vtwonen

Boerderij krijgt tweede adem

De oude boerderij in het dorpscentrum verkeerde in een bouwvallige staat, maar het charmante karakter wist Maurik en Karin toch te bekoren. Op enkele maanden tijd bezorgden ze het beschermde pand een tweede adem.

Leuke ontdekkingen

Intussen is het al ruim acht jaar geleden dat Karin en Maurik hun oog lieten vallen op de voormalige boerderij. Toch kunnen ze zich nog levendig de staat herinneren waarin ze het pand aantroffen. “De vorige eigenaar was een landbouwer en die had het huis voor het laatst verbouwd in de jaren zeventig of tachtig”, doet Maurik het verhaal. “Voor ons was het dus meteen duidelijk dat we alles zouden moeten strippen. Muren hoefden we gelukkig niet te slopen, want de basisindeling zat goed. We hadden heel wat meer werk om de typische interieurelementen van enkele decennia geleden – denk aan bruine tegels, valse plafonds … – te vervangen en er een meer hedendaags geheel van te maken. We hebben nagenoeg alles vernieuwd”, aldus Maurik. “Op enkele maanden tijd is het huis helemaal verbouwd. Tijdens het afbreken deden we ook enkele aangename ontdekkingen. Zo troffen we verborgen achter platen de originele deurstijlen aan. Van achter de valse plafonds in de woonkamer haalden we een prachtig balkenplafond tevoorschijn. Maar de grootste verrassing kregen we zonder twijfel in de keuken. We hadden onze keuken toen al besteld, met onder meer een werkblad in terrazzo. Toen we de laminaatvloer in de keuken verwijderden, bleek daaronder een terrazzovloer in bijna identiek dezelfde kleuren te liggen.”

Matte tinten

Na de intensieve verbouwingswerken was vervolgens het moment aangebroken om opnieuw sfeer te brengen in de voormalige boerderij. “We waren er al snel uit wat we wilden”, zegt Maurik. “Met dit type panden kun je twee richtingen uit: ofwel richt je het heel modern in, ofwel hou je het landelijk. Wij zijn voor die laatste optie gegaan. We vonden matte tinten van kalkverf en matte lak het best passen bij ons en bij het huis. Voor de aankleding hebben we dezelfde stijl doorgetrokken. Daarover heeft vooral Karin zich ontfermd.” Het resultaat is een overwegend landelijk interieur, al hebben ze hier en daar toch ook wat hippere toetsen aangebracht, zoals de designstoelen in de speelkamer van de kinderen en de fotowerken van Cobra Art.

Evoluties

Intussen wonen Maurik en Karin hier al meerdere jaren en is er heel wat veranderd in hun leven. Zo kregen ze er twee kinderen bij. Een belangrijke verandering, al betekende die niet dat ze heel hun huis overhoop gegooid hebben. “We hebben onze woning toen ingericht op een manier waar we ons het best bij voelden. Toen de kinderen er eenmaal waren, wilden we daar geen toegevingen op doen. In de speelkamer en in de tuin hebben ze ruimte genoeg om hun ding te doen zonder dat het hele interieur in een chaos moet veranderen. Hier en daar hebben we wel enkele kindvriendelijke ingrepen doorgevoerd. We houden bijvoorbeeld niet van materialen met vlekken, maar dat is onmogelijk met kinderen in de buurt. Een concreet voorbeeld: de stoelen in de eetkamer. Eerst hadden we daar antracietkleurige stoelen staan, maar die hebben we vervangen door stoelen van hetzelfde model, maar met een afwasbare bekleding.”

Bron: WONEN Landelijke Stijl 03-2016 | Fotografie Denise Keus | Tekst Bert De Pau

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties