest worden. De vader van Jankees herstelde hem in oude luister met nieuwe witjes van tegeldeal.nl. De bordjes kreeg Marjolein voor haar verjaardag cadeau.
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie keuken
Ook de keuken kreeg nieuwe Portugese cementtegels van Floorz. De keuken is van Tulp. De reling met lampen maakten ze zelf van steigerpijp (steigerpijp.nl) en strijkijzersnoer (snoerboer.nl). De lamp boven de bar, waar ze graag aan ontbijten, is van Pols Potten. Het grijze vouwgordijn is van maatstudio.nl. Het blauwe servies komt uit de familie van Jankees, de voorraadpotten van Marjoleins opa. Plantenzakjes van Uashmama.

Eigen inbreng

Als een kleur niet bevalt, schildert Marjolein er zo weer overheen. ‘De woonkamer hadden we donkergroen geschilderd, maar dat was vrij hard. Nu is ie roze en daar zijn we heel blij mee. Die kleur geeft een zachte, vriendelijke sfeer.’ Het eigen werk van Marjolein en zelfgemaakte decoraties geven de oude pastorie extra sfeer. Die eigen inbreng zie je ook in de slaapkamer, waar ze achter hun bed een houten hoofdbord plaatsten. De tip van Marjolein en Jankees: ‘Je concentreren op wat al wél mooi is, niet steeds denken aan wat nog moet. Gelukkig kunnen wij dat allebei, dat scheelt echt. Als we alles vooraf hadden geweten, hadden we het misschien niet aangedurfd. Maar door het stap voor stap te doen, ging het best.’

vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie kinder slaapkamer
De lichtgrijze balken op de kamer van Soof hebben dezelfde kleur als de vloer, Balanced Breeze van Flexa. Het nachtkastje is gevonden op marktplaats.nl, Marjolein schilderde het roze. Ook het bed vonden ze daar. Vloerkleden Kwantum en Kruidvat, krat op wielen via via uit een oude fabriek, vogel op muur Kek Amsterdam, herkomst lamp onbekend.
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie kinder slaapkamer close up
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie slaapkamer kozijn
Het tafeltje en de kast maakte de vader van Jankees zelf. De oude, houten vloer werd lichtgrijs geverfd in kleur Balanced Breeze van Flexa. Op het bankje een oude sieradendoos uit Zweden en witte lantaarns die ze al hadden. Plantenmand van Xenos, gordijnen van Hema.
vtwonen 12-2019 | Helenaveen binnenkijken oude pastorie kinder slaapkamer commode
Het groene kastje, dat als commode wordt gebruikt, is een vintage vondst op marktplaats.nl. Draadmandjes aan de muur zijn van House Doctor, bed van Ikea, de lamp vonden ze op marktplaats.nl. Print met afbeelding van een beer is zelf gemaakt.

Woonidee

Een lambrisering in een contrasterende kleur geeft een kamer meteen sfeer. Als hij wat dieper is, kun je de bovenkant als expositieruimte gebruiken. Pas je collectie aan bij de seizoenen. Benieuwd hoe je zelf een lambrisering maakt? Bekijk dan deze video.

LEES OOK
Zo maak je een houten lambrisering

nog meer: binnenkijken