WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Badkamer inrichten

Zoveel mensen zoveel smaken, dus zoveel huizen zoveel badkamers. Wat de badkamer inrichting betreft zijn er oneindig veel mogelijkheden. Alleen al het tegelen, daarmee is zoveel mogelijk! En dan hebben we het nog niet eens over het toilet, de wastafel, de vloer en het bad of de douche gehad. Bekijk hieronder tips en inspiratie voor het inrichten van de badkamer.

Sanitair in de badkamer

Tips voor het verbouwen van een badkamer vind je in de artikelen Badkamer verbouwen en Zelf badkamer verbouwen. Maar voordat je een badkamer kan verbouwen, moet je wel eerst een keuze maken welke badkamer meubels je gaat plaatsen. Hieronder vertellen wij je meer over de verschillende mogelijkheden.

Bad

Baden zijn er in verschillende formaten, vormen en materialen. Exemplaren van plaatstaal zijn erg zwaar, maar kunnen tegen een stootje. Acryl baden zijn goedkoper in aanschaf, maar zijn krasgevoeliger en ‘piepen’ als je erin stapt. Een bad van kunsthars is steviger, maar ook duurder. Het klassieke bad op pootjes is erg zwaar. Koop je een tweedehands exemplaar, controleer dan goed of het email nergens beschadigd is. Hier kan de ondergrond anders snel gaan roesten.

Douche

Een douche is milieuvriendelijker dan een bad omdat je gemiddeld maar tweevijfde van de hoeveelheid water van een bad gebruikt. Douchebakken zijn meestal gemaakt van keramiek of kunststof, maar er zijn ook uitvoeringen in natuursteen. Koop altijd een zo groot mogelijk formaat. Kies verder voor een zo klein mogelijke douchekraan, zodat vuil en kalk zo min mogelijk kans maken. Helemaal van nu is de inloopdouche. Hij ziet er natuurlijk erg fancy uit, maar het nadeel is wel dat het in je badkamer lang vochtig blijft en je wc-papier altijd een beetje klam aanvoelt. Ook luistert het aanleggen van de afvoer bij zo’n douche erg nauw.

Wastafel

Er zijn exemplaren in allerlei vormen en materialen, waaronder hout, rvs en glas. Bedenk of je hem aan de muur of op een voet wilt installeren. Koop altijd een kraan die past bij de stijl van je badkamer. Meestal worden de kranen op de wastafel gemonteerd, maar met een wandmodel blijft de wastafel vrij (afzetplek!) en profiteer je van een ruimtelijker effect. Deze oplossing is alleen te realiseren als je je hele badkamer onder handen gaat nemen, want de leidingen moeten in de muur worden weggewerkt.

Nieuw bad zonder slopen!

Als je een nieuw bad wilt, ontkom je er vaak niet aan om ook het omringende tegelwerk te vervangen. Bij Renobad kun je een bad een verjongingskuur geven, zonder dat slopen noodzakelijk is. Je oude bad wordt hierbij opgemeten en vervolgens wordt er een acrylvorm in dezelfde maat en vorm gemaakt. Deze vorm kun je dan eenvoudig in je bad plaatsen, zodat het er als nieuw uitziet. Een andere mogelijkheid is het laten spuiten van het sanitair of de tegels. Dat is binnen een paar dagen gebeurd en er hoeft niets te worden gesloopt. Informeer bijvoorbeeld eens bij Novanet.

De badkamervloer

Een badkamervloer moet aan vijf eisen voldoen:

 1. sterk
 2. waterbestendig
 3. niet glad
 4. makkelijk schoon te maken
 5. en er natuurlijk goed uitzien

Geschikte vloeren zijn geglazuurde en ongeglazuurde tegels, rubber, linoleum, natuursteen of vinyl, maar ook een massieve hardhouten vloer kan prima als je hem eens per jaar impregneert. In de badkamer kun je het beste kiezen voor antislip vloertegels; alle bekende tegelmerken hebben dit soort tegels in hun assortiment. Door middel van een zogenaamde R-klasse wordt de stroefheid van de tegel aangegeven. Hoe hoger deze waarde, des te stroever. Een bestaande, gladde vloer kun je meteen speciale, transparante coating ook minder gevaarlijk maken. Laat je hierover goed adviseren door de tegelspecialist.

Opbergmogelijkheden badkamer

 • Wastafelkast onder je wastafel
 • Spiegel en kast in één
 • Planken (nadeel: je badkamer ziet er snel rommelig uit)
 • Trolley
 • Droogkast: zorgt dat je altijd warme handdoeken hebt
 • Medicijnkast

Ruimtewinners in de badkamer

Als je een kleine badkamer hebt, kunnen de volgende ruimtewinners goed van pas komen: een hoekwastafel die een zijlengte heeft van maar 45 cm. Een compacte, hoge badkuip waarbij het tekort aan lengte wordt gecompenseerd door extra diepte. Of koop een hoekbad. Een hangtoilet neemt optisch minder ruimte in dan een wc die op de grond wordt gemonteerd. Een badkamerdeur die naar buiten draait. Of neem een schuifdeur, of twee vanuit het midden openslaande deuren. zoveel mogelijk bergruimte! Hoe minder spullen in het zicht, hoe groter de badkamer oogt. Diagonaal gelegde vloertegels geven een ruimtelijk effect.

Bron beeld: 101 Woonideeën oktober 2012

nog meer: badkamer inspiratie