Kempense hoeve in Engelse stijl

Ze worden steeds zeldzamer, oude hoeves midden in het groen. Dit verborgen pareltje ademt de sfeer van weleer, met de karakteristieke lange gevel en het lage pannendak. Binnen wordt de charme mee bepaald door het tweehonderd jaar oude gebinte. Toch voldoet deze oude hoeve wel degelijk aan alle hedendaagse normen van comfort.

waar: Kempen
bewoner(s): Marie en haar man
soort huis: Hoeve
trefwoorden: hout, landelijk

In de stille Kempen

In het hartje van de Kempen wonen Marie en haar man in een oude hoeve. Het gebouw kwam jaren geleden in handen van haar schoonfamilie. Destijds onderging het huis al een renovatie, maar toen het koppel er vijftien jaar geleden introk, pasten ze de inrichting aan volgens hun smaak. “Het was nogal modern en minimalistisch ingericht en wij wilden het graag wat gezelliger. De zitkamer was helemaal open tot de nok. We installeerden een vals plafond om een knussere sfeer te creëren. Het was volop de periode van de Engelse stijl, met typische tinten zoals okergeel en vaalgroen. Die pasten perfect in deze oude hoeve.”

Subtiel spel van contrasten

Recent besloten ze om enkele ruimtes opnieuw aan te pakken. Voor de restyling deden ze een beroep op Sophie en Steven van Van der Voort Interiors uit Mol. “Tegenwoordig zijn de kleuren wat neutraler, dus wilden we ook ons interieur daarop aanpassen. Op zonnige dagen tijdens de zomermaanden was onze zitkamer te donker en het voelde soms wat somber aan. We wilden absoluut meer licht introduceren. De kleuren zijn weliswaar nog steeds warm, maar er zijn veel meer lichte tinten aanwezig. Er kwamen andere gordijnen, nieuw zitmeubilair en sommige oude fauteuils lieten we opnieuw stofferen.” Het geheel oogt erg rustig, zonder grote contrasten. Toch speelden Sophie en Steven subtiel met het contrast tussen mat en glanzend. Enkele glanzende sierkussens doen de zitkamer stralen, en het behang en de gordijnen weerkaatsen het licht op een zachte manier.

Penthouse van luxehotel

De slaapkamer is op zo’n geraffineerde wijze ingericht dat je je ogen uitkijkt. Je waant je in het penthouse van een luxehotel. Hier werd enkel gekozen voor hoogwaardige materialen. Haast alles is maatwerk, van de kastenwand tot het beddengoed van Egyptisch katoen. Een materiaal dat hier en daar terugkomt is roggenleer, kenmerkend door de specifieke structuur met ronde uitstulpingen. Maar de absolute blikvanger van de ruimte is de exclusieve kroonluchter van Britse makelij. De glazen pegels breken het licht op een magnifieke wijze.

Privébar

De grootste verrassing bevindt zich niet ín, maar naast de woning. Een oud bijgebouw werd gerenoveerd en uitgebreid. Hier bevindt zich een ruime privébar, waar het koppel al menig gezellige avond doorbracht in aangenaam gezelschap. Het gebouw is opgedeeld in enkele kamers, waarvan de verste ruimte de grootste schat herbergt: de wijnopslagplaats. Naast de wijnopslagplaats bevindt zich de ruime bar, helemaal vervaardigd in mahoniehout en afgewerkt met een blad in emperador-marmer. “We vertoeven heel graag in ons bijgebouw. We hebben hier een direct contact met de tuin en dat is erg aangenaam. Het is ideaal om feestjes te organiseren. We hebben ervoor gezorgd dat we alle voorzieningen hier zijn. De bar is volledig uitgerust, er is een beamer geïnstalleerd en de gashaard zorgt ervoor dat we het bijgebouw ook tijdens de koude wintermaanden kunnen gebruiken.”

Levendige toets

In de zithoek springen enkele warme accentkleuren in het oog. Roestoranje en paars fluweel voor de sierkussens en de poefjes zorgen voor een levendige toets in het voor de rest neutrale kleurenpalet. De eettafel kan uitgeschoven worden als de grootte van het gezelschap daarom vraagt. De stoelen zijn bekleed met paardenhaar en de opvallende kroonluchter in verouderd messing is van Amerikaanse makelij. De wand met de tientallen zwart-witfoto’s is een echte aandachtstrekker. “Het was al lang mijn droom om ergens een volledige muur vol te hangen met leuke foto’s van feestjes en reizen. In het huis was dat moeilijk, maar hier in het bijgebouw leende deze muur zich bij uitstek voor mijn plan. Als ik naar de wand vol foto’s kijk, is het telkens genieten van alle mooie herinneringen die de beelden oproepen. Ik koester dit echt.”

Bron: WONEN Landelijke Stijl augustus/september 2014 | Fotografie Stefanie De Neve | Tekst Marie Masureel

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties