vtwonen

Logeren in landelijke stijl: gîte in Vaux-Chavanne

In Vaux-Chavanne, een plaats in de gemeente Manhay in de provincie Luxemburg, delen twee personen niet alleen hun passie voor interieur en lokale ambachten. Ze toverden eveneens samen een oud boerderijtje om tot een gîte waar traditie en modern comfort hand in hand gaan.

Les Boussines

Marie-Thérèse en Joël Derenne groeiden op in het vredige dorpje Manhay, op een steenworp afstand van de toeristische dorpen Durbuy, Vielsalm, Stavelot en La Roche. Als kind al volgden ze de boeren die op het land gingen werken in het gehucht Les Boussines. Dat is vandaag de dag de naam van hun gîte. Deze is open sinds de herfst van 2012. Het was een droom die uitkwam voor een heel gezin, waarvan elk lid meer dan twintig maanden lang meehielp aan de restauratie van het gebouw.

Traditie toevoegen

Het typische Ardeense gebouw, met een grote schuur ernaast, bestond uit twee leefruimtes beneden en twee boven. Vandaag kunnen er maar liefst veertien personen logeren in de zes kamers en de mezzanine. Het uitzicht over de Chavannevallei is adembenemend. Eenmaal binnen is het meteen duidelijk dat de eigenaars kozen voor traditie, zowel voor de materialen en de kleuren als voor de meubels en de decoratie. Ze recupereerden alles wat ze konden uit de boerderij. “We hebben zo veel mogelijk het rustieke aspect naar boven gehaald”, vertelt Marie-Thérèse. “Maar dat was nog niet voldoende, dus hebben we er nog wat aan toegevoegd. Zo hebben we de trap bijvoorbeeld laten draaien rond de stam van een eik. Die woog bijna twee ton en er was een kraan nodig om hem via het dak te installeren. Mijn man had hem ontdekt tijdens een fietstocht op het domein van een kennis en wilde hem absoluut hebben.”

Robuuste en natuurlijke materialen

Joël is dus duidelijk een vastberaden en vindingrijk persoon. Kwaliteiten die deze houtbewerker en stoffeerder ook aan zijn kinderen doorgaf, net als zijn liefde voor hout. Samen gaven ze een tweede leven aan de verschillende elementen die ze in de boerderij vonden. Zijn dochter Sophie en zijn schoonzoon Julien ontdeden eerst en vooral de balken van de hooizolder van de kalk die erop zat. Deze werden vervolgens gebruikt als plafond voor de meeste ruimtes. Andere soorten hout die gebruikt werden, zijn douglashout voor de buitenbekleding en den en eik voor binnen. Het dennenhout werd enkel opgeschuurd en kreeg verder geen behandeling. Marie-Thérèse en Nicolas, de jongste zoon, weten zelfs niet meer hoeveel vierkante meter hout ze wel niet hebben opgeschuurd. Moeder Natuur zorgde persoonlijk voor de uitstraling van het eikenhout. Het vormt een mooi contrast met de stenen die eveneens overal aanwezig zijn.

Weldoordacht project

“Ons project was weldoordacht”, legt Marie-Thérèse uit. “We waren er samen al meer dan zeven jaar mee bezig. Elk voorwerp dat mijn man en ik vonden op brocantes of terugvonden in de schuur, zou hier op een dag een plaats krijgen, dat wisten we. We hadden al een kleinere gîte in Malempré en we hadden goed gekeken naar restaurants in de streek die in de stijl waren die we zo graag wilden. We hebben ook veel hulp gehad van de kennis en de raad van Dominique Noël, aan wie we de bekende Bed & Breakfast La Balade des Gnomes in Durbuy te danken hebben.” Zeven jaar lang bladerde de eigenares door verschillende interieurbladen en bevestigde ze een post-it bij alles wat haar aanstond. Haar vriendinnen Bénédicte en Dominique, twee decoratrices, schoten meteen in actie toen de verschillende interieuritems op hun plaats gezet konden worden. Zij kozen eveneens de gordijnen en ceruseerden de meubels. Dat alles leidde tot een sobere, chique en gezellige inrichting.

Alles op maat

Op de benedenverdieping valt de grote schouw met dubbele cassette meteen op. Het was Joël die deze ontwierp en met zijn eigen handen bouwde. Aan de ene kant ervan bevindt zich de grote leefruimte met de massieve ronde tafel op een eikenstam. Aan de andere kant een robuuste keuken, eveneens met hout bekleed door de houtbewerker. Het werkblad uit leistenen in een eikenhouten kader maken het plaatje compleet. Marie-Thérèse, die in de zorgsector met gehandicapten werkt, vond het een goed idee om op het gelijkvloers een kamer met badkamer in te richten voor oudere mensen of mensen met beperkte mobiliteit. Op de bovenverdieping zijn alle kamers in eenzelfde authentieke sfeer ingericht, telkens met mooie, zachte tinten. Elkeen beschikt ook over een eigen badkamer, waar Mortex op de wanden is gebruikt en keien op de vloer.

Moderne toets

Op de bovenste verdieping, in de ontspanningsruimte, werd er toch even toegegeven aan het moderne aspect. Hier vinden we een infraroodsauna met een zithoek, alsook een kinderhoek met televisie en dvd-speler. Ook hier kon Marie-Thérèse het echter niet laten een patina aan te brengen op de in haar ogen te nieuwe rieten stoelen. De speelse elementen, zoals een horizontaal geplaatste ladder en een hooihek dat als kinderhekje dient, maken de ruimte luchtiger. Ook voor de volwassenen is er een speelruimte, met een biljart en een vintage bar waar reclameborden van vroeger voor de authentieke sfeer zorgen.

Cocoonen

Een beetje verder is een badkamer met bubbelbad en lichttherapie ingericht in een bijzondere sfeer. Het lijkt wel een holwoning. Het was Thibaut, de oudste van de drie kinderen, die op dit idee kwam. Hij liet een ambachtsman uit de streek deze ontspanningsruimte ontwerpen. De rustige muziek en het kaarslicht zorgen voor een rustgevende sfeer. Een aspect waar Marie-Thérèse dan weer veel belang aan hecht: “Ik wilde overal gedempte verlichting, om het ‘cocoon’-sfeertje op te wekken. Wanneer ik onze gasten ontvang, doe ik alle tafellampjes, kaarsen en de haard aan. En ik zet muziek op die aangepast is aan het seizoen.” En net voor die sfeer komen gasten regelmatig terug, wat blijkt uit de verschillende berichtjes in het gastenboek. Wij vonden dit alvast het mooiste: “Er zijn huizen die niets zeggen, er zijn er die praten. Maar het mooiste is dit huis, dat zingt!”

Praktisch

Gîte aux Boussines, vakantiehuis voor 14 personen.
Reserveren kan via Les Gites de Renne met de referentie 104861-02.

Liever logeren in Wéris, op een kwartiertje rijden van Durbuy? Lees dan dit artikel over vakantiehuis Campagn’Art.

Bron: Wonen Landelijke Stijl februari/maart 2014 | Fotografie: Caroline Monbailliu | Tekst: Aurore Joly | Vertaling: Tinneke Vos | Met dank aan Ardennes-Etape.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties