vtwonen

DIY: adventskalender om op te eten

Aftellen naar kerst wordt extra leuk met een homemade adventskalender. In editie 11 stellen we verschillende, originele ontwerpen aan je voor, maar deze krans met peperkoeken huisjes is onze absolute favoriet. Hoe je ‘m maakt ontdek je hier.

Adventskalender

Om op te eten

Is het geen plaatje, deze krans met dennengroen en peperkoekhuisjes?! Een waar pronkstuk. Wel even opletten dat tussendoor niemand stiekem van de muur snoept…

NODIG

Voor de peperkoekhuisjes: 125 g gekoelde boter, 40 g vloeibare honing, 40 g donkere stroop, 90 g basterdsuiker, 1 volle el peperkoekkruiden, 1/2 tl zout, 4 el mascarpone, 300 g bloem, 1 vlakke el bakpoeder en wat extra bloem om het werkblad mee te bestrooien, plasticfolie, bakpapier.

Voor de icing: 1 eiwit, 200 g poedersuiker.

Voor de krans: basiskrans van stro, winterse takken, lint, schaar en krammen (kransmaken.nl of het tuincentrum).

ZO GA JE TE WERK

Koekjes: snijd de boter in blokjes. Zet een pan op middelhoog vuur en voeg de honing, suiker, peperkoekkruiden, mascarpone en het zout toe. Breng aan de kook terwijl je roert. Giet alles in een kom en voeg de blokjes boter beetje bij beetje toe. Laat het mengsel afkoelen. Meng met een andere kom de bloem en het bakpoeder en giet bij het honingmengsel. Kneed goed totdat een stevig deeg ontstaat. Wikkel dit in folie en laat het minstens een uur in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 180˚C. Verdeel het deeg in porties. Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg ongeveer 0,5 cm dik uit. Snijd met een mes huizen van verschillende groottes en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Gebruik een rietje om gaatjes te maken (niet te dicht bij de rand), om de huisjes straks te kunnen ophangen. Bak de peperkoeken 12 tot 15 minuten in het midden van de oven en laat goed afkoelen.

Icing: klop het eiwit stijf terwijl je de poedersuiker beetje bij beetje toevoegt. Doe het mengsel in een spuitzak met fijne tuit en versier de peperkoekhuizen. Wijs op speciale data, zoals Sinterklaas en kerstavond. Laat het glazuur een nacht drogen.

Krans: bevestig het groen met wikkeldraad of krammen op de krans. Gebruik ook krammen om de meeste huizen te bevestigen. Knip het lint op gewenste lengte om de overgebleven huizen aan de krans vast te maken.

TIP

Hang eerst de krans op en bevestig pas daarna de peperkoekhuisjes. Dit helpt om een mooie verdeling te krijgen.

 

Fotografie en styling: Cornelia Weber (Taverne Agency) – Tekst: Louël de Jong.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties