WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Binnenkijken in een gerenoveerd rijtjeshuis in Heverlee

Liene en William toverden hun rijtjeshuis in Heverlee om tot een paradijs van goede smaak. William kreeg zelfs zo de smaak te pakken dat hij halverwege de verbouwing een carrièreswitch maakte van docent naar meubelmaker.

vtwonen 2-2020 | Binnenkijken in een rijtjeshuis in Heverlee |  leefkeuken
Naast de opnieuw gestoffeerde Togo fauteuil van Ligne Roset staat een kruk van Wøti, Williams eigen label. Koelkast Smeg, vintage klok van Pragotron gekocht bij Blom & Blom. De keuken die William maakte is een hit op Pinterest. Het werkblad is van beton, de kastdeuren van zwarte mdf met slaglatten in meranti-hout. Lampen van een brocantemarkt in Frankrijk.
vtwonen 2-2020 | Binnenkijken in een rijtjeshuis in Heverlee | leefkeuken eethoek
De tafel in Amerikaanse notelaar, keuken en inbouwkast zijn door William gemaakt. Wire Chair van Eames voor Vitra, Tripp Trapp stoel van Stokke. Lampen boven tafel Torch Light van Established & Sons. Vloerkleed Jinzu.
boekenkast roze accenten
Deze zelfgemaakte kast is ondiep, maar biedt toch voldoende plaats voor medicijnen en de make-upspullen van Liene.

Eerst thuis voelen dan pas verbouwen

Verlangen naar schoonheid en mooie dingen vormt een belangrijke gemene deler in het leven van Liene en William. Zij is make-up artist, hairstylist en schilderes, hij is meubelmaker. Het koppel is al samen sinds hun dertiende en zestiende. ‘Onze eerste woning was een huurappartement hier vlakbij. Toen we op een dag van de zondagse markt kwamen, zagen we iemand een affiche met daarop ‘Te koop’ aan het raam van dit huis hangen. We waren al lange tijd op zoek. ‘Voor ons was de locatie het allerbelangrijkst, de rest wilden we toch zelf fixen’, zegt Liene. Op aanraden van vrienden en familieleden met veel verbouwervaring veranderden ze het eerste jaar niets. ‘We wilden ons huis eerst goed leren kennen, zodat we weloverwogen beslissingen konden nemen’, zegt William.

gedecoreerde hoek met trolley
Liene en William vinden het niet nodig de sporen van de oude keuken uit te wissen. Dat geeft karakter aan hun huis. Spiegel van Piet Hein Eek, rolwagentje van Williams eigen merk Wøti. Lamp Design District, pot Mirte in Leuven.
vtwonen 2-2020 | Binnenkijken in een rijtjeshuis in Heverlee | zithoek uitgelicht
De fauteuil is door William gemaakt, zitkussens gestoffeerd door Atelier Denis. Kussen met blad Ferm Living, plaid Ikea. Op de zwarte muur hangen een werk van Guy de Cointet (een print van het originele magazine, gratis uitgegeven in 1971) en een schilderij dat Liene maakte. De bijzettafel is een brocante vondst. Kurken kruk van Vitra. Vazen van de kringloop. Wit huisje Umbra. Juten vloerkleed House Doctor, andere van een tweedehandsmarkt. Lamp Jieldé.
close-up magazine gedecoreerde side-table
binnenkijken raampartij zwart staal kozijn
Bank Mags van Hay. Roze kussen Kwantum, beige kussen met kwastjes House Doctor. Met een bevriende metaalbewerker Lino Van Molle (koffieenstaal.be) maakte William ramen van staal. De lampen zijn door dezelfde vriend gemaakt.

Voor ons was de locatie het allerbelangrijkst, de rest wilden we toch

zelf fixen

Twee keer zo groot

De ramen van enkel glas waren niet naar wens. En de trap in het midden van het huis, die elke verdieping opsplitste in twee kleine delen, ook niet. Om het huis naar hun hand te zetten, moest er dus veel veranderen. De meeste binnenmuren gingen eraan, de trap verhuisde naar de zijkant van het huis en met het vele puin wat overbleef, hoogden Liene en William de binnenplaats op. Dat gaf hen de kans om hoge vouwramen te plaatsen. ‘Het terras was zeven treden lager dan het huis, nu kunnen we ’s zomers het raam openzetten en dan lijkt onze woonkamer twee keer zo groot’, zegt William.

vtwonen 2-2020 | Binnenkijken in een rijtjeshuis in Heverlee | slaapkamer
Lamp Faren. Beddengoed Catsandboys. Spiegel brocante vondst. Wandplank Wøti.
plantenhoek spiegelwand
De bloempotten zijn tweedehands.
gedecoreerde wand witte tinten
kinderkamer aardetinten
Meegroeibed Kili van Sebra, mobile van Bernii, kasten zelfgemaakt door William. Kruk Woti. Vloerkleed Plek (in Leuven).

Carrièreswitch

Toen hij aan de verbouwingen begon, was William leerkracht wiskunde en natuurkunde. Elke zomer werkte hij voor het timmerbedrijf van Lienes vader en de kennis die hij daar opdeed, kwam hier goed van pas. Alle inbouwkasten, de keuken en ook enkele meubels zijn door hem gemaakt. ‘Ik ontdekte dat dit mijn passie is en gaf daarom mijn baan op. Handig, want in ons huis experimenteer ik erop los.’ Naast het feit dat hun interieur hierdoor honderd procent uniek geworden is, was het natuurlijk ook qua budget een prima keuze. ‘Een beperkt budget dwingt je om creatief te zijn’, zegt Liene. Ze verwijst onder andere naar het leuke oude badkamermeubel waar William nieuwe wastafels en kranen op monteerde.

De kunst is om het praktische en het esthetische met elkaar te

verenigen

Woonidee

Met een kast kun je op een slimmer manier het slaap- en badkamergedeelte van elkaar scheiden. In deze zit bovendien een kleine wastafel. Benieuwd hoe je een eigen room divider kunt maken? Lees dan hier verder.

nog meer: binnenkijken