WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Op huizenjacht? 5 tips!

Ben je op zoek naar een ander huis? Dat is in deze hectische huizenmarkt best een uitdaging. Met deze 5 tips houd jij het hoofd koel tijdens je zoektocht én de onderhandelingen. Voor je het weet kun je beginnen met het inrichten van je nieuwe droomhuis! (in samenwerking met Aegon)

Bepaal je budget

Zorg dat je je financiën op een rijtje hebt. Voor de hypotheek is jouw inkomen en dat van een mogelijke partner van belang. Bij de aankoop van een huis krijg je te maken met nog meer (eenmalige) kosten, zoals de notariskosten en een bouwkundige keuring. In de huidige markt komt overbieden regelmatig voor en het kan gebeuren dat je dit uit eigen zak moet betalen. Zorg dus dat je weet hoeveel budget je hebt. In 2018 kun je tot 100% van de woningwaarde lenen. Gemiddeld komen er bovenop de koopsom nog 6% bijkomende kosten. Deze kun je dus niet vanuit je hypotheek financieren. Meer info over je budget bepalen.

Stick to the plan!

Maak een lijstje met je woonwensen. Zet bijvoorbeeld op papier wat je maximale budget is, welke wijken je voorkeur hebben en hoeveel slaapkamers je toekomstige huis moet hebben. Laat huizen in andere wijken of met minder slaapkamers links liggen. Je hebt je wensenlijstje niet voor niets opgesteld, toch? Het is verleidelijk om op Funda ook even te kijken naar huizen die net wat duurder zijn, maar dat zorgt alleen maar voor twijfels. Niet doen dus!

Vermijd kuddegedrag

Op dit moment is er sprake van een verkopersmarkt. Ofwel: er is meer vraag naar huizen dan aanbod en dat drijft de prijs op. Fijn als je je huis wilt verkopen, maar een nieuw huis zoeken is een uitdaging. Die makelaar die zegt dat er ontzettend veel gegadigden zijn voor het huis dat jij op het oog hebt? Neem z’n woorden met een korreltje zout. Volg vooral je eigen gevoel bij je huizenzoektocht en niet dat van je familie, vrienden of de makelaar. Treed ook eens buiten de gebaande paden en kijk naar huizen die minder gewild zijn. Lees alles over het kopen van een ander huis.

Aankoopmakelaar versus zelf aankopen

De hulp van een aankoopmakelaar kan een voordeel zijn. Zeker als je een huis zoekt in één van de grotere steden. Een makelaar kent de markt op z’n duimpje en zorgt dat je de beschikbare huizen eerder in je mailbox hebt, dan ze op Funda staan. Hij kan goed inschatten wat de waarde van een woning is en helpt je met de onderhandelingen. Voor de diensten van een aankoopmakelaar betaal je courtage, de hoogte van dit bedrag verschilt per makelaar. Het loont dus om meerdere offertes op te vragen.

Geen verborgen gebreken

In deze verhitte huizenmarkt is snel handelen belangrijk. Het komt voor dat kopers afzien van een bouwtechnische keuring, om hun bod extra aantrekkelijk te maken en op te vallen tussen de vele andere geïnteresseerden. Komen er daarna toch verborgen gebreken aan het licht, dan ben je als koper verantwoordelijk voor deze kosten. Koop je een huis dat ouder is dan twintig jaar, dan is een bouwkundige keuring aan te raden. Bieden zonder voorbehoud van financiering komt ook voor. Krijg je de hypotheek toch niet rond, dan betaal je een boete van 10% van de verkoopprijs aan de verkoper. Dit is alleen aantrekkelijk als je veel eigen geld hebt en zeker weet dat je het huis kunt betalen. Laat je hierover goed adviseren door een hypotheekadviseur.

Bron: in samenwerking met Aegon.

nog meer: Alles over geld