WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

10 tips bij het kopen van een nieuw huis

De kogel is door de kerk: je gaat je huidige huis verkopen en op zoek naar een nieuw huis. Spannend! Naast het speuren op Funda, komt er ook een hoop regelwerk op je af. We geven je 10 tips die van pas komen bij het kopen van je volgende droomhuis. (in samenwerking met Aegon)

1. Rekenen maar!

Bereken wat je maximaal kunt lenen. Door de nieuwe hypotheekregels kan dit flink verschillen ten opzichte van een tijd geleden. Denk ook aan je mogelijke schulden, zoals een studieschuld, een private-lease contract of een telefoon op afbetaling boven de € 250. Dit heeft invloed op hoeveel je maximaal kunt lenen. Op veel websites kun je een berekening maken, zoals bij Vereniging Eigen Huis. Lees alles over de aankoop van een nieuw huis.

2. Zet je financiën op een rijtje

Bereken hoeveel spaargeld je hebt en hoeveel je in je nieuwe huis wilt investeren. Zorg dat je in ieder geval voldoende spaargeld hebt om de kosten koper te betalen. Deze kosten bestaan onder andere uit overdrachtsbelasting en kosten voor de notaris, makelaar, bankgarantie en taxatie. Deze kosten bedragen ongeveer 6% van de aankoopprijs van je woning. Vanaf 1 januari 2018 kun je deze kosten niet meer meefinancieren in de hypotheek.

3. Maak een afspraak met een financieel adviseur

Een financieel adviseur kan je financiële situatie tot in detail in kaart brengen. Hij neemt je hypotheek door en geeft antwoord op vragen zoals: kan ik mijn hypotheek meenemen, wat gebeurt er met een eventuele restschuld en kan ik profiteren van de huidige lage rentestand?

4. Vergeet je oude huis niet

Het liefst ga je meteen op zoek naar je volgende droomhuis, maar vergeet ook je huidige huis niet. Je wilt dit voor een goede prijs verkopen, dus zorg dat alles netjes is. Een likje verf hier en daar en een schoon huis zijn belangrijk voor een goede eerste indruk van een potentiële koper.

5. Eerst verkopen, dan kopen

De meest ideale optie is eerst verkopen, dan opnieuw kopen. Zo weet je zeker dat je geen dubbele woonlasten krijgt. En niet onbelangrijk: zo weet je precies wat je huidige huis opbrengt en dus hoeveel overwaarde je kunt gebruiken bij de aankoop van een nieuw huis.

6. Eerst kopen, dan verkopen

Heb je al een nieuw huis gekocht, terwijl je je huidige huis nog moet verkopen? Dat brengt risico’s met zich mee. Je weet namelijk niet voor welke prijs je huis wordt verkocht en ook niet hoe lang het te koop zal staan. Zet je je plannen door, dan moet je bij de bank kunnen aantonen dat je één tot twee jaar dubbele lasten kunt betalen. Meer informatie over eerst verkopen en dan kopen.

7. Overwaarde

Als de waarde van je huis hoger is dan je hypotheekschuld heb je overwaarde. Er zijn verschillende manieren waarop je de overwaarde kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor je nieuwe huis. Het voordeel daarvan is dat je minder hypotheek nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om je verbouwing te betalen van je overwaarde.

8. Restschuld

Heb jij een restschuld? Je nieuwe hypotheek moet hoog genoeg zijn om het huis te betalen, maar ook om de restschuld mee te financieren. Dit betekent extra risico voor de hypotheekverstrekker. Zij stellen vaak als eis dat je inkomen hoog genoeg moet zijn. Je moet namelijk de kosten voor de rente én de aflossing van de restschuld kunnen dragen.

9. Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Heb je je droomhuis gevonden? Bespreek met je financieel adviseur of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiermee kun je de financiële risico’s van een eigen huis beperken en krijg je een lagere hypotheekrente.

10. Tijd voor champagne!

Is de koop rond? Tijd voor champagne! Vergeet ook niet een adreswijziging te sturen naar familie, vrienden en instanties en je post door te laten sturen naar je nieuwe adres. Veel woonplezier in je nieuwe huis!

Bron: in samenwerking met Aegon.

nog meer: Alles over geld