WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een slimme studio in Amsterdam

Koken, slapen, eten, werken én ontspannen; Friederike doet het in één open ruimte. Haar studio van 32 vierkante meter zit vol slimme oplossingen. ‘Ik verbaas mij erover hoeveel spullen ik hier kwijt kan.’

vtwonen 02-2021 | velours stoelen met ronde tafel
Eettafel en stoelen Loods 5, lamp Van Ons, gordijnen Veneta, theepot Arzberg, mok kringloop
vtwonen 02-2021 | retro kast met vintage radio en schilderij
Dressoir Furnified, radio erfstuk opa, bloempot De Balkonie, lamp Lucide Maloto, schilderij Tagotee, muurverf Jofel van Praxis.

Concessies maken

‘Ik viel gelijk voor deze studio van net 30 vierkante meter in een leuke straat’, begint Friederike enthousiast te vertellen. Van koken tot werken en slapen; het vindt plaats in één open ruimte. Maar dankzij de U-vorm en door de strategische plaatsing van kasten en de hoekjes die ze gecreëerd heeft, voelt dat niet zo. ‘Omdat ik van 84 naar 32 vierkante meter ging, kon er bijna niets uit het vorige huis mee – maar daar heb ik veel voor terug gekregen. Ik ben helemaal opnieuw begonnen: heerlijk!’

LEES OOK:
Ook fan van groen? Zo style je met de kleur van de natuur

vtwonen 02-2021 | slaapkamer opgemaakt bed
Bed, kussens en vakkenkast Ikea. Beddengoed Hema, sprei Made. Hangplant, bloempot, waxinehouders De Balkonie. Nachtlamp Made, Wekker kringloop.
vtwonen 02-2021 | roze bank gestreept vloerkleed
Bank en poef Home Stock. Kussen, schapenvacht, vakkenkast en zwarte bijzettafel Ikea. Kruk KidsDepot, vloerkleed Volero, vloerlamp Made, stoel tweedehands. Vaas op kruk en bloempotten De Balkonie. Vaas in vakkenkast kringloop. Prullenbak Brabantia. Muurverf Jofel van Praxis, eiken lamelparket Stox.
vtwonen 02-2021 | witte keuken overlopend in de woonkamer groene prullenbak
Stoel tweedehands. Plafondlamp, schapenvacht , vakkenkast en keuken Ikea. Kruk KidsDepot, vaas op kruk De Balkonie, vloerkleed Volero. Prullenbak Brabantia, weegschaal kringloop, pan De Padova. Herkomst marmeren snijplank onbekend, houten snijplank The Maker Store. Handdoek Hema, flesjes en kaars Mondo Mediterraneo.
vtwonen 02-2021 | keuken met witte bovenkastjes
Keuken Ikea, waterkoker Fonq, zeeppompjes Rituals, theepot Arzberg, plant De Balkonie, Droste blikken kringloop. Herkomst marmeren snijplank onbekend.

Vintage velvet

‘Al snel stond vast dat het uitgangspunt van de slimme studio groen en roze werd, met als extra kleuren okergeel, walnoot en zwart. Aan de hand daarvan ben ik op zoek gegaan naar meubels en accessoires, waarbij mijn voorkeur voor velvet en een vintagelook leidend was.’ Andere keuzes zijn, door de beperkte vierkante meters, meer praktisch ingestoken. Zo schaft ze voor extra opbergruimte een bed aan met kasten eronder. ‘Hoewel ik diep in mijn hart best groter zou willen wonen, verbaas ik mij erover hoeveel spullen ik hier kwijt kan. Zo ligt mijn hele administratie onder het bed.’

BEKIJK DE VIDEO’S:
Vintage shoppen met vtwonen

vtwonen 02-2021 | Friederike zittend op het balkon
Riet en bloempot De Balkonie.

“De voordelen van ruim wonen met een tuin buiten de stad wegen nog niet op

tegen de voordelen van de stad.”

Radiostilte

Om het slaap- en woongedeelte te scheiden, plaatst Friederike een open vakkenkast met veel planten erin. Sowieso is er in de slimme studio en op het balkon veel groen te vinden. ‘Mijn eigen urban jungle! Ik geloof dat planten rustgevend zijn en goed voor de concentratie, sfeer en warmte.’ De eyecatcher van de ruimte is de oude radio die nog van Friederikes opa is geweest. ‘Die gaat echt nooit meer weg!’ Het walnoothouten dressoir waarop hij staat, vond ze op haar speurtocht naar nieuwe meubels. Dankzij de vintagelook lijken ze voor elkaar gemaakt. 

vtwonen 02-2021 | woonkamer met stoel en schapenvacht op stoel
Vakkenkast Ikea, kruk KidsDepot, vloerkleed Volero, vloerlamp Made, stoel tweedehands. Vaas op kruk en bloempotten De Balkonie. Vaas in vakkenkast kringloop.
vtwonen 02-2021 | tafel en stoel op zonnig balkon
Balkontafel, stoel, kleed en tuingereedschap De Balkonie. Theepot Arzberg, glas Ikea.

Meer wooninspiratie?
Bekijk onze andere binnenkijkers

nog meer: binnenkijken