WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Voortuin inrichten: ideeën & inspiratie

Bij het plannen maken voor de tuin wordt vaak alleen gedacht aan de achtertuin, maar ook de voortuin biedt mogelijkheden voor tuininrichting. Daarnaast is de voortuin meestal de eerste kennismaking met je huis en daardoor alleen al minstens zo belangrijk. Daarom een aantal ideeën voor het inrichten van de voortuin.

vtwonen 08-2020 | binnenkijken Arnhem loungebank buiten met roze kussens

Ideeën voor de voortuin

Je kunt alle kanten op met een voortuin, of hij nu groot of klein is. Zo kun je kiezen voor een voortuin met veel groen zoals grote struiken of bomen. Een volle en bonte border geeft kleur aan je voortuin. Natuurlijk kun je ook de voortuin bestraten zodat er een fijn terras ontstaat. Vaak wordt voor bij het inrichten van de voortuin een combinatie van beiden gekozen: een terras met beplanting, zoals een strook in de voortuin die onbetegeld blijft voor beplanting. Of een terras met veel potten of plantenbakken voor groen.

Vijver in de voortuin

Bij een grotere voortuin is er soms ook ruimte voor een vijver. Daarbij moet er goed rekening gehouden worden met de ligging van de vijver zodat de voordeur goed bereikbaar blijft en een vijver moet ook onderhouden worden.

Tuinieren of relaxen

In bijna elke voortuin is kun je een pergola kwijt. Een pergola maakt je tuin knusser en is ook een prima basis voor verticaal tuinieren of voor klimplanten. Ligt de voortuin gunstig ten opzichte van de zon? Zet dan een bankje in de voortuin. Tuinbanken zijn er in allerlei soorten en maten, dus is er voor elke voortuin en woonsmaak wel een geschikte bank te vinden. Heb je een grote voortuin? Dan kun je ook eten in de voortuin.

vtwonen tuin special 2 2020 | rotan tuinmeubels met lichtsnoer aan de schutting
Anitta heeft altijd extra kussens en lichtsnoeren klaarliggen voor spontane buitenborrels. Het bankje heeft ze in een vintagewinkel gevonden. Krukje BOHO Habits, lichtsnoer Shop Dora, kussens H&M home.

Accessoires voor in de voortuin

Accessoires maken van je voortuin een plek waar je niet alleen doorheen loopt richting de voordeur, maar waar je echt van kunt genieten. Deze meubels en accessoires geven je voortuin sfeer:

Tuinmeubels

Ook in de voortuin is er plek voor tuinmeubels. Er is voor elke voortuin wel een tuinbank te vinden, maar in een grotere voortuin is er soms zelfs ruimte voor een loungeset of tuinset.

Bloemen- en plantenbakken

Juist in een voortuin kun je gebruik maken van bloempotten en plantenbakken. Vaak zie je naast de voordeur een of meerdere bloempotten, dit geeft meteen meer sfeer aan de voortuin.

voortuin bloempotten voordeur

Tuindecoratie

Er is ontzettend veel leuke tuindecoratie te vinden voor de voortuin. Wanneer er in de voortuin een tuinbank of loungeset staat, zijn leuke tuinkussens natuurlijk erg leuk. En ook dieren kunnen zijn welkom in de voortuin, hang daarom bijvoorbeeld een vogelhuisje of een insectenhotel op.

Vogelvoeders

Voor meer levendigheid in de voortuin kun je naast vogelhuisjes ook vogelvoeders ophangen of neerzetten. Houd er wel rekening mee dat vogels soms ook behoefte aan rust hebben en een voortuin met veel drukte van de straat niet altijd de juiste plek is voor vogels.

Buitenverlichting

Goede buitenverlichting is in de voortuin misschien nog wel belangrijker dan in de achtertuin, want het is natuurlijk van belang dat de voordeur goed vindbaar is in het donker en het zorgt ook voor een veiliger gevoel. Een goede wandlamp is dus eigenlijk onmisbaar.

Onderhoud van de voortuin

Ook in de voortuin is onderhoud erg belangrijk, juist omdat het het vooraanzicht en het visitekaartje van het huis is. Bij een vijver of gazon spreekt het onderhoud vaak voor zich, zo moet een vijver regelmatig schoongemaakt en een gazon regelmatig gemaaid. Maar ook het onderhoud van tuinmeubels en beplanting in de voortuin mag niet vergeten worden. Houd ook rekening met snoeien en maaien.

Stijlen in de voortuin

Een woonstijl kan ook doorgetrokken worden vanuit huis naar de voortuin. Denk bij het toepassen van een woonstijl in de voortuin aan het gebruik van tuindecoratie en accessoires in een bepaalde stijl of kleur, vaak ontstaat er dan al een hele andere sfeer. Mogelijke stijlen voor de voortuin zijn bijvoorbeeld landelijk, industrieel, romantisch, klassiek, modern of zelfs Scandinavisch. Bij elke woonstijl zijn passende materialen te vinden, zoals hout of metaal met sierlijke of juist strakke vormen.

Kijktuinen

Om inspiratie op te doen voor het inrichten van jouw eigen voortuin is het altijd fijn om te kijken hoe anderen hun voortuin hebben aangepakt en ingericht. Bij onze kijktuinen delen tuinliefhebbers hun buitenplek en hun verhaal. Zo doe je gegarandeerd ideeën voor jouw tuin op.

Shoppen in stijl…

nog meer: tuinieren