Frans landhuis: inspiratie uit de 18e eeuw

Een woning met de sfeer van een achttiende-eeuws Frans landhuis, daar droomden de bewoners van. Door het gebruik van gerecupereerde materialen, het toevoegen van de juiste architecturale details, een intense zoektocht naar de passende interieurobjecten en vakkundig maatwerk werd deze droom werkelijkheid.

Onder de indruk

Wanneer de poort aan de rand van het domein in een groen gebied rond Brugge zich langzaam opent, heb ik ruim de tijd om volledig onder de indruk te raken van het prachtige pand. De vormgeving, de afwerking en de materialen stralen pure klasse uit. In die mate dat ik me meteen afvraag of dit een oud huis is dat de bewoners opnieuw in zijn oorspronkelijke glorie hebben hersteld of dat het toch een nieuw opgetrokken woning is. “De woning werd wel degelijk volledig nieuw gebouwd”, ontrafelt Greet Lefèvre van Lefèvre Interiors, en tevens de zus van de vrouw des huizes, het mysterie niet veel later. “De bewoners hadden het beeld van een achttiende-eeuws landhuis voor ogen en het moest bovendien lijken alsof het huis er reeds heel lang stond. Architect Peter Bovijn is daar met glans in geslaagd, samen met de aannemer, die zelf nog tal van verrassende architecturale details aanbracht. En uiteraard spelen ook de gebruikte materialen, bijna uitsluitend gerecupereerde materialen, een essentiële rol in de authentieke uitstraling.”

Samen op zoek

Wanneer Greet aan de slag gaat met een interieurontwerp, tracht ze dat altijd volledig af te stemmen op de persoonlijkheid van de bewoners. Dat ze hier het interieur voor haar zus mocht ontwerpen, vereenvoudigde haar taak. “We kennen elkaar door en door”, zegt Greet. “We delen een gelijkaardige smaak. We zijn dan ook vaak samen op tocht gegaan langs antiek- en decoratiezaken, op zoek naar de juiste objecten voor elke ruimte.” Die zoektocht zorgde er uiteindelijk voor dat elke ruimte een unieke uitstraling heeft: het binnen-/buitengevoel van de als eetkamer gebruikte oranjerie, de bibliotheek in Engelse jachtkamersfeer, de knusse ontbijthoek bij de haard… Als Greet er echter één ruimte uit moet pikken waar ze het meest trots op is, dan is dat de woonkamer in Franse achttiende-eeuwse Régence-stijl. “Hier komt ons maatwerk helemaal tot zijn recht. De sierlijke lambriseringen geven de ruimte een bijzonder cachet. We hebben enkele authentieke achttiende-eeuwse panelen uit een Frans kasteel als voorbeeld gebruikt, maar toch vergde het nog een hele klus om de perfecte verhoudingen te vinden, aangepast aan de ruimtes van een hedendaagse woning.”

Opfrisbeurt

De bewoners wonen hier intussen al ruim tien jaar. Hoewel het nog altijd hun droomhuis is, besloten ze recent om toch een aantal zaken een opfrisbeurt te geven. “In het huis werd al zeer intens geleefd, maar in bepaalde ruimtes verlangden de bewoners een nog sterker gevoel van authenticiteit, dus het mocht allemaal nog net iets doorleefder ogen”, verduidelijkt Greet. “Het aanwezige eikenhout bijvoorbeeld had vroeger zijn natuurlijke kleur, maar werd onlangs vergrijsd. Ook tal van wanden kregen dankzij de artisanaal aangebrachte schildertechnieken een doorleefd patina om zo het authentieke effect dat ze voor ogen hadden meer dan ooit tot uiting te brengen.”

Bron: WONEN Landelijke Stijl 03-2016 | Fotografie Claude Smekens | Tekst Bert De Pau

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties