vtwonen

Gerenoveerde woning in een voorstad van Gent

“Een interieur moet rust uitstralen” vindt Céline. “Dat vertaalt zich naar een beperkt aantal welgekozen accessoires, maar ook kleine details kunnen zo’n rustgevend effect beïnvloeden.” Het is ook die filosofie die ze toepaste in haar eigen gerenoveerde woning.

Perfecte ligging

Midden in het groen wonen en tegelijkertijd toch een vlot contact met de bewoonde wereld: het blijft voor velen de gedroomde locatie om te wonen. Céline en haar gezin vormen daar geen uitzondering op. Zij vestigden zich in een bosrijke straat in een voorstad van Gent. “We hadden deze omgeving al langer voor ogen”, vertelt ze. “Vroeger woonden we in hartje Gent, maar we wilden graag iets rustiger, zodat we volop konden wandelen en fietsen, zonder het contact met de stad te verliezen. Zo’n acht jaar geleden vonden we toevallig dit huis. Het was een typische hoeve uit de jaren zeventig: veel kleine ramen en ruimtes, niet veel licht binnen, donkere gevelstenen … De ligging was echter perfect en dus hebben we het gekocht.”

Wereld van verschil

De foto’s van voor de verbouwingen tonen een heel ander beeld dan hoe de woning er vandaag uitziet. “We hebben nagenoeg alles gestript”, legt Céline uit. “Zowel buiten als binnen ziet het er nu helemaal anders uit. De buitengevels hebben we wit gekaleid en geschilderd; binnen hebben we alles open getrokken. Dat bracht wel enkele uitdagingen met zich mee. Omdat het een bestaande situatie was, moesten we soms compromissen sluiten. Maar al bij al hebben we het resultaat kunnen realiseren dat we voor ogen hadden.”

Uitgepuurd

Dat resultaat oogt hedendaags landelijk en stijlvol, maar vooral: rustig. Precies wat Céline wilde. “We hebben het interieur zo veel mogelijk uitgepuurd. Geen overdaad aan objecten en meubelen, maar slechts enkele doordacht gekozen stukken. Op die manier komen de warme materialen zoals eiken en natuursteen optimaal tot hun recht. De materialen en kleuren hebben we consequent doorgetrokken doorheen de hele woning. Om zo’n rustgevend totaalbeeld te creëren, vond ik het ook belangrijk om minutieus op de details te letten. Zo zijn er bijvoorbeeld geen plinten rond de deuren, lijkt het parket tot onder de wanden door te lopen en zijn de nieuwe klinken op basis van oude modellen een meerwaarde. Of ook nog: het glas in de binnendeuren. Dat heb ik bij een Gentse glasblazer laten maken. Het is met de mond geblazen en dus niet helemaal helder, maar dat is precies de charme ervan. Het zijn dat soort details die het rustige totaalbeeld helemaal àf maken.” Ondanks al die authentieke of authentiek ogende elementen oogt het interieur ook eigentijds. Dat heeft het volgens Céline te danken aan het vele daglicht. “Waar vroeger kleine raampjes zaten, zitten nu grote ramen”, verduidelijkt ze. “Bovendien hebben we veel lichte kleuren gebruikt.”

Bron: WONEN Landelijke Stijl editie 02-2016 | Foto’s Caroline Monbailliu | Tekst Bert De Pau

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties