WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Checklist voor een klushuis

Ben je al maanden op zoek naar een koophuis zonder succes? Wij hebben de oplossing: een klushuis! Deze huizen zijn vaak nog betaalbaar en kun je helemaal naar eigen smaak verbouwen. Ook als je geen handige Harry bent. Hier moet je aan denken als je voor een opknapper gaat! (in samenwerking met Aegon)

De voordelen van een klushuis

Een kluswoning kun je over het algemeen voor een gunstige prijs kopen. Niet alleen de prijs is een voordeel, je kunt het huis helemaal naar eigen smaak verbouwen. Met een beetje geluk zijn oude details nog in tact, zoals glas-in-lood of plafonds met ornamenten. Veel woningbouwverenigingen bieden voormalige huurwoningen te koop aan tegen een gunstige prijs. Stel op de website van die verenigingen en op Funda een zoekopdracht in,, zodat je op de hoogte blijft. Meer lezen over klussen en verbouwen.

Bezint eer ge begint

Als je een opknapper koopt, is het goed om te weten waar je aan begint. Op het blote oog is veel, maar lang niet alles te zien. Laat dus altijd een bouwtechnische keuring uitvoeren. Als het dak lek is of de fundering slecht, is het maar de vraag of je aan een verbouwing wilt beginnen. Glas-in-lood is prachtig, maar ook moeilijk te isoleren. Dat betekent een hoge energierekening, aangezien veel warmte ‘weglekt’. Denk dus goed na of je echt voor dat klushuis gaat.

Bepaal je budget

Een nieuwe badkamer en nieuwe keuken zijn vaak geen overbodige luxe. Zit je te denken aan een uitbouw met een woonkeuken? Check goed of je een vergunning nodig hebt. Voordat de aankoop rond is, moet je een kostenraming maken. Win advies in bij een aannemer, zodat je weet hoe hoog je hypotheek moet worden. Houd in je budget rekening met onvoorziene kosten van minstens 15%. Zo heb je altijd een buffer voor onaangename verrassingen.

Hoe financieren?

De meest gunstige manier om een verbouwing te financieren is met eigen geld. Dat wordt sparen dus! Je kunt de verbouwing ook financieren uit een bouwdepot. Een bouwdepot is een rekening waarop je hypotheekverstrekker het deel van de lening stort dat je nodig hebt voor je verbouwing. Bij een grote verbouwing moet je eigen geld inleggen en kun je niet alles meefinancieren in de hypotheek. De verbouwing kun je ook betalen met een lening bij de bank (hogere rente) of bij familie of vrienden (marktconforme rente). Last but not least: je kunt de verbouwing van je nieuwe huis ook betalen als je overwaarde hebt na de verkoop van een ander huis. Lees hier meer informatie over de financiering van je verbouwing.

Handen uit de mouwen!

Een verbouwing verhoogt over het algemeen de waarde van je woning. Probeer relatief goedkoop te verbouwen en zorg voor een goede afwerking. Een dakkapel is bijvoorbeeld relatief goedkoop en daarvan wordt je huis een stuk aantrekkelijker. Je kunt zelf de handen uit de mouwen steken of hulp inschakelen van een vakman. Die kan je een hoop tijd, geld en energie besparen. Met subsidies of duurzame keuzes kun je de kosten van je verbouwing laag houden of terugverdienen op de lange termijn. Iedere verbouwing is uniek en daarom is het raadzaam om informatie in te winnen bij je hypotheekadviseur.

Bron: in samenwerking met Aegon

nog meer: Alles over geld