vtwonen

Vrijstaande woning met meubels van eigen hand

Alleen de buitenmuren stonden nog overeind, en een enkele tussenwand. Daarbinnen bouwden Chantal en Sandro met eigen handen een aangename vrijstaande woning in landelijke stijl, met een prominente rol voor de robuuste houten meubelen die Sandro zelf maakt.

waar: Den Hout
bewoner(s): Chantal en Sandro
soort huis: vrijstaande woning
trefwoorden: hout, landelijk, wonen landelijke stijl

Idyllische plek

Een woning met mogelijkheden. Met dit eufemisme zouden we het huis kunnen typeren dat Chantal en Sandro medio 2011 binnenstapten. Anders gezegd, het pand uit 1900 was danig in verval. “Daar moesten we wel even doorheen kijken. Ook de kleuren, overwegend groen en bruin, waren absoluut niet onze smaak.” Maar de plek was idyllisch, aan de groene brink in het dorpje Den Hout, vlakbij Oosterhout. Bovendien had het huis enkele verrassingen in petto voor de aspirant-kopers. “De fraaie trapopgang met twee statige zuilen, de authentieke halvloer van terrazzo, het sierlijke plafond in de voorkamer. Elementen die maken dat je op een huis valt.”

Onbevangen

Bijkomend voordeel was dat ze een aparte ingang konden gaan maken voor Sandro’s kantoor; hij is assurantieadviseur met kantoor aan huis. Nu konden ze wonen en werken gaan combineren. En zo begon een intensief traject van verbouwen en inrichten, waarbij de kersverse eigenaren besloten zoveel mogelijk zelf te doen. Ze zijn weliswaar handig maar hadden nauwelijks ervaring met zo’n omvangrijk project. “We stapten er geheel onbevangen in.” De buitenkant was gebonden aan de regels die de gemeentelijke monumentenstatus met zich meebracht, maar binnenshuis hadden de nieuwe bewoners de vrije hand.

Puzzelen, passen en meten

Binnen de vier buitenmuren bouwden ze in feite een heel nieuwe woning op. Er kwam geen architect bij te pas, wel kregen ze steun van familie en vrienden met bouwkundige en andere technische kennis, maar de rest deden zij zelf. “Ik scheurde knipsels uit tijdschriften. We hadden veel ideeën opgedaan in WONEN Landelijke Stijl”, vertelt Chantal. “We hadden ook een schetsboek. Zo zaten we eindeloos te puzzelen, te passen en te meten.” En zo werd gaandeweg de oorspronkelijke indeling veranderd: er kwamen deuren waar die eerst niet waren, er werden andere doorgangen dichtgemetseld, er ontstonden nissen en hoekjes, wanden werden verplaatst, toiletten verwijderd en elders opgebouwd. “Voortdurend zochten we naar creatieve oplossingen.”

Met vallen en opstaan

Gaandeweg kregen ze het in hun vingers. Met vallen en opstaan werden ze steeds handiger in slopen, schuren, schilderen, meubels maken van oude vloerdelen, deuren verplaatsen, muurtjes afbreken en andere opbouwen. Ze namen hun taak serieus. “We hebben wel meteen heel goed gereedschap aangeschaft.” En zo groeide een fijne woning, met behoud en herstel van authentieke elementen maar wel met modern comfort en gebruiksgemak. “We hebben meteen alles goed kunnen isoleren.” Al hun vrije tijd staken Chantal en Sandro in de verbouwing terwijl ze ook nog allebei fulltime werkten. “We gingen met het huis wel eens door tot vier uur ’s nachts.” Hoe ze het volhielden? “Dat gaat vanzelf als je eenmaal in zo’n ritme zit. Maar na afloop duurde het wel een tijdje voordat we waren bijgekomen.”

De geur van hout

Alle sloopwerk leverde ook heel wat bruikbaar bouwmateriaal op, zoals oude vloerplanken. Zomaar weggooien wilden ze niet, en dus begon Sandro zelf meubels te maken met wat hij voorhanden had aan oud bouwmateriaal, zoals de robuuste keukentafel die hij maakte van oude vloerdelen afkomstig uit de woonkamer. Daarnaast bouwde hij zelf zijn keuken van nieuwe eiken planken, construeerde werktafels, tuintafel en salontafel. Hij bouwde kasten en deuren, en legde vloeren. Gaandeweg heeft hij zo de smaak te pakken gekregen dat hij er in de toekomst meer mee zou willen doen: als meubelmaker van robuuste landelijke meubelen. “Ik hou van de geur van hout, van ambachtelijk werken, iets unieks maken met mijn eigen handen.” Een naam heeft hij ook al: Ambacht 45.

Kloppend hart

Met een prominente rol voor natuurlijke materialen en kleuren voelt en oogt het huis aangenaam landelijk. De klassieke symmetrische indeling met de voordeur midden in de voorgevel werd gehandhaafd. Een lange gang voert naar de keuken aan de achterzijde. Meteen links naast de voordeur is een deur naar het kantoor, terwijl aan de rechterkant de toegang is naar de zitkamer. In beide ruimtes aan weerszijden van de gang staat een schouw, pal tegenover elkaar. De schouw in het kantoor heeft gasvuur, die van de zitkamer is voorzien van houtvuur. Maar verder komen ze overeen qua maat, kleur en materiaal. “Zo is de synergie bewaard”, vinden de bewoners, die tegelijkertijd met één oog naar de toekomst kijken: “Mochten we ooit werk- en woonruimte willen samenvoegen, dan komen beide sferen alvast overeen.” In ieder geval vormen de haarden het kloppend hart van het huis. “Al voordat het hele traject begon, zeiden we tegen elkaar: wat er ook gebeurt, we bezuinigen niet op de open haarden!”

Inspirerende periode

Midden 2013 was alles klaar en organiseerden ze hun housewarming party. Trots en tevreden dat ze de vruchten van hun arbeid aan anderen konden laten zien. Dit was de eerste keer dat Chantal en Sandro zo’n groot project onder handen hadden genomen. Al doende hebben ze het goed in de vingers gekregen. Of ze het weer zo zouden doen? “Voor een groot deel wel,” zeggen ze. “Het was beslist een inspirerende periode.” Toch zijn er enkele zaken waar ze een volgende keer extra goed op zouden letten: “Vooral aandacht besteden aan een strakke planning, zowel in tijd als geld. Uitsluitend werken met professionele vakmensen. Goede afspraken maken. En wat ook belangrijk is: per ruimte werken, niet alles door elkaar laten lopen, je bent zo snel het overzicht kwijt.” Maar alle moeite was het dubbel en dik waard, benadrukken ze: “Het geeft zoveel voldoening dat we alles door onze eigen handen hebben laten gaan.”

Bron: Wonen Landelijke Stijl februari/maart 2014 | Tekst: Monique Geertsen | Fotografie: Stefanie De Neve

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties