Rustige tuin in de Antwerpse Kempen

Het eerste ontwerp van hun tuin bleek achteraf niet helemaal perfect voor de bewoners. Het is pas toen ze enkele jaren later in contact kwamen met tuindesigner Ludo Dierckx dat de tuin veranderde in de prachtige plek die hij vandaag is.

Ommekeer

Amper vijf jaar oud was de tuin in de Antwerpse Kempen, maar toch waren de bewoners er niet helemaal gelukkig mee. “De tuin had een klassieke stijl, maar er waren enkele issues”, weet Ludo Dierckx. “De gebruikte materialen kwamen niet tot hun recht, de setting was niet optimaal, er stonden niet de juiste planten, qua onderhoud was de tuin niet aangepast aan de normen van vandaag”. De bewoners beseften dat ook, maar ze wisten niet goed wat ze eraan konden doen. Hun ontmoeting met Ludo betekende echter het begin van de ommekeer. De tuinen die hij en zijn team ontwerpen en aanleggen, bleken helemaal aan te sluiten bij de wensen van de bewoners. Ludo kon hen dan ook overtuigen om hun tuin om te vormen tot een rustige, open en onderhoudsvriendelijke tuin.

Stapsgewijze aanpak

De metamorfose van de tuin geschiedde niet van de ene dag op de andere. “Ze hadden al een flink budget uitgegeven aan de eerste versie van hun tuin. Daarom hebben we in overleg besloten om de make-over stap voor stap uit te voeren. Bij elke fase pakten we een deel van de tuin aan en binnen dat deel kreeg ik carte blanche. Daarbij zagen we geen enkel detail over het hoofd. We hebben hen zelfs advies gegeven voor het schilderwerk van de buitengevels van hun woning, zodat woning en tuin perfect bij elkaar zouden passen.”

Rustige look

De stapsgewijze aanpak loonde, want vandaag oogt de tuin – gelegen aan de rand van een prachtig natuurgebied – mooier dan ooit. Het vroegere skimmerzwembad maakte plaats voor een stijlvol overloopzwembad, afgewerkt met een luxueuze bekleding van grijze mozaïek en een boordsteen van blauwe hardsteen. Ook de tegels rondom zijn van blauwe hardsteen. “Door hun grote formaat oogt het geheel rustig”, vertelt Ludo. Die rustige uitstraling is ook nog te danken aan de nieuwe bestrating met Bourgondische kasseien en aan de beplanting, die bewust sober gehouden werd. “Groentinten domineren, hier en daar afgewisseld met een fris kleuraccent, zoals lavendel, blauwe regen of hortensia. Planten die nauwelijks werk vragen, zodat de bewoners er enkel van hoeven te genieten.”

Van formeel naar natuurlijk

Genieten kunnen de bewoners ook vanaf één van de vele zithoekjes én van het prachtige uitzicht aan de achterzijde van hun tuin. De tuin grenst immers aan een natuurgebied en lijkt daar naadloos in over te lopen. “Het gedeelte dichter bij de woning heeft duidelijk een formeler karakter”, verduidelijkt Ludo. “Verder achteraan hebben we echter gekozen voor een meer natuurlijke beplanting. De natuurlijke vijver versterkt dat karakter nog. Door de vele plassen in de buurt is dit ook een populaire oversteekplaats voor amfibieën.” Zij voelen zich hier ongetwijfeld minstens even hard op hun gemak als de bewoners zelf. Maar geef toe: wie zou zich in zo’n oogstrelende tuin niet thuis voelen?

Identikit

Bewoners: 2 volwassenen, 2 kinderen
Oppervlakte: 7,5 hectare
Ontwerp en realisatie: Ludo Dierckx Tuindesign
Grondsoort: Kempische zandgrond
Gebruikte materialen: voor de terrassen: blauwe hardsteen; voor de bestrating: Bourgondische kasseien
Basisbeplanting: taxus, buxus, blauwe regen, lavendel, hortensia
Indeling: formeler gedeelte bij de woning, zwembad en poolhouse, groot gazon, natuurlijk gedeelte achteraan
Jaar van aanleg: stapsgewijs tussen 2010 en 2014

Bron: TUINEN Landelijke Stijl najaar 2015 | Fotografie: Stefanie De Neve | Tekst: Bert De Pau

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties