WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Goede voornemens om te sparen voor je droomhuis

Eerlijk is eerlijk: anno 2019 een huis kopen is best een uitdaging. Maar als je straks in je droomhuis zit, ben je dat zo vergeten. Er zit maar één ding op: sparen! Een flinke zak met (eigen) geld is namelijk geen overbodige luxe. Zo ga je in vijf stappen naar een koophuis (zonder blut te raken). (in samenwerking met Aegon)

1. Stel jezelf een doel

Een beetje sparen voor later, dat is te vrijblijvend en vaag. Door spaargeld opzij te zetten voor een koophuis, maak je je spaardoel duidelijker. Je moet tegenwoordig beschikken over aardig wat eigen geld om een huis te kunnen kopen. Wil je zeker weten dat je straks voldoende geld op je spaarrekening hebt staan? Bepaal dan hoeveel geld je na een x aantal maanden bij elkaar wil hebben. Zet elke maand een vast bedrag opzij, of nog beter: laat het bedrag elke maand automatisch van je lopende rekening naar je spaarrekening overschrijven. Des te sneller geniet jij van je droomhuis!

2. Doei, schulden!

Een creditcard is onmisbaar als je online shopt of graag reist, maar dit ziet een hypotheekverstrekker als een schuld. Geen paniek, de hoogte van je hypotheek zal niet meteen lager worden als je een creditcard hebt. Dat is wel het geval als je nog meer financiële verplichtingen hebt, zoals een studieschuld of de optie tot rood staan. Zorg in ieder geval dat je creditcardrekeningen en afbetalingen niet ongemerkt al je spaargeld opslokken. Los eerst bestaande schulden af voor je jezelf een spaardoel stelt. Wil jij je geldzaken nog beter op orde krijgen? Doe de Goed met Geld test en profiteer van persoonlijke tips and tricks.

3. Rood staan? Liever niet

Zorg er voor dat je niet of maar heel weinig rood kunt staan op je betaalrekening. Daar betaal je namelijk veel rente over. Zo zonde van je geld! Als je een huis wilt kopen, kan rood staan van invloed zijn op de hoogte van je hypotheek. Dat geldt ook als je nooit rood staat, maar wel mogelijkheid hebt. Better safe than sorry? Zet je roodstand dan tijdelijk of permanent uit als je een hypotheek aanvraagt. Benieuwd hoe goed jij (of je partner!) met geld is? Doe de Goed met Geld test.

4. Zorg voor een buffer

Zul je net zien: je bent als een malle aan het sparen voor je droomhuis, gaat je wasmachine of koelkast kapot. Je wilt niet pas over drie maanden een nieuw apparaat kunnen aanschaffen. Zorg dus voor een buffer voor onverwachte uitgaven. Een paar duizend euro is meestal voldoende. Een handige richtlijn van het Nibud: zet elke maand 10 procent van je netto salaris opzij. Dan zit je (bijna) altijd goed.

5. Van chaos naar orde

Als je op zoek bent naar een koophuis, moet je je zaakjes op orde hebben. Je moet straks tenslotte allerlei papieren gaan aanleveren voor de hypotheek. Maak op je computer mapjes aan voor alle belangrijke onderwerpen zoals energie, verzekeringen en belastingen. Werk je administratie op een vast moment in de week of maand bij. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat rekeningen blijven liggen. En guess what: van een beetje orde in de chaos scheppen, krijg je een voldaan gevoel.

Bron: in samenwerking met Aegon

nog meer: Alles over geld