vtwonen

Authentieke hoeve in een hedendaags jasje

Mooi ingekapseld in het golvende landschap van de Vlaamse Ardennen is deze authentieke hoeve een echt pareltje. Hoewel, authentiek: het grootste gedeelte is nieuw. Toch lijkt het alsof deze woning er al jaren staat. En dat was ook precies de bedoeling.

Ambachtelijke technieken

Er stond al een huis op deze plaats, maar daar is zodanig veel aan veranderd en bijgebouwd dat je bijna over een nieuwbouwwoning kan spreken. Toch heeft de woning zich al helemaal geïntegreerd in de glooiende omgeving. “De bewoners hebben specifiek voor deze locatie gekozen omdat ze midden in het groen wilden wonen”, vertelt Mark Mertens van am designs, die het ontwerp van dit droomhuis realiseerde. “Het huis zelf moest de illusie creëren dat het al lang op die plek stond. Het moest lijken op een authentieke hoeve die volledig gerenoveerd is, met schuren die omgetoverd werden tot woonruimte. Wat je bijvoorbeeld bij zulke gerenoveerde hoeves regelmatig ziet, is dat een oude stalpoort vervangen werd door een raam, om op die manier een leefruimte met veel daglicht te creëren. Dat is hier ook gebeurd, met dat verschil dat alles nieuw is en er dus nooit een poort geweest is. Door zoveel mogelijk met gerecupereerde materialen te werken en ambachtelijke technieken te gebruiken, is het beoogde authentieke effect bereikt.”

Onvervalst thuisgevoel

Binnen ging de keuze naar een warme sfeer die het midden houdt tussen landelijk, tijdloos en hedendaags. “Wat we vooral wilden bereiken, en dat doen we eigenlijk altijd, is een onvervalst thuisgevoel. Thuiskomen moet echt goed voelen”, legt Mark uit. “Hoe dat er concreet uitziet, hangt af van de specifieke situatie. Een herenhuis in de stad richt je immers niet op dezelfde manier in als een woonboerderij op het platteland. In dit geval lag een landelijk interieur voor de hand, maar we wilden er toch een hedendaagse knipoog aan geven. Dat hebben we in eerste instantie gedaan door al het overtollige te vermijden en zo een sober, tijdloos geheel te creëren. Dat komt ook de mooie, duurzame materialen ten goede. We hebben ons bewust beperkt tot een klein aantal verschillende materialen die op verschillende plaatsen herhaald worden. Zo is eikenhout in veel ruimtes prominent aanwezig en komt het marmer uit de keuken ook terug in de badkamers. Het hele huis vormt op die manier een mooie harmonie. Dat wil echter niet zeggen dat elke ruimte er hetzelfde uitziet. Integendeel: door bijvoorbeeld verschillende schildertechnieken toe te passen, beleef je elke ruimte anders.”

Gezellige haarden

Ruimtes zijn er alvast meer dan voldoende in dit huis. Zo is er op de gelijkvloerse verdieping naast de ruime leefkeuken en eetplaats plaats voor maar liefst drie zithoeken: een meer formele ruimte om mensen te ontvangen, een cosy tv-hoek en een extra zitruimte voor vrienden. Wat al deze ruimtes met elkaar gemeen hebben, is de gezelligheid die ze uitstralen. Dat komt enerzijds door de haard die in elk van deze ruimtes aanwezig is en anderzijds door de aankleding ervan. “Op enkele kunstwerken uit de privécollectie van de bewoners na hebben we de volledige inrichting op ons genomen. De meubelen zijn ofwel van onze eigen collectie ofwel van merken die we verdelen.” Boven bevinden zich onder meer een ouderlijk gedeelte met slaapkamer, badkamer en dressing, drie kinderkamers met eigen badkamer, een bureel en een fitnessruimte. Terug beneden vinden we ook nog een polyvalente ruimte – ideaal voor feestjes – en een spa met sauna en hamam, die via een trap toegang geeft tot het buitenzwembad. Het is duidelijk: het droomhuis dat de bewoners voor ogen hadden, is er gekomen.

Bron: WONEN Landelijke Stijl editie december/januari 2015/16 | Fotografie Sarah Van Hove| Tekst Bert De Pau

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties